• Alles voor huis, tuin & dier
  • Voor de beste groeninspiratie
  • Handige groenvideo's
minuten lezen

Zo verzorg je een cactus

Het is een tijdje stil geweest, maar de cactus is inmiddels niet meer weg te denken uit een hip, jong en modern interieur. Hij geeft een stoer randje aan iedere woonkamer. De cactus is een succulent, een plant die de eigenschap heeft om water voor een bepaalde tijd op te slaan. Zo kunnen ze de aankomende droogteperiode makkelijk overleven. Deze stoere jongens zijn dus geschikt voor iedere plantenliefhebber!

Sterke jongen

De meeste cactussen komen uit Noord-, Midden- en Zuid-Amerika. Ze groeien daar in hun natuurlijke omgeving; de woestijnen en steppen. Maar ook in hooggelegen bergenhellingen, in oerwouden en zelfs in tropische regenwouden. Dit geeft wel aan dat de cactus zich gemakkelijk aanpast aan de levensomstandigheden waarmee hij wordt geconfronteerd. Het is dus ook niet zo gek dat de cactus heel makkelijk te verzorgen is. Ze kunnen in de volle zon en zijn dol op de droge lucht van de centrale verwarming. Een ideale plant voor onze goed geïsoleerde huizen dus.

Af en toe een scheutje

De hoeveelheid water is afhankelijk van de grootte van de plant en de periode van het jaar. Van november tot maart is helemaal geen, of zeer weinig water voldoende. Plaats de cactus dan ook op een koelere plek in huis, hierdoor gaat de cactus in de overlevingsstand en bestaat de kans dat hij weer tot bloei komt! Vanaf maart mag je weer meer water geven; eenmaal per drie a vier weken een scheut. Laat de grond daarna weer helemaal uitdrogen. Bij twijfel; liever geen water geven. Bij te veel water dreigt namelijk rottingsgevaar van de wortels en daar is de cactus zeer gevoelig voor.

Geef een beetje liefde

Cactussen en vetplanten moeten worden verpot wanneer de pot te klein wordt. Het is raadzaam om jonge cactussen elk jaar te verpotten. Kies dan voor een ondiepe brede pot; cactussen wortelen ondiep en breed. Vul hierbij de gehele pot met speciale cactusgrond. Cactusgrond is samengesteld uit bijzonder hoogwaardige grondstoffen zoals tuinturf, turfstrooisel, zand en meststoffen. Ook bevat het een speciale potgrondmix die voor extra bemesting zorgt. De potgrond bevat daardoor voldoende voeding voor 6 tot 8 weken.

Let op! Wanneer je een cactus verpot, trek dan wel goede tuinhandschoenen aan. Zijn stekels zijn erg scherp!

Kies je stijl!

De cactusfamilie is een bonte verzameling van echte eyecatchers! Ze blinken uit in hun opmerkelijke vormen, decoratieve stekels en felgekleurde bloemen. Met een cactus kun je eindeloos combineren. Kies niet voor één mini cactus, maar groepeer meerdere verschillende soorten bij elkaar in een grote schaal. Wil je terug naar zijn roots? Zet hem dan in een terracotta pot. De kleur van het aardewerk wekt de warmte van de woestijn op. Met één grote cactus op een prominente plek maak je een statement in je interieur!

Zin in nog meer groen voor binnen? Bekijk onze top 10 grote kamerplanten! Deze grote, groene planten zijn allemaal te koop bij Intratuin. Breng dus snel een bezoek aan een Intratuin bij jou in de buurt en kies planten uit voor elke plek in je huis.

Ook leuk om te lezen

Reacties

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *