Laden..
Wat is biodiversiteit?

Wat is biodiversiteit?

Biodiversiteit: je ziet het woord vaak opduiken. Maar wat is het eigenlijk? Biodiversiteit is de diversiteit van het leven: de soorten die er zijn en de verschillende rollen die ze hebben. Alles wat levend is, of heeft geleefd, valt onder biodiversiteit: de zwaluwen in de lucht, de vliegen die ze vangen en de kat die de zwaluw uit de lucht probeert te plukken. Maar natuurlijk ook alle planten, schimmels en minuscule bodemmicroben.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De biodiverse tuin

Waarom zou je meer soorten in je tuin willen hebben? Het maakt je tuin een stuk spannender! Met meer kruipende dieren, vogels en zaden raak je nooit uitgekeken. Elke dag kun je weer iets anders ontdekken in de tuin en kan er iets nieuws gebeuren. Een tuin met hoge biodiversiteit is ook nog eens weerbaarder en heeft een hogere veerkracht. Plagen komen minder voor en na een zware winter krabbelt je tuin sneller weer op. Als je naar verschillende tuinen kijkt, kun je die met een hoge biodiversiteit gemakkelijk herkennen. Dat zijn de tuinen waar meer soorten planten groeien en meer soorten dieren scharrelen.

Alles wat scharrelt

Dieren zorgen voor leven in de brouwerij. Denk niet alleen aan vogeltjes en slakken, maar ook aan vlinders, wilde bijen, mieren en andere insecten. Pissebedden, schimmels en wormen bevorderen de bodemkwaliteit van je tuin. Veel dieren ruimen afval op, vangen schadelijke insecten en hun poep dient als meststof. Je kunt deze dieren lokken door vogelhuisjes en voederplateaus te kopen, maar vergeet niet dat dat niet genoeg is. Je hebt diversiteit aan planten nodig.

Wil je meer weten over het belang van dieren in de tuin? Guido Keijl van Naturalis legt het uit en geeft je tips hoe je ze naar de tuin kunt trekken.
SleedoornSleedoorn

Beeld: Jannie Bosma

Beeld: Mako, Wikimedia Commons

Alles wat groeit

Dieren zoeken voedsel en veiligheid. Door planten te kiezen met bessen en zaden bied je vogels een nuttige voedselbron in de winter. Bijen zullen je tuin bezoeken als je bloemen zaait waarvan het hart van de bloem niet verstopt zit achter bloemblaadjes. Bodembedekkende planten zorgen voor een schuilplaats en een plek waar bijvoorbeeld egels kunnen scharrelen. Een struik met doornen is een ideale plek voor een vogelnestje, lekker veilig. Zo krijgt elk dier wat wils en van één plant kunnen meerdere dieren genieten. In de tuin kunnen veel verschillende soorten planten naast en zelfs boven elkaar groeien. Denk aan klimplanten tegen een boom, in de halfschaduw daarvan een hazelaar en een aalbes, daaronder schaduwminnende kruiden en tot slot bodembedekkende bosaardbeitjes.


Voor meer biodiversiteit in je tuin


Onder de grond

Een gezonde bodem is heel belangrijk voor een gezonde tuin. Het zorgt voor een goede waterhuishouding en een grote rijkdom aan microben en schimmels helpt om de grond gezond te houden. Een tuin met veel verschillende soorten bodem heeft een hogere biodiversiteit. Bijvoorbeeld een vijver met daarnaast een drassig deel, een stukje verderop een verhoging met daarop planten die op een drogere ondergrond leven, en weer verderop een stukje waar vaak regenwater blijft liggen. Denk ook aan verschillen in doorlaatbaarheid van de bodem, hoe zuur de bodem is, en hoe vaak het stukje bodem in de zon of de schaduw ligt. Maar zelfs als je maar één type bodem hebt, dan nog kun je veel verschillende planten plaatsen. Wat dacht je van een rotstuin met allerlei dwergvormen van bloeiers en struiken?

Wil je meer weten over de biodiversiteit onder de grond? Dr. József Geml (Naturalis Biodiversity Center) vertelt er alles over in zijn blog.

Biodiversiteit is dus de relatie tussen planten, dieren, bodem en de mens. Hoe je je tuin inricht bepaalt hoe biodivers hij gaat zijn. Maar altijd geldt: hoe meer biodiversiteit, hoe weerbaarder en veerkrachtiger de tuin, en dus gezonder. Het gevolg: afwisseling en veel plezier van je tuin!

Meer weten over biodiversiteit? Lees dan deze blog over soorten planten en dieren op de website van Naturalis.

Geschreven door Koos Biesmeijer (Naturalis Biodiversity Center)

Koos Biesmeijer is wetenschappelijk directeur van Naturalis Biodiversity Center. Koos heeft ruim 20 jaar ervaring als wetenschapper op het gebied van biodiversiteit met een focus op interacties tussen bestuivers en planten. Hij is touwtrekker als het gaat om het creëren van een geïntegreerde aanpak om bestuivers wereldwijd te helpen. In 2018 is hij benoemd tot hoogleraar ‘natuurlijk kapitaal’.

Koos Biesmeijer van Naturalis Biodiversity CenterKoos Biesmeijer van Naturalis Biodiversity Center

Naturalis

Nationaal onderzoeksinstituut Biodiversiteit

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top