• Alles voor huis, tuin & dier
  • Voor de beste groeninspiratie
  • Handige groenvideo's
Planten, yoga, vrouw, yogamat
minuten lezen

Plantfulness

Jezelf opladen met nieuwe energie en inspiratie, of ruimte maken voor ontspanning. Het kan met planten. Want planten leven. En planten geven. Ze verbinden je met de natuur en brengen je dichter bij jezelf. Dus haal de natuur naar binnen en ervaar wat planten voor jou kunnen doen. In je huis én in je hart. Dat is plantfulness. Wij als expert laten je zien wat er allemaal mogelijk is en adviseren je als jij dat wilt. De rest is aan jou, want plantfulness gaat om joú! Zo wordt plantfulness ook mindfulness.

Planten leven, planten geven

Wetenschappelijke studies toonde al de helende kracht van planten aan. Ruimtevaartorganisatie Nasa ontdekte dat planten giftige stoffen kunnen neutraliseren (wel 87% binnen 24 uur!). Luchtzuiverende planten kunnen een positieve mentale boost geven. En een groene omgeving zorgt ervoor dat je je beter kunt concentreren en dat je stress vermindert.

Mensen hebben meer dan ooit behoefte hebben aan rust en bezinning in het comfort van hun eigen huis. Dat dit steeds vaker gebeurt in een ruimte waarin ook veel groen staat, is heel logisch. Bomen en planten verspreiden stoffen, zogeheten phytoncides, die onze weerstand verhogen en kunnen bijdragen aan een ontspannen ademhaling. Planten voegen letterlijk leven, vitaliteit en energie toe en kunnen een positief effect hebben op je Chi (energie).

yoga, vrouw, ficus, alocasia

Zonnegroet naast je kamerplant

Of het nu gaat om meer rust, meer energie, jezelf kunnen zijn of je goed voelen; planten kunnen hierbij helpen. Wij hebben daarom vier online plantfulness classes gemaakt, in samenwerking met experts op het gebied van yoga (Iloveyoga.nl), meditatie en mindfulness. Yoga en mindfulness docent Thirza van de Hoef geeft de inspirerende en rustgevende sessies die 10 tot 20 minuten duren en koppelt deze aan de thema’s rust, energie, identiteit en welzijn.

De classes zijn gebaseerd op het gegeven dat planten zorgen voor ontspanning; kijken naar groen stimuleert de zintuigen en reduceert stress. Met groen om je heen, stimuleer je daarnaast ook je creativiteit én neemt de concentratie toe. Dit levert bakken energie op.

Bekijk hier de plantfulness classes

Plantfulness staat ook voor jezelf kunnen zijn; van ingetogen getekend blad tot uitbundig bloeiende exoten, het kan allemaal. Op het gebied van welzijn kunnen planten ook veel betekenen omdat ze de lucht zuiveren en zuurstof geven, wat een positief effect kan hebben op je mentale gezondheid. Voor iedereen die wel wat vaker een momentje voor zichzelf kan gebruiken en behoefte heeft aan de helende kracht van planten, bieden wij je praktische tips en tricks.

1

Energie | niks zweverigs aan

Heb je een drukke week gehad en ben je toe aan een uplifting yogasessie? Naast een luchtzuiverende blauwvaren (Phlebodium aureum ‘Blue Star’) krijg je precies de energieboost die je nodig hebt. Een luchtzuiverende plant zet overdag CO₂ om in zuurstof en brengt waterdamp in de lucht. De luchtvochtigheid verbetert hierdoor structureel. De bladeren van de blauwvaren nemen schadelijke stoffen op die in de lucht hangen en breken ze vervolgens af in de wortel. Behoorlijk pienter, toch?

2

Stilstand betekent vooruitgang | dankbaarheid

Met de uitgesproken Tiengebodenplant (Maranta leuconeura ‘Erythroneura’) aan je zijde voeg je een eyecatcher toe aan iedere ruimte. Bijzonder aan deze plant is dat de bladeren, zodra het donker wordt, zich een beetje naar boven richten. De bladeren hebben dan wel iets weg van twee handen; een mooie gentle reminder om aan het einde van je practice na te denken over alles waarvoor je dankbaar bent.

3

Verkwikkend natuurlijk parfum | over je longen

Om jouw plantfulness moment compleet te maken, kies je voor rustgevende en natuurlijke geuren op de plek waar je jouw mat uitrolt. Je denkt misschien aan een geurkaars of geurstokjes maar met een plant bereik je een vergelijkbaar effect. Gebruik bijvoorbeeld de heerlijk zacht geurende jasmijnplant (Stephanotis of de Gardenia). Een natuurlijk en verkwikkend parfum vult de ruimte tijdens jouw zen moment, wat direct invloed heeft op jouw welzijn. Wist je dat lavendel een kalmerend en rustgevend effect heeft en helpt bij de ontspanning van spieren en zenuwen? Ook kan dit paarse plantje stresshormonen in het bloed verlagen en heeft ‘ie een gunstig effect op de bloeddruk. Adem in, adem uit…

4

Partner in crime | koele kikker

Met zijn grote bladeren, ook wel vioolblad genoemd, en robuuste uiterlijk brengt de Vioolplant (Ficus lyrata) kalmte in een ruimte. Laat dat nou nét zijn wat je nodig hebt tijdens een meditatie of yogasessie. De bladeren van de vioolplant hebben een gezonde glans en worden gesierd door lichte nerven. Jawel, dit is jouw ideale yogapartner in crime.

5

Bend it | kies voor bamboe

Als we dan toch bezig zijn om onze connectie met de natuur te verbeteren, is het ook interessant om na te denken over de kleding waarin je die fijne yogales volgt. Denk aan een eco-vriendelijke yogalegging gemaakt van biologische bamboe of gerecycled materiaal, geproduceerd met aandacht voor mens en milieu. Dat zit nét wat lekkerder!

6

Maar natuurlijk! | diepe ontspanning

Blijf bij de inrichting van je yogaplek in de materiaalkeuze dichtbij de natuur. Je hebt eigenlijk maar een ‘postzegel’ nodig om je mat op uit te rollen. Met een paar details creëer je jouw eigen oase waar je in een mum van tijd kunt landen in het hier en nu. Kies op die plek voor materialen als wol, katoen en linnen voor kussens en plaids en glas voor lampen en kaarsenhouders.

Blauwvaren, vrouw

7

Helend effect | adieu, negatieve energie

Eucalyptus maakt je rustig in tijden van spanning en stress. De luchtzuiverende eucalyptusplant heeft alles in huis om jouw nieuwe favoriet te worden. Eucalyptus heeft een zuiverende werking en negatieve energieën kunnen verdwijnen als je een eucalyptusblad verbrandt. Van de bladeren kun je overigens ook een heerlijk dampend stoombad maken door deze fijn te hakken en overgieten met kokend water. Heerlijk verkwikkend bij een verkoudheid. What’s not to like?

8

Less is more | hi, Marie Kondo

In een opgeruimde omgeving is het net wat makkelijker om ontspanning te vinden. Een rommelige ruimte zorgt onnodig voor stress dus omarm de Marie Kondo in je en ga kritisch door je huis heen. Does it spark joy? Lekker houden. No joy? Weg ermee! In een ruimte zonder rommel kom je vervolgens met één grote plant als eyecatcher al een heel eind: directe impact gegarandeerd.

Ook leuk om te lezen

Reacties

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *