Laden..
Zo verzorg je je terrarium

Zo verzorg je je terrarium

Een kleine sprookjeswereld achter glas met allerlei plantjes en mossen die de ruimte langzaam vullen. Terrariums spreken bij veel mensen tot de verbeelding en het is een mooie en makkelijke manier om plantjes te laten groeien. Maar als je een terrarium hebt gekocht, of zelf hebt gemaakt, moet je zo nu en dan nog wel onderhoud plegen. Ook kunnen ze soms uit balans raken. Hoe je dit herkent en kunt oplossen, vertel ik je in dit blog.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd
Mama BotanicaMama Botanica

Ik ben Iris van Mama Botanica en ik schrijf regelmatig een gastblog op de inspiratie omgeving van Intratuin over de verzorging van kamerplanten. Ik woon met meer dan 140 gelukkige planten in mijn eigen urban jungle en deel mijn enthousiasme over planten via Instagram, YouTube, mijn boeken 'Stek Je Plant', 'Een huis vol planten', 'De kamerplantenbijbel van Mama Botanica' én via deze blog!

Bekijk hier alle blogs over kamerplanten die ik heb geschreven voor Intratuin.

Hoe werkt een gesloten terrarium?

Allereerst wat achtergrondinformatie over hoe een terrarium eigenlijk werkt. Want een helemaal afgesloten systeem waar planten in blijven leven klinkt bijna te magisch om waar te zijn. Eigenlijk vormt er in een afgesloten terrarium een nieuw ecosysteem, waar de planten goed in kunnen groeien. Er vormt een kringloop van het water dat in het terrarium zit. De planten nemen het op met hun wortels en verdampen het weer via hun blad. Hierdoor beslaat het glas van je terrarium zo nu en dan. Dit vocht druppelt weer naar beneden om zo weer bij de wortels terecht te komen.

Heb je een open of een dicht terrarium?

Een afgesloten terrarium, bijvoorbeeld met een kurk, dop of deksel, vormt een uniek ecosysteem waar je bijna niks meer aan hoeft te doen als het in balans is. Een open terrarium zal wel regelmatig wat zorg nodig hebben. Hieruit verdampt vocht, waardoor je zo nu en dan water moet geven. Het ligt aan de grootte van de opening van je terrarium en aan de soort planten die je erin hebt gezet hoe vaak je water moet geven. Cactussen en vetplanten moeten een lange tijd droogstaan, terwijl andere plantjes elke week wel water kunnen gebruiken.

Terrarium in flesTerrarium in fles

Heb je de juiste planten voor je terrarium gekozen?

Plantjes voor terrariumPlantjes voor terrarium

Je kunt niet zomaar elk plantje in een afgesloten terrarium zetten. In een afgesloten terrarium is het altijd vochtig. Het vocht blijft immers circuleren, het verdampt en druppelt weer terug de aarde in. Het is belangrijk dat je de juiste planten hierbij uitkiest. Dit zijn plantjes die houden van een vochtige omgeving en geen droge voeten willen krijgen. Denk aan het mozaïekplantje (Fittonia), kleine Calathea’s, varens en mos. Zet je een vetplant of cactus in een afgesloten terrarium dan heb je grote kans dat het na verloop van tijd niet goed gaat met je planten. De omgeving is namelijk te vochtig, waardoor deze planten kunnen gaan schimmelen of rotten. Cactussen en vetplanten zijn wel geschikt voor een open terrarium, waarbij je zo nu en dan water moet geven.

 

Hoe blijft je terrarium in balans?

Je wilt de balans die in je afgesloten terrarium ontstaat natuurlijk zo houden. Er zijn verschillende factoren die er invloed op kunnen hebben. Ten eerste kan er te veel of te weinig water in het terrarium zitten, daarover hieronder meer. Verder wil je je afgesloten terrarium op een plek zetten waar omstandigheden als temperatuur en licht zo stabiel mogelijk zijn. Zet je terrarium dus niet op de tocht of boven de verwarming. Het verschil in temperatuur tussen dag en nacht is natuurlijk geen probleem, maar grote verschillen kunnen ervoor zorgen dat het systeem uit balans raakt. Ook zet je je terrarium niet in de volle zon. Hierdoor kan de temperatuur namelijk flink oplopen en kunnen je plantjes verbranden. Een plek met veel indirect licht is ideaal. Verplaats je terrarium liever niet meer als deze in balans is, door veranderingen in het licht, kan het weer uit balans raken.

Moet ik water geven aan mijn gesloten terrarium?

In principe ontstaat er een balans in het afgesloten terrarium waardoor je geen water hoeft te geven. Maar het kan altijd zijn dat er toch vocht via de kurk ontsnapt en je terrarium te weinig vocht heeft. Dit kun je goed zien aan de kleur van de aarde. Wanneer deze droger wordt, wordt de kleur steeds lichter bruin. Nu hoeft de aarde niet altijd helemaal donker te zijn, maar wanneer de aarde steeds lichter wordt is het goed een beetje vocht toe te voegen. Geef bijvoorbeeld een spray met de plantenspuit of giet een klein beetje water in je terrarium. Hiervoor hou je je terrarium het best een beetje scheef, waardoor het water langs het glas naar beneden kan glijden. Doe je terrarium weer dicht en kijk of de balans zich weer goed herstelt. Let op dat je maar een klein beetje water per keer geeft, want het is makkelijker om nog een keer water geven, dan het overtollige water weer uit je terrarium halen.

Help, er zit schimmel in mijn terrarium!

Soms is je terrarium uit balans en kunnen er daardoor problemen ontstaan. Meestal zit er dan te veel vocht in je systeem. Actief houtskool, wat meestal onderin je terrarium zit, helpt met het zuiveren van het vocht in je terrarium, maar het is geen garantie dat er geen schimmel ontstaat. In het vochtige klimaat van je terrarium zal de schimmel zich makkelijk kunnen verspreiden en dat kan echt schade aan je planten aanrichten. Zie je dus een plantje in je terrarium wat beschimmeld is, probeer de besmette blaadjes er dan uit te halen, zodat de schimmel niet verder verspreidt. Het kan helpen om het terrarium ook een tijdje open te laten staan, zodat het iets droger wordt. Hierdoor zal de schimmel ook uitdrogen.

Het kan ook voorkomen dat de blaadjes die van je plant afvallen gaan schimmelen. Omdat dit zich kan verspreiden naar je planten, haal je deze er ook liever uit. Losse blaadjes die niet schimmelen, kunnen in je terrarium blijven, omdat ze ook voor nieuwe voedingsstoffen in de grond zorgen.

Stekje knippen, terrarium snoeienStekje knippen, terrarium snoeien

Snoeien

Soms vinden plantjes het zo fijn in je terrarium dat ze hem helemaal vol groeien. De blaadjes plakken tegen het glas aan en proberen zich een weg langs de kurk naar buiten te vinden. Dit kan er heel mooi uitzien, maar soms kan het ook een beetje veel van het goede zijn. Vooral als de andere plantjes daardoor niet goed meer kunnen groeien. Wil je niet zo’n wild terrarium, maar een iets netter model, dan zal je je plantjes zo nu en dan moeten snoeien. Dit gaat beter bij de terrariums met een wat grotere opening, dan bij de hele smalle modellen. Neem een klein schaartje en knip je plantje net boven het blad af. Bij varens kun je te groot geworden bladeren helemaal verwijderen. Let op dat je niet te veel van de plantjes af knipt, zodat ze nog wel gezond kunnen uitlopen. Na het snoeien sluit je je terrarium weer en hou je hem een tijd in de gaten om te zien of de balans weer goed herstelt. Hij is immers even open geweest.

Jarenlang terrarium plezier

Met de juiste zorg gaat je terrarium zo jarenlang mee. Misschien moet je een keer een plantje vervangen, of een beetje snoeien, maar verder vragen ze maar weinig zorg. Een afgesloten terrarium is dus ideaal als je soms vergeet je planten water te geven of er liever naar kijkt dan dat je veel tijd in de verzorging moet stoppen. Wegdromen bij die blaadjes achter glas mag wel.

Terrariums

Mama Botanica

Kamerplantenexpert

Reacties (2)
C
Christel
17 december 2023, 13:06
Allemaal kleine vliegjes in mijn terrarium. Afgesloten met kurkdop. Wat nu ?
I
Intratuin
18 december 2023, 09:00

Beste Christel,

Het kan zijn dat je rouwvliegjes in je terrarium hebt.. Helaas kom je daar niet zomaar vanaf, bij een terrarium is dit nog lastiger omdat je er niet goed bij zal kunnen. Lees hier alles over rouwvliegjes bestriijden.

^Intratuin

GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top