Laden..
Tuinkalender februari

Tuinkalender februari

De winter is bijna voorbij. Langzamerhand komen er weer planten boven de grond die zich klaar maken voor het nieuwe tuinseizoen. In deze tuinkalender van februari lees je waar je mee aan de slag kunt gaan deze maand en geven we je handige tips.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Zaaiplan moestuin

Bereid je nu voor op het voorjaar door een zaaiplan voor de moestuin te maken. Je maakt een zaaiplan door een plattegrond van je moestuin te maken, hierop schrijf je waar je welke plant wilt hebben. Maak een planning voor het hele jaar, hierdoor is er altijd wat te vinden in je moestuin. Het zou zonde zijn als je na je eerste oogst niet iets nieuws plant! Houd in je plan rekening met wisselteelt, dit betekent dat je niet elk jaar dezelfde plant op dezelfde plek zet. Dit is beter voor de groei van je plant en de bodem. Wil je weten wanneer je wat mag zaaien? Bekijk hier onze moestuin zaaikalender.

Dakplataan en leilinde snoeien

Heb je de platanen en leilindes deze winter al gesnoeid? Doe dit uiterlijk deze maand! Het is aan te raden om je dak- of leiplataan en leilinde elk jaar te snoeien, anders zijn de takken volgend jaar lastig door te knippen en wordt het snoeien steeds lastiger. Lees in onze plantengids alles over het snoeien van platanen en alles over het snoeien van leilindes.

 

DakplataanDakplataan

Nestkastjes vervangen

Vervang je kapotte of weggerotte nestkastjes door een nieuwe. Maak er zelf eentje of koop een mooi nestkastje in onze webshop. Wist je dat Intratuin een groot assortiment aan nestkastjes heeft? Grijs of groen, rond of vierkant en modern of klassiek: geef de vogels in jouw tuin hun eigen unieke huisje! Lees hier alles over een vogelhuisje of nestkasje in je tuin.


Huisjes voor de vogels in jouw tuin


Mest bij vaste tuinplanten

Zodra het groeiseizoen begint kunnen je vaste planten wel wat mest gebruiken. Kies bij voorkeur voor organische mest, dit is beter voor het bodemleven en je planten. Kunstmest verstoort namelijk het bodemleven en breekt uiteindelijk snel het organische materiaal in je tuin af. Voor sommige planten zijn er specifieke meststoffen, deze zijn speciaal samengesteld voor deze plant. Hierdoor is deze mest ook niet voor alle planten geschikt, zoek dus eerst uit waar je plant behoefte aan heeft voordat je hem mest geeft.


Mest voor vaste tuinplanten


Onkruid wieden

Als het warmer begint te worden komt ook onkruid weer tevoorschijn. Schoffel nu nog niet in je tuin, je ziet veel vaste planten nog niet staan en beschadigt hierdoor de groeipunten. Je kunt het beste onkruid gewoon met de hand plukken, hierdoor trek je de wortels goed weg en maak je geen groeipunten kapot.

Onkruid kun je ook prima in je tuin laten zitten. Bodemdiertjes als bijen, vlinders en mieren gebruiken het onkruid als voedsel, om onder te schuilen en om hun eitjes op te leggen. Hoe meer onkruid je in je tuin hebt, hoe meer insecten je zult zien. En vogels houden weer heel erg van insecten. Voor een biodiverse tuin is het dus helemaal niet verkeerd om je onkruid gewoon te laten zitten.

Onkruid wiedenOnkruid wieden

Bomen rooien

Heb je bomen in de tuin? Bekijk dan goed of ze nog gezond zijn en huur voor deskundig advies een boomverzorger in. Wordt de boom te groot of dreigt hij om te vallen? Verwijder hem dan om ellende te voorkomen. Een kleine boom kun je soms zelf rooien, maar bij mogelijke gevaren of grote bomen kun je beter een deskundige inhuren.

Grondverbetering in de tuinkas

Verbeter de kwaliteit van de grond in je tuinkas door compost toe te voegen. Spit de grond eerst om, doe de compost er bovenop en verwerk dit door de grond heen met een cultivator. Dek de grond hierna af met een humuslaag; in een kas droogt de grond snel uit, de humus voorkomt dit.

Balkon inrichten

Bedenk alvast wat je dit voorjaar op je balkon wilt hebben; ga je voor potten vol met prachtige bloembollen en eenjarige planten, of wil je het balkon omtoveren tot een mini moestuin? Zelfs als je een klein balkon hebt is er nog van alles mogelijk, denk bijvoorbeeld aan verticaal tuinieren, hangpotten en klimplanten. Lees hier meer over verticaal tuinieren en lees hier meer over het vergroenen van je balkon.

Kleine klusjes

  • Controleer boombanden: maak ze zo nodig losser of verwijder ze. Voorkom dat ze in de boom groeien!
  • Je kunt nu nog je fruitbomen snoeien, maar let op: steenvruchten (bijvoorbeeld een kers of walnoot) mag je nu niet meer snoeien.
  • Wacht nog even met het snoeien van rozen, daar is het nu nog te koud voor.
  • Laat wat snoeihout in een hoekje in de tuin liggen: dit is goed voor de diertjes.
  • Loop bij vorst niet over je gazon, het kan dan beschadigen.
  • Knip afgestorven planten af en doe ze in de compostton.
  • Steek de graskantjes van je gazon af, hierdoor ziet het er wat strakker en netter uit.

Bekijk de tuinkalender van alle maanden:

Januari · Februari · Maart · April · Mei · Juni · Juli · Augustus · September · Oktober · November · December

Reacties (1)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top