• Alles voor huis, tuin & dier
  • Voor de beste groeninspiratie
  • Handige groenvideo's
epifyten, planten, potten
minuten lezen

Wat zijn epifyten?

De meeste planten groeien met hun wortels in de grond, maar er zijn ook planten die op een andere planten groeien. Meestal groeien ze op een boom in landen met een tropisch klimaat. Deze groep planten noem je epifyten. De term epifyt komt uit het Grieks: epi betekent ‘op’, en phyton betekent ‘plant’. Epifyten halen met hun wortels water en voedingsstoffen uit de lucht om van te kunnen groeien en bloeien. Planten die op een andere plant groeien en daar water en voedingsstoffen van onttrekken noem je parasitaire planten. Voorbeelden van epifytische planten zijn Orchideeën, Bromelia’s en Medinilla’s. Een van de meest bekende epifyten is de Tillandsia, die door zijn groeiwijze ook wel luchtplantje wordt genoemd.

Waar vind je epifyten?

Eigenlijk komen epifyten over de hele wereld voor. Het meest zie je ze in tropische klimaten waar het lekker vochtig is, zoals het regenwoud. Daar vind je in de boomtoppen heel veel verschillende soorten epifyten. In ons klimaat vind je alleen epifyten die door omstandigheden zijn ontstaan. Ze groeien bijvoorbeeld toevallig in een mossig gaatje op een knotwilg of eikenboom, maar missen de speciale eigenschappen van een echte epifyt. Deze planten kom je daarom meestal gewoon op de grond tegen.

Orchideeën, kast

Welke planten zijn een epifyt?

Epifyten in huis

De meeste epifyten houden dus van een vochtig klimaat. In jouw huis met de centrale verwarming aan is de luchtvochtigheid natuurlijk niet voldoende voor deze planten. Daarom zitten Bromelia’s en Orchideeën voor in de huis in luchtige potgrond en moet je ze zelf water geven. Als je dit soort planten uit de aarde haalt en toch op een epifytische manier wilt laten groeien zul je ze dus nog vaker water moeten geven. Zeker 3 tot 4 keer per week, afhankelijk van het seizoen en de omstandigheden in huis. In de winter moet minder vaak dan in de zomer, maar dat is natuurlijk bij andere kamerplanten ook zo.

Tijgerorchidee

Ook leuk om te lezen

Reacties

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *