Laden..
Parasol of schaduwdoek kiezen: wat is belangrijk?

Parasol of schaduwdoek kiezen: wat is belangrijk?

De zon is heerlijk, maar kan ook weleens teveel zijn! Met name tijdens de hetere uren op de dag kun je beter wat bescherming van schaduw opzoeken. Als je weinig schaduw in de tuin of op je balkon hebt, dan kun je een parasol of schaduwdoek aanschaffen. Welke je moet kiezen kan nog weleens een uitdaging zijn, want er is heel veel keus! Wij vertellen je graag de verschillen en opties, zodat jij de beste keus kunt maken uit het enorme aanbod parasols en schaduwdoeken voor jouw tuin of balkon.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Parasol soorten

Naast de grote diversiteit in afmetingen, vormen en kleuren, zijn er ook verschillende typen parasols.

Stokparasol of staande parasol

Een stokparasol heeft de stok in het midden. Er zijn verschillende soorten als je kijkt naar de manier van uitklappen van deze parasols.

  • Push up parasol: dit type parasol klap je uit door het buitenste deel van de stok omhoog te duwen, net als bij een paraplu.
  • Parasol met touw: deze parasols werken nagenoeg hetzelfde als een push up parasol, alleen trek je de stok omhoog met een touw via een katrol. De katrol maakt het werk wat lichter.
  • Parasol met draaimechanisme: deze parasols klap je uit door aan een hendel te draaien. Hier komt heel wat minder spierkracht aan te pas dan bij de andere 2 mechanismes.

Bij de eerste 2 types moet je de spanning houden tot de parasol helemaal omhoog is en vastzit! Bij het draaimechanisme kun je tussentijds pauzeren.

Een staande parasol is vaak kantelbaar, zodat je hem schuin kunt zetten.

Parasol zandkleurParasol zandkleur

Stokparasols

 

Bij een stokparasol zit meestal geen parasolvoet, deze moet je er zelf bij zoeken. Je moet daarbij rekening houden met de grootte van de parasol. Over het algemeen kun je aanhouden dat het gewicht van de voet (in kg) minimaal de diameter van de parasol (in meters) x 10 á 15 moet zijn. Dus een parasol met een diameter van 2,5 meter heeft een voet nodig van 25 á 37,5 kilo. Komt de parasol op een plek waar hij veel wind vangt? Ga dan liever wat zwaarder, want anders blaast de wind hem om. Let er ook op dat de stok van de parasol de juiste dikte heet voor het gat in de voet.

Sommige parasolvoeten zijn vulbaar (en daardoor leeg niet zwaar), je vult deze met water, zand of grind. Sommige zijn ook verrijdbaar. Door de voet te kantelen dus je deze wegrijden op wieltjes. Handig als je je parasol wil verplaatsen!

Parasolvoeten

Zweefparasol

Het kenmerk van de zweefparasol is dat hij de stok aan de zijkant heeft in plaats van in het midden. Dit type parasol werkt altijd met een draaimechanisme. Het grote voordeel van deze parasols is dat de stok niet in de weg zit en je daardoor beter van de schaduw kunt profiteren. Hij wordt ook wel een hangparasol genoemd.

Een zweefparasol wordt vaak wél geleverd inclusief de voet. Hiervan bestaan enkele verschillende soorten:

  • Granieten voet
  • Een vulvoet van kunststof, welke je moet vullen met grind (het grind wordt er nooit bijgeleverd)
  • Een kruisvoet. Deze zet je vast met 4 zware tuintegels

De voet van een zweefparasol vormt het contragewicht voor de parasol zelf en moet daarom meestal rond de 100 KG zijn, afhankelijk van de grootte van de zweefparasol. Een zweefparasol verplaats je eigenlijk nauwelijks, door het gewicht van de parasol en van de voet. Je kunt hem eigenlijk altijd wel draaien.

 

ZweefparasolZweefparasol

Zweefparasols

Balkon parasol

Een balkon parasol is meestal een kleine ronde parasol, of een parasol in de vorm van een rechthoek. Voor volledige afsluiting van de zon op je balkon kun je ook een groot schaduwdoek overwegen. Dit houdt de warmte ook nog eens extra vast voor in de avond!


Schaduwdoeken

Het grote voordeel van een schaduwdoek is dat je geen last hebt van een stok en parasolvoet. Daarnaast kun je een schaduwdoek over het algemeen prima laten hangen in het voorjaar en de zomer, dus hoef je hem niet elke keer weg te halen en weer op te hangen. Het ophangen kan daarentegen de eerste keer wel een klusje zijn, je moet namelijk stevige bevestigingspunten maken met bevestigingsplaten. Dit kan prima tegen een stevige schuur, buitenmuur of grote boom, maar als er niets op de juiste plek aanwezig is, dan zul je een stevige paal moeten plaatsen. Dit werkt hetzelfde als het plaatsen van een schuttingpaal. Zorg voor RVS bevestigingsmaterialen, deze blijven mooi én stevig.

Schaduwdoeken zijn als vierkant, rechthoek en driehoek verkrijgbaar. Uiteraard bepalen jouw schaduwwensen welk doek het meest geschikt is. Over het algemeen kun je een driehoek schaduwdoek makkelijker verplaatsen, doordat er maar 3 bevestigingspunten zijn. Met één of 2 extra punten kun je een ander deel van je tuin van schaduw voorzien!

Schaduwdoek driehoekSchaduwdoek driehoek

Schaduwdoeken

Hoe groot moet mijn parasol of schaduwdoek zijn?

Gele parasolGele parasol

De grootte van je parasol of schaduwdoek hangt natuurlijk af van hoeveel schaduw je wil. Hier is geen berekening voor, want het ligt er ook aan hoe hoog of laag de zon staat! Waar je wel rekening mee moet houden:

  • Bij een ronde parasol verlies je de schaduw van de hoeken. Een ronde parasol met een diameter van 3,5 meter geeft ongeveer net zoveel schaduw als een vierkante parasol van 3 meter.
  • Wil je de parasol vlak naast een tafel? Let erop dat hij ruimte moet hebben om ook nog in- en uitgeklapt te worden! Als je de tafel kan verplaatsen dan is dit natuurlijk geen probleem.
  • Zet je parasol nooit te dicht op een muur of schutting. Met een beetje wind kan hij makkelijk beschadigt raken.
  • Kun je de parasol kantelen of kan je zweefparasol rondraaien? Een parasol welke je kan richten op de zon zal altijd meer schaduw geven dan een vaste.
  • Verplaatsen of verhangen van schaduwdoeken is vaak lastig, dus daarom is het erg belangrijk goed te kijken waar je hem ophangt voor het meeste rendement.

Om een schaduwdoek goed op te hangen is er een spanmarge rond het doek nodig. Trek hiervoor ongeveer 10% van de maat af. Dus is je terras bijvoorbeeld 4 x 4 meter? Neem dan een schaduwdoek van 3,6 x 3,6 meter.

Materiaal eigenschappen

Het materiaal van de parasol of het schaduwdoek is erg bepalend voor de levensduur én hoe lang je schaduwmaker mooi blijft. Alleen het type materiaal zegt nog niet alles, het gaat met name ook om de dikte en de behandeling. Uiteraard geldt ook: hoe beter de kwaliteit van het materiaal, hoe duurder de parasol of het schaduwdoek is. Let bij je keus op onderstaande kenmerken.

Wind en water doorlatend

Parasols zijn over het algemeen waterafstotend, dit maakt dat water er gemakkelijk afloopt, maar het is niet de bedoeling dat je ze in de regen laat staan. Schaduwdoeken zijn als wind- en waterdichte én waterdoorlatende doeken op de markt. Het nadeel van een waterdicht schaduwdoek is dat er een laagje water in kan blijven staan en dit komt het doek niet ten goede en maakt hem ook snel vies. Je moet zo’n doek daarom altijd enigszins schuin ophangen (onder een hoek van 30 °)  zodat het water er af kan lopen. Een (enigszins) wind- en waterdoorlatend exemplaar is sneller weer droog en het zal wat ‘luchtiger’ aanvoelen onder het doek. Een waterdoorlatend exemplaar biedt meestal minder UV bescherming dan een waterdichte schaduwdoek, maar als de wind er doorheen kan is hij wel beter bestand tegen windvlagen!

UV bescherming

Je wil onder je parasol of schaduwdoek beschermd zijn tegen UV straling. De bescherming dit de schaduwmaker biedt wordt uitgedrukt in een UPF-waarde. Deze kun je vergelijken met de SPF in zonnebrandcrème. Dus heeft je parasol een UPF van 30, dan beschermt dit net zo goed als zonnebrand met SPF 30. Parasols met een UPF vanaf 80 zijn eigenlijk prima te noemen, maar houdt er altijd rekening mee dat een parasol of schaduwdoek nooit 100% bescherming biedt dus blijf je ook altijd insmeren.

Kleurechtheid

De mate waarin het materiaal UV bestendig is, bepaalt hoe snel je doek zal verkleuren en dit noemen we ook wel de kleurechtheid van het doek. Hier zijn best wat gradaties in. Een doek kan al verkleuren na 20 dagen volle zon, maar bij de echt hoogwaardige doeken gebeurt dit pas na 700 dagen. Dit ligt aan de manier van kleuren, de dikte van het doek, maar ook aan de kleur zelf. Donkere en rode kleuren zullen sneller vervagen dan lichte kleuren! Over het algemeen is het niet heel erg als een parasol of schaduwdoek in zijn geheel enigszins verkleurt, het kan wel snel storen als hij verkleurt terwijl hij ingeklapt is, want dan krijg je lelijke strepen. Een beschermhoes kan dit tegengaan!

Materiaal soorten

HDPE

De meeste schaduwdoeken zijn van HDPE (Hoge Dichtheid PolyEthyleen). In principe is dit materiaal wind-, water- en lichtdoorlatend, maar de dikte en behandeling bepalen de uiteindelijke eigenschappen van het doek.

Polyester

De meeste parasols zijn gemaakt van polyester. Het dikte van het doek kan variëren en bepaalt in sterke mate de kwaliteit van het polyester. Dit type doek kan goed tegen weersinvloeden en is waterafstotend. Deze stof verkleurt wel relatief snel in de zon.

Acryl (Dralon of Umbrella)

Acryl is ander veelgebruikt type doek voor parasols, meestal zijn deze van het acrylmerk Dralon of Sunbrella. De UV bescherming ligt meestal hoog. De kunststof draden van deze stof worden tijdens het proces gekleurd, waardoor de stof erg kleurecht wordt. Het is water- en vuilafstotend en daardoor makkelijk schoon te maken is. Reinig dit doek niet met agressieve middelen want dan verdwijnt de beschermende laag waardoor het doek sneller zal verkleuren in de zon.

Schaduwdoek driehoekSchaduwdoek driehoek

Olefin

Dit materiaal is vergelijkbaar met Acryl en wordt ook tijdens de productie gekleurd, waardoor het kleurvast wordt. Het is zeer UV afstotend en zeer sterk en vuilafstotend. Het heeft een wat stuggere uitstraling dan acryl en is enigszins glanzend.

Textileen

Textileen is enigszins licht doorlatend, waardoor het onder je parasol niet donker is. Dit geeft het een luxe uitstraling. Je hebt geen onderhoud aan textileen, het is kleurvast, weerbestendig en makkelijk schoon te houden.

Schoonmaken en beschermen

Een parasol en een schaduwdoek kun je prima schoonmaken met een zachte borstel en lauwwarm water met eventueel groene zeep. Gebruik nooit allesreiniger of bleekmiddelen, daarmee tast je de beschermlaag aan. Laat je parasol altijd goed drogen voor je hem inklapt, anders kunnen er schimmelplekken ontstaan. Eventueel kun je je parasol of schaduwdoek zelf extra beschermen met een beschermer met UV filter om verkleuring tegen te gaan. Daarnaast is de bescherming van een parasolhoes een must. Een parasolhoes houdt UV stralen tegen en voorkomt verkleuring. Doe daarom altijd een parasolhoes om je ingeklapte parasol. Let wel op: laat je parasol altijd eerst goed drogen voor je hem inpakt!

Parasolhoezen

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top