• Alles voor huis, tuin & dier
  • Voor de beste groeninspiratie
  • Handige groenvideo's
Vlinderstruik, dagpauwoog
minuten lezen

Vlinderstruik snoeien en verzorgen

Niet alleen bijen en vlinders zijn gek op de vlinderstruik, ook wij krijgen er geen genoeg van. Maar als je de hele zomer wil kunnen genieten van zijn bloemenpracht dan moet je een vlinderstruik snoeien. Gelukkig heeft hij daarnaast niet veel verzorging nodig, alleen zijn snoeibeurt is noodzakelijk. Als je een Buddleja niet snoeit, zal hij erg groot worden en minder lang bloeien. Wij leggen je daarom in deze blog uit hoe en wanneer je een vlinderstruik moet snoeien zodat je ieder jaar weer kunt genieten van zijn prachtig gekleurde bloemen.

De vlinderstruik heet niet voor niets vlinderstruik. Voor bijen en vlinders is de Buddleja een echte lekkernij. En zij zorgen op hun beurt weer voor meer biodiversiteit in de tuin. Fijn voor hen, maar ook voor jou!

Waarom is het zo belangrijk om hen naar je tuin te lokken? En welke planten zijn bijen- en vlinderlokkend? Wij leggen het uit en geven je tips hoe je jouw tuin bijvriendelijk en vlindervriendelijk kunt maken

Snel naar:

 

Herkomst van de vlinderstruik

De eerste beschreven soorten van de vlinderstruik kwamen uit China, uit richting van de gebieden van Tibet, aan het eind van de 19e eeuw. Door de kalkrijke gronden floreerde de Buddleja prachtig. Omdat hij het zo goed deed kwam hij al snel naar de mediterrane gebieden van Europa.

 

Verschillende soorten vlinderstruiken

De Buddleja kun je onderverdelen in 3 hoofdsoorten. Onder deze soorten zijn er heel veel cultivar (dat zijn gecultiveerde soorten van een plant) te vinden. Iedere soort heeft zijn eigen bloeikleur en groeivorm en stelt ook verschillende eisen aan de grond waar ze in geplant worden.

Een gecultiveerde soort is een plant die opgekweekt is door een kweker. Als er bijvoorbeeld vraag is naar een roze vlinderstruik, kruist de kweker een rode en een witte vlinderstruik met elkaar. De roze vlinderstruik is dan een gecultiveerde soort. Deze soort is vaak sterker dan de minder vaak gekruiste soorten.

Gewone vlinderstruik

Dit is de meest voorkomende soort vlinderstruik in Nederland. Je ziet hem in veel verschillende soorten en kleuren, van helder wit tot donker paars. Ook rode en roze tinten komen voor. Per jaar kan een tak van deze soort wel 1,20 meter groeien!

Wilde vlinderstruik

De wilde vlinderstruiken kunnen zaailingen (uit zaad gekweekte planten) zijn of soorten die nog niet zoveel zijn gecultiveerd. Zaailingen komen van de bekende vlinderstruik. Deze zaden ontkiemen en groeien tot volwaardige struiken. Deze struiken zijn een stuk wilder en hebben een losse, korte en mindere bloei. Dat wil niet zeggen dat er geen prachtige soorten tussen zitten. Het uitproberen om een zaailing te laten groeien is de moeite waard. Zo kunnen er mooie tussenkleuren gaan bloeien.

De minder gecultiveerde soorten zijn wilder van groei, maar bloeien net zoals de normale soorten die wij kennen. De gecultiveerde soorten zijn iets sterker en beter bestand tegen strenge vorstperioden dan minder gecultiveerde soorten.

Dwerg vlinderstruik

Zoals de naam al zegt is dit een soort vlinderstruik die minder groot wordt. Ook groeit hij langzamer en zijn de bloempluimen kleiner. Verder zijn de eigenschappen van de dwergsoorten gelijk aan de normale soort vlinderstruik, maar dan in het klein. Een leuke wat kleinere plant is daardoor erg geschikt voor de wat kleinere tuin.

Vlinderstruiken in verschillende maten en soorten

 

Vlinderstruik planten

Een vlinderstruik kun je het hele jaar door planten, zolang het niet vriest. Door zijn zonnige afkomst  mag hij in de volle zon staan. De smalle bladeren zijn ervoor gemaakt om in de volle zon te staan in combinatie met weinig water. De Buddleja houdt daarom niet van te vochtige grond. Een goede waterdoorlatende bodemstructuur en een kalkrijke grond is ideaal voor deze plant. Dat wil niet zeggen dat de plant het niet goed doet onder andere omstandigheden. Zolang het niet te nat is zal de Buddleja tevreden zijn!

 

Hoe verzorg je een vlinderstruik

Een vlinderstruik water geven

Heb je een vlinderstruik in een pot staan? Dan moet je hem wekelijks water geven. Een vlinderstruik in de volle grond heeft geen extra water nodig. Zorg ervoor dat hij in de pot geen natte voeten krijgt, want daar houdt hij niet van. Als de bladeren van een vlinderstruik gaan hangen is de grond wel erg droog. Hij kan prima zonder extra water, maar het moet niet te extreem zijn.

Een vlinderstruik bemesten

De Buddleja is een makkelijke struik. Hij heeft niet veel tot eigenlijk geen verzorging nodig. In het voorjaar kun je hem voeding geven voor een goede start van het nieuwe jaar. Vooral vlinderstruiken in pot stellen dit zeer op prijs.

TIP: sommige Buddleja’s worden groot en soms zelfs te groot voor de plant zelf. Dan is het handig om de struik te ondersteunen met wat grotere bamboestokken. Als hij zo groot is geworden is het wel verstandig om na de bloei in het najaar een stuk van de struik af te knippen.

 

Ziektes bij een vlinderstruik voorkomen en bestrijden

De jonge uitlopers van een vlinderstruik kunnen last hebben van bladluis. Zonder dat je het doorhebt kunnen ze zich in grote getale voortplanten aan de onderzijde van het blad. De plant heeft er zelf weinig last van en kan gewoon net zo hard groeien zoals voorgaande jaren. Bladeren zullen omkrullen en loslaten. De Buddleja zal dan minder vol zijn. Er zijn verschillende middelen om deze bladluis te bestrijden: dit kan tegenwoordig ook biologisch, wel zo fijn voor de tuin.

Paarse vlinderstruik

 

Vlinderstruik snoeien

Wanneer moet je een vlinderstruik snoeien

Een Buddleja snoei je in de periode februari – maart. Let op dat er geen strenge vorst meer kan komen na het snoeien, anders kan de struik invriezen. Wanneer een tak is ingevroren kun je dit pas zien als hij gaat groeien en bloeien. Aan deze tak zullen geen nieuwe takken en bloemen groeien. Als je dit ziet kun je deze tak het beste verwijderen want er zal helaas niks meer aan kunnen groeien.

Een vlinderstruik mag je flink snoeien

Hoe moet je een vlinderstruik snoeien

Een Buddleja is niet lastig om te snoeien. Je mag best rigoureus zijn! Hij kan wel tegen een stootje en zal altijd uitlopen. Let er wel op dat je boven de kleine uitlopers snoeit en niet eronder. Als je daar boven snoeit is de kans groter dat deze tak in het voorjaar weer uitloopt.

Lodewijk legt in de video stap voor stap uit hoe en wanneer je een vlinderstruik moet snoeien.

Waarmee snoei je een vlinderstruik

Voor het snoeien van de vlinderstruik gebruik je de snoeischaar met aanbeeld. Dit beschadigt de plant het minst. Voor de dikke takken kun je een takkenschaar gebruiken. Voor beide geldt dat de scharen scherp en schoon moeten zijn.

Gereedschap voor het snoeien van een vlinderstruik

Ook leuk om te lezen

Reacties

  1. Avatar

    Bedankt voor de tip.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *