• Alles voor huis, tuin & dier
 • Voor de beste groeninspiratie
 • Handige groenvideo's
Rozen snoeien, witte roos, hosta
minuten lezen

Rozen snoeien en verzorgen

Rozen zijn een echte aanwinst in je tuin, ze hebben prachtige bloemen en geuren heerlijk. Om zo lang mogelijk van bloeiende rozen te kunnen genieten moet je rozen snoeien op het juiste moment. Ook de verzorging van deze uitbundige bloeier is belangrijk. Dus dat betekent dat je rozen moet bemesten om ziekten en plagen te voorkomen.

Er is veel informatie te vinden over rozen snoeien en verzorgen. Daardoor lijkt het een ingewikkeld klusje, maar eigenlijk valt dat erg mee. Je moet vooral opletten wanneer je rozen gaat snoeien. Maar maak je geen zorgen, wij zullen je met deze handige tips op weg helpen. Zo geef je jouw rozen het allerbeste en daar krijg je heel veel voor terug!

 

Herkomst van de roos

De roos heeft al honderden jaren de naam van weelde en rijkdom. Oorspronkelijk komt de roos uit het noordelijke deel van de wereld. Ze komen voor van Noorwegen tot Noord-Afrika en van Canada tot Mexico. De eerste rozen werden gebruikt in tuinen in China rond 1250. Daar werd door middel van het kruizen vele nieuwe soorten rozen gemaakt.

Pas na 1800 is er groots te werk gegaan met het cultiveren van soorten rozen. Er zijn destijds soorten gekweekt met grote bloemen en heerlijk geurende bloemen. Ook waren er toen al mini rozen, trosrozen en dubbele rozen. De roos heeft nu al over de 200 wilde soorten en meer dan 30.000 gecultiveerde soorten.
Rond de roos hangt al eeuwen een grote symboliek. Deze kan verschillen per cultuur en is door de jaren heen wel wat veranderd. Denk hierbij aan de Rozenkrans waar mee wordt gebeden of de kleuren die staan voor Maagdelijkheid (witte roos), voor de liefde (rode roos) en jaloezie of ontrouw (gele roos).

 

Verschillende soorten rozen

De grootste scheiding in de soorten van de roos zit hem in het gebruik. Zo zijn er rozen die zijn gekweekt zijn als snijbloem of juist als tuinroos. De soorten die worden gebruikt om snijbloemen te kweken hebben lange opgaande stelen, prachtig voor in een vaas. De tuinrozen zijn gekweekt met goede wortels en voor een langere bloeitijd. De tuinrozen zijn in te delen in de volgende soorten:

STRUIKROOS

 • Grootbloemig
 • Trosroos
 • Engelse roos
 • Speciaal geteelde soort voor rozenbottels

STAMROOS

 • Grootbloemig
 • Trosroos
 • Engelse roos

KLIMROOS

 • Grootbloemig
 • Trosroos

Deze drie soorten hebben weer verschillende indelingen. De ene heeft een geurende variant, de andere is er ook dubbelbloemig of meerkleurig. Er zijn veel verschillende soorten, zo vind je altijd wel een roos die in jouw tuin past.

Rozen in verschillende maten en soorten

 

Rozen planten

Wanneer moet je rozen planten

Je kunt rozen het hele jaar door planten. Ze staan graag op een plek met wat wind, veel zon en goede grond. Zorg voor een lekker groot plantgat en vul dit met flink wat Intratuin rozengrond. Vervolgens zet je de roos met de hele kluit in de grond en vul je het gat verder op. Geef hem voldoende water, zeker in de eerste weken na het planten.

Waar kun je een roos het beste planten

De roos is niet alleen vanwege haar uiterlijk de koningin onder de heesters. Ze is best wel kieskeurig als het gaat om haar verzorging. Het liefst staat een roos niet in hele natte grond, maar hij mag zeker ook niet te droog zijn. Als de grond te droog is zal ze kleiner blijven. Een plek met wat wind, veel zon en goede grond is de meest ideale standplaats voor rozen. Gelukkig zijn het sterke planten die de meeste omstandigheden wel overleven. Wil je het rozen helemaal naar hun zin maken? Plant een roos dan in losgemaakte kleigrond. Daar is ze gek op! Nu nog een plekje in de zon en ze zal je belonen met prachtige bloemen.

 

Hoe verzorg je een roos

Rozen bemesten

Omdat rozen ontzettend snel groeien hebben ze regelmatig voeding nodig. Geef ze daarom in het voorjaar, rond april, Intratuin rozenmest en herhaal dit in juni voor een extra boost in de zomer. Door je rozen te bemesten worden ze beter bestand tegen ziektes en plagen. Bestrooi de grond ook jaarlijks met kalk zodat de grond niet te zuur wordt. Rozen zijn namelijk dol op kalkrijke, losgemaakte kleigrond.

Middelen voor het verzorgen van rozen

 

Ziektes bij rozen voorkomen en bestrijden

Als je je roos goed verzorgt heeft hij minder kans om ziek te worden. Toch kunnen rozen soms geplaagd worden door bijvoorbeeld schimmels of beestjes. Het liefst wil je dit natuurlijk voorkomen, maar wat moet je doen als je roos al besmet is? Wij hebben de meest voorkomende ziektes bij rozen voor je op een rij gezet.

Meest voorkomende ziektes bij rozen

LUIS: Als je roos last heeft van zwarte luis of bladluis moet je er op tijd bij zijn, want anders raakt je struik bedekt met een kleverige stof. Je kunt luizen verwijderen met een straal water of met een speciaal luizenmiddel. Hiermee kun je luizen (ook biologisch) bestrijden.

BLADROLWESP: Heb je last van gekrulde en slap hangende bladeren aan je roos? Dit komt door de rozen bladrolwesp. Deze plaag is niet zo erg en gaat meestal vanzelf weer over. Je kunt de blaadjes gewoon plukken en weggooien (niet op de composthoop of bij het groenafval) of je kunt een biologisch gewasbeschermingsmiddel gebruiken.

TAXUSKEVER: De Taxuskever maakt gaten aan de rand van het blad. Het is niet mooi, maar de plant zal er niet dood aan gaan. De larven maken onder de grond meer schade. De larven eten de nieuwe wortels op waardoor de roos niet meer goed water op kan nemen en verdroogt. Door middel van water geven met aaltjes kunnen de larven worden bestreden.

MEELDAUW: Rozen kunnen ook last hebben van een schimmel. Meeldauw is een soort schimmel welke op het blad van je roos gaat zitten. Doordat het blad wordt bedekt zal de groei achteruit gaan en kunnen bladeren misvormen. Er zijn biologische middelen om meeldauw tegen te gaan, maar vaak groeien rozen er overheen.

ROEST: Roest zorgt – zoals de naam al zegt – voor oranje/bruine vlekken op het blad. Dit is moeilijk te bestrijden. Het blad zal er vroegtijdig door afvallen. Dit komt het meest voor bij botanische rozensoorten. De meeste nieuwe soorten zijn sterker en bestand tegen deze infectie.

Roze rozen, rozen in pot, kruiwagen, deur

 

Rozen snoeien

Wanneer snoei je een roos

Door je rozen te snoeien blijven ze goed groeien en bloeien. Een roos snoeien kan twee keer per jaar: in het voorjaar en in de zomer. Alle soorten rozen worden in maart en april gesnoeid, wanneer het overdag niet meer vriest en de sapstromen net op gang komen

Ook in de zomer kun je rozen snoeien, dit noemen we de zomersnoei. Dit is een iets minder ingrijpende snoei die vooral bedoeld is om de uitgebloeide bloemen te verwijderen. Hierdoor zal de roos nieuwe bloemknoppen gaan ontwikkelen en kun je dus nog langer genieten van een bloeiende roos in de tuin. Zorg dat je doornbestendige handschoenen en een scherpe snoeischaar in de aanslag hebt!

Hoe moet je een roos snoeien

Een roos is echt niet zo lastig om te snoeien als de meeste mensen vaak denken. Rozen zijn sterke planten die altijd wel een mogelijkheid zoeken om uit te lopen. Mocht je iets te rigoureus zijn geweest, is er dus een grote kans dat hij zich wel herstelt. Er zijn twee momenten in het jaar waarop je rozen kunt snoeien. Hierbij horen ook twee verschillende snoeiwijzen.

Een roos is makkelijker te snoeien dan de meeste mensen denken

Voorjaarssnoei

Bij de voorjaarssnoei moet je zoeken naar dikke vitale scheuten. Aan deze scheuten bloeien rozen meestal als ze weer gaan uitlopen in het voorjaar. Deze moet je zoveel mogelijk laten staan zodat je roos straks veel bloeimogelijkheden heeft. Oudere takken worden bruin en houtig en mag je ieder jaar weghalen. Zo blijft de plant fris. Je snoeit de oude takken weg tot aan een groene scheut of gezonde knop. De gezonde vitale takken kunnen ook terug gesnoeid worden als je de plant in model wilt brengen. Dit noemen we vormsnoei. Je kunt hem dan in het gewenste model snoeien. Snoei hierbij ook boven de knop.

Lodewijk laat in de video zien hoe je in het voorjaar rozen moet snoeien.

Zomersnoei

Als een roos uitgebloeid is zal hij rozenbottels aan willen maken. Hierin zitten de zaden van de roos. Dit kost de roos veel energie waardoor hij minder energie steekt in het maken van nieuwe bloemen. Daarom snoeien we de uitgebloeide bloemen (en de rozenbottels) van de roos weg. Je snoeit de uitgebloeide bloem weg boven een vijfblad. Een vijfblad heeft, zoals de naam al zegt, vijf bladeren. De knop van dit blad is sterk waardoor er vitale nieuwe bloemen gevormd kunnen worden.

Arjen laat in de video zien hoe je in de zomer rozen moet snoeien.

De verschillende soorten rozen snoeien

Grootbloemige rozen, struikrozen en trosrozen kun je terugsnoeien tot vijf of tien centimeter. Takken die naar het centrum toe groeien knip je lekker kort af zodat het hart mooi open blijft. Grote struikrozen kun je terugsnoeien tot vijftig centimeter boven de grond.

Stamrozen kun je tot op tien centimeter boven de stam terugsnoeien. Ook hierbij moet het hart mooi open blijven.

Klimrozen hebben zijtakken die je terug kunt knippen tot één of twee centimeter van de dikke hoofdtakken. Een nieuwe klimroos hoef je overigens de eerste twee tot drie jaar nog niet te snoeien.

Een treurroos hoef je nauwelijks te snoeien. Alleen de grijze takken afknippen is voldoende.

Bij bodembedekkende rozen hoef je alleen de korte takken te snoeien.

Gereedschap voor het snoeien van rozen

Waarmee snoei je een roos

Het beste gereedschap om een roos mee te snoeien is de ‘gewone snoeischaar’. Zorg ervoor dat de snoeischaar schoon en scherp is; dan zijn de snoeiwonden mooi schoon en vlak. Zo zorg je ervoor dat de wonden goed opdrogen en dat de plant daar geen ziektes van kan oplopen. Voor de wat dikkere takken kun je gebruik maken van een takkenschaar. Ook bij een takkenschaar is het heel belangrijk dat het mes goed scherp is.

Ben je op zoek naar het juiste gereedschap om rozen mee te snoeien? In onze webshop vind je een breed aanbod aan snoeigereedschap voor het snoeien van rozen.

 

Rozen stekken en vermeerderen

Zelf rozen stekken

Door je rozen te stekken kun je bijna gratis je tuin volzetten met jouw favoriete roos. Het stekken doe je na de bloei, dus dat is ergens tussen eind augustus en begin september. Knip een aantal rechte takjes af onder een oog. Een oog is een dikker stukje aan de tak waar een blad uit kan groeien. Verwijder de bladeren van de onderste helft en zet ze in een potje met zaai- en stekgrond. Je vergroot de overlevingskans van je stekjes met stekpoeder. Dit zal het stekken een stuk makkelijker laten verlopen. Leg eventueel nog een laagje hydrokorrels op de bodem van het potje voor de afwatering. Zet de stekken op een plek in de halfschaduw en met weinig wind en laat ze rustig staan.

Vermeerderen van rozen

Rozen worden tegenwoordig vermeerderd door te oculeren, te enten of te ‘stenten’. Oculeren is een rozenknoop op een speciale manier op de wilde onderstam van een andere roos maken. Voor enten gaat dit op dezelfde manier, alleen wordt hier een goed takje gebruikt om vast te laten groeien aan een wilde onderstam. Stenten is een stekje van een wilde of sterke onderstam met daarop gelijk een ent van het soort welke je wilt kweken. Door op deze manier de plant te vermeerderen krijg je (de meestal wat zwakkere) bloeisoorten op een sterke plant met goede worteleigenschappen.

Reacties

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *