• Alles voor huis, tuin & dier
 • Voor de beste groeninspiratie
 • Handige groenvideo's
minuten lezen

Hoe lok je vogels naar de tuin?

Planten en dieren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat is zo in grote natuurgebieden, maar ook in je tuin. Je tuin maakt namelijk onderdeel uit van de omliggende natuur. Het is niet alleen goed, maar ook leuk om dieren als vogels, vlinders en insecten naar je tuin te lokken. Ze zorgen voor een hoop bekijks. Lees hier tips om je tuin diervriendelijk te maken

Vogels in de tuin

Ben je gek op de tuinvogels zoals de huismus, het roodborstje en de koolmees? En zou je ze wel meer in je tuin willen hebben?  Check hieronder onze tips voor een vogelvriendelijke tuin:

 • Het bijvoederen van vogels in de winter is altijd goed. Hiermee vergroot je de kans op overleven. Gooi je overgebleven brood altijd weg? Scheur het in kleine stukjes en bewaar het voor de vogels. Ook kun je de broodkruimels van de snijplank buiten afkloppen.
 • Plaats een ondiepe drinkschaal zodat de vogels hieruit kunnen drinken. Ook kunnen ze de drinkschaal gebruiken om in te badderen.
 • Tuinvogels eten veel insecten. Bloeiende planten, zoals de vlier, trekken veel insecten aan wat voor de vogels een bron van voedsel is.
 • Plaats een nestkastje in de tuin om de vogels een plek te geven om te broeden. Je kunt ook planten plaatsen die geschikt zijn als goede broedplaats. Denk bijvoorbeeld aan de beukenhaag, de vuurdoorn, de groene Hedera en de blauwe regen.
 • Heb je een kat als huisdier? Geef je kat een belletje aan de halsband zodat de vogels de kat horen aankomen.
 • Vogels vinden onder de losse bladeren voedsel, maar ook beschutting. Laat daarom altijd wat takjes en bladeren liggen.

Top 10 vogelvriendelijke planten

Wil je jouw tuin nog vogelvriendelijker maken? Zet dan planten en bomen in je tuin waar ze gek op zijn. Sommige planten hebben eetbare bessen en andere zorgen voor beschutting of een plek om te nestelen. Dit is onze top 10:

 1. Grote kaardebol
 2. Krentenboompje (Amelanchier)
 3. Dwergmispel (Cotoneaster
 4. Struikkamperfoelie (Lonicera tatarica)
 5. Appelboom (Malus)
 6. Wilde lijsterbes (Sorbus aucuparia)
 7. Zonnebloem (Helianthus)
 8. Hertshooi (Hypericum)
 9. Vuurdoorn (Pyracantha)
 10. Gelderse roos (Viburnum Opulus)

Vogelbeschermer Nico de Haan geeft je nog meer handige tips om van je tuin een vogelparadijs te maken.

Reacties

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *