• Alles voor huis, tuin & dier
  • Voor de beste groeninspiratie
  • Handige groenvideo's
water, regen, tuin
minuten lezen

Voorkom wateroverlast in je tuin

Het regent steeds vaker en harder in Nederland. Zo kan het zomaar een paar dagen achter elkaar met bakken uit de hemel vallen. Onze tuinen kunnen de hoeveelheid water moeilijk aan. Door de toenemende bestrating in de tuin kan het water niet weglopen. Dit leidt tot steeds meer overlast van volgelopen tuinen en terrassen. Maar ook de riolen raken overbelast en zo ontstaan er steeds vaker plaatselijke overstromingen. Met deze tips voorkom je wateroverlast in je tuin en help je de natuur een handje mee.

1. Tegel eruit, plant erin

De moderne tuin is vaak voorzien van grote strakke tegels, praktisch en makkelijk te onderhouden. Helaas zorgt dit verharde oppervlakte ervoor dat regenwater moeilijk in de grond wegzakt. Het regenwater wordt dus regelrecht afgevoerd naar het riool, die het al zo zwaar te verduren heeft. Probeer daarom het gebruik van tegels te minimaliseren. Wissel het bijvoorbeeld af met groene borders . Dit is niet alleen goed voor de waterafvoer, maar ook voor de bioversiteit in de tuin.
Ga je toch voor strakke tegels? Let er dan goed op dat je terras een klein beetje afloopt zodat het regenwater niet je huis of schuur in loopt.

2. Regenton

Veel mensen geven hun planten water met drinkwater. Dat is eigenlijk hartstikke zonde! Vang liever het gratis hemelwater op voor hergebruik. Dat is heel makkelijk te realiseren met een regenton. Sluit de regenton aan op de regenpijp zodat al het water eerst opgevangen wordt in plaats dat het direct in het riool terechtkomt. Met een regenton met kraantje en overstortmogelijkheid voorkom je dat je tuin alsnog overspoeld bij langdurige regenval. En met een regenton heb je altijd water voor je tuin of kamerplanten op voorraad. Het is niet alleen milieuvriendelijker, maar ook nog eens beter voor je planten. Regenwater bevat namelijk nauwelijks kalk én heeft al de juiste temperatuur. Zo schrikken je planten niet van ijskoud water!

Doordat het opvangen van regenwater de overbelasting van het riool tegengaat, geven sommige gemeentes daarom zelfs subsidie voor het aanschaffen van een regenton. Daarnaast zal je het aan het eind van het jaar merken op je waterrekening.

3. Sedumdak

Maak een groen dak van sedum om water op te vangen. Sedum is eigenlijk een verzameling van allemaal kleine vetplantjes. Deze plantjes nemen heel goed water op, en kunnen daardoor ook heel goed tegen droogte. Op deze manier zorgt het ook voor dakisolatie. Bij sommige gemeentes worden zelfs subsidies gegeven voor groene daken, zie hiervoor de website van je gemeente.

4. Halfverharding

Durf je het toch niet aan om je tegels om te ruilen voor groen omdat je bang bent voor onkruid? Kies dan voor halfverharding. Daarmee bedoelen we grind of split. Of zorg voor bredere voegen of speciale voegmortel die het water doorlaat en tegelijk het onkruid tegengaat.

5. Tijdelijke vijver

Creëer een tijdelijke wateropslag door een kleine kuil, of laagte, in je tuin aan te brengen. Als je tuin uit aarde bestaat, kun je heel subtiel reliëf aanbrengen waarin je het water naar de kuil begeleidt. Tegels kun je vervangen door een open goot. Wanneer het regenwater hierdoorheen geleidt wordt, loopt het lage deel in de tuin vanzelf vol met water. En zo ontstaat er een tijdelijke natuurlijke vijver.

6. Geveltuintje 

Een regenton is de makkelijkste manier om water op te vangen, maar je kunt ook voor een fleurige oplossing kiezen. In de stad zijn er minder voortuinen te vinden dan buiten de stad. Om toch wat groen en natuur toe te voegen kun je een geveltuintje plaatsen. Het regenwater loopt geleidelijk de grond in door de aarde van de geveltuin. Een aantal gemeentes geven subsidies voor geveltuintjes. Zie hiervoor de website van je gemeente.

 

Reacties

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *