• Alles voor huis, tuin & dier
 • Voor de beste groeninspiratie
 • Handige groenvideo's
minuten lezen

Sedum als dakbedekking

Een Sedumdak is goed voor de natuur én voor jou. Niet gek dus dat je steeds meer groene daken ziet verschijnen. Het zorgt voor de opslag van regenwater, een schonere lucht en meer biodiversiteit. Extra fijn voor de vlinders en bijen! Ook verlengt het de levensduur van je dak en zorgt het voor vermindering van de omgevingstemperatuur en het omgevingsgeluid. En groen betekent gelukkig niet gelijk meer onderhoud. Een Sedumdak is namelijk onderhoudsarm. Niet onderhoudsvrij helaas, maar daar vertellen we je zo meer over.


 

Wat is sedum?

Sedum omvat enorm veel soorten die behoren tot de vetplantenfamilie. Van nature vind je ze op het noordelijk halfrond. Sedum wordt ook wel Vetkruid genoemd. De tapijtvormende soorten zijn ideaal om te gebruiken als natuurlijke dakbedekking. Sedum is winterhard en dus groenblijvend. Ze staan graag in de zon, maar wat schaduw kunnen ze ook prima hebben. Is het eens een periode droog? Maak je geen zorgen, ook tegen weinig water zijn ze goed bestand. Sedum slaat water in het blad op en kan daarom goed overleven bij verschillende weersomstandigheden.

> Bekijk Sedum in onze webshop

 

De voordelen van een groen dak

 • Opvang van regenwater; een groen dak buffert regenwater en zorgt daardoor voor minder belasting op het riool en daaruit voortvloeiende overstromingen.
 • Warmteregulerend; Planten absorberen zonlicht en zorgen voor een koeler en aangenaam binnenklimaat. Daardoor kan het in de zomer ca. 4 tot 6 graden minder warm worden. In de winter werkt het natuurlijk isolerend en houdt het de warmte juist binnen.
 • Opname CO2 en fijnstof; Een groen dak zorgt voor een schonere lucht en daardoor voor een gezondere leefomgeving.
 • Stimulerend voor de biodiversiteit; de Sedumplanten van een groen dak bevorderen de leefomgeving van vogels, vlinders en insecten.
 • Geluidsisolatie; een groen dak kan zorgen voor geluidsdemping.
 • Duurzame dakbedekking; door een groen dak gaat je dakbedekking twee keer zo lang mee.
 • Zonnepanelen; het verhoogt het rendement van zonnepanelen.

TIP: Wil je meer weten over biodiversiteit in de tuin? Koos Biesmeijer van Naturalis Biodiversity Center legt in zijn blog uit wat biodiversiteit is en wat je in de tuin kunt doen om deze te vergroten.

 

Sedummatten of -trays?

Je kunt zelf een groen dak maken met behulp van Sedummatten of -trays. Er zijn wel een aantal verschillen tussen deze twee methodes. Het grootste en belangrijkste verschil is het gewicht. Een Sedummat weegt wanneer deze verzadigd is met water 120 kg per vierkante meter en een Sedumtray 100 kg per vierkante meter. Dit komt omdat je bij een mat (onder andere) eerst een laag substraat aan moet brengen. Deze matten zijn daarom eigenlijk alleen geschikt voor nieuwbouw, omdat daar bij in de bouw al rekening is gehouden met de belasting op de bouwconstructie. Uiteraard kun je ze wel als bodembedekker gebruiken in je tuin. Bijvoorbeeld ter vervanging van tegels!

Twijfel je of jouw dak geschikt is voor het gebruik van matten? Vraag dan altijd om deskundig of bouwkundig advies in een van onze winkels.

Sedummatten

Een Sedummixmat is biologisch afbreekbaar en wordt beplant met tien tot twaalf verschillende soorten Sedum. De plantjes groeien op een kokosvezelmat met een speciaal substraat. Je kunt ze zelf in enkele stappen plaatsen op een geschikt dak of op de grond.

De matten zijn 120 x 100 cm of 60 x 200 cm. Andere afmetingen zijn ook mogelijk, hiervoor kun je het beste advies vragen bij een van onze winkels. Wanneer deze matten verzadigd zijn wegen ze 120 kg inclusief de benodigde ondergrond.

Een groen dak zorgt voor een schonere lucht

 

Sedumtrays

De Sedum dakbedekking in een tray kun je bij Intratuin kant en klaar kopen. Hier hoeft geen substraat onder, je legt ze zo zelf op het dak. De trays zijn gemaakt van gerecycled polyurethaan, waardoor ze licht in gewicht zijn. Deze voorbegroeide trays bevatten tien tot twaalf verschillende soorten Sedum. De Sedumplantjes groeien op een speciaal substraat wat grotendeels uit een basis van kokos bestaat.

De Sedumtrays zijn 50 x 60 cm groot en 8 – 9 cm hoog. Voor een vierkante meter heb je 3,33 trays nodig. Wanneer de trays verzadigd zijn is het gewicht 100 kg per vierkante meter. Droog wegen ze maximaal 8 kg per tray.

Voordelen van de Sedumtrays:

 • Direct groen resultaat
 • Het is toepasbaar op platte én hellende daken tot maximaal 15 graden
 • Lichtgewicht en daardoor handzaam
 • Ze zijn makkelijk te installeren, ze kunnen direct op het dak geplaatst worden
 • Het onderhoud is minimaal, je hoeft slechts tweemaal per jaar te bemesten
 • Kan bij aanhoudende droogte wel twee weken zonder water

 

Zelf een groen dak maken

Wanneer mag je Sedum planten?

Je kunt het hele jaar door een groen dak aanleggen, behalve bij vorst.

Hoe moet je Sedumtrays planten op een dak?

 1. Meet de oppervlakte van je dak in m2, rond dit af naar boven of naar beneden
 2. Plaats bij de waterafvoer op je dak een bladvanger van 30 x 30 cm
 3. Plaats de Sedumtrays
 4. Leg een rand van grind om de trays, voor een nette waterdoorlatende afwerking

Hoe moet je Sedum planten op de grond?

Wat heb je nodig?

 • Substraat
 • Antiworteldoek
 • Borgpennen
 • Schep
 • Hark
 • (stanley)mes
 • Schaar
 • Eventueel een sproeier
1

Graaf een kleine laag van de grond af en egaliseer deze.

2

Plaats het antiworteldoek, zet indien nodig vast met waarborg pennen.

3

Strooi hierop het Sedum substraat (minimaal 1 zak van 20 liter per m2). Verdeel het gelijkmatig met een hark en meet of het substraat de juiste hoogte heeft.

4

Til en rol een vegetatiemat altijd met 2 personen. Leg de vegetatiemat op de juiste plaats op het dak en rol de mat voorzichtig uit. Begin met de flap bovenop, tenzij de mat erg nat is. Begin dan met de flap op de bodem.

5

Zorg dat de matten goed op elkaar aansluiten en knip – indien nodig – de mat op maat. Eventuele kale plekjes kun je opvullen met overgebleven substraat of losse stukken Sedummat

6

Besproei de Sedum met water. Blijf dit de eerste periode ook regelmatig doen bij aanleg in een droge periode. Zo kunnen de wortels van de mat zich goed hechten aan de ondergrond.

Ook leuk om te lezen

Reacties

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *