• Alles voor huis, tuin & dier
  • Voor de beste groeninspiratie
  • Handige groenvideo's
Lavendel, olijfboom, oppottafel, terras, muur, windgong
minuten lezen

Lavendel snoeien en verzorgen

Lavendel is een heerlijk geurende én groenblijvende heester. Ideaal als heggetje maar ook leuk in een pot op het terras. Daarbij is lavendel aantrekkelijk voor bijen en vlinders. Een veelzijdige plant dus! Maar hoe zorg je ervoor dat lavendel er zo mooi mogelijk uit blijft zien? Lavendel verzorgen is niet ingewikkeld. Het kan goed tegen droogte maar er moet wel regelmatig gesnoeid worden. Want snoeien doet groeien, waardoor je ieder jaar weer van een frisse en bloeiende lavendelplant kunt genieten.

TIP: Lavendel is een perfecte plant voor in een pot op het terras. Bij Intratuin vind je een buitenpot voor ieder terras en we geven je ook nog eens handig advies hoe je een plant in een pot moet zetten.


Snel naar:

Herkomst van Lavendel

Oorspronkelijk komt lavendel uit Frankrijk en de mediterrane buurlanden. Geen verassing natuurlijk, want Frankrijk staat bekend om haar grote velden vol met paarse weelde. Maar wist je dat zelfs de Romeinen en Grieken al gek waren op deze geurende plant? Ze maakten er onder andere lavendelolie van.

Ook in de periode na de romeinse tijd werd de lavendelolie medicinaal gebruikt. Het werkt pijnverlichtend, kalmerend en kan helpen bij slapeloosheid. Daarnaast profiteerden de mensen in die tijd al van de heerlijke geur van lavendel door er nare luchtjes mee te verdoezelen zoals riool en vies wasgoed.

Tegenwoordig wordt de bekende geur van lavendel in heel veel verschillende producten gebruikt zoals geurkaarsen, luchtverfrissers of wasverzachters.

Verschillende soorten lavendel

Maar lavendel is meer dan alleen zijn heerlijke geur. Er zijn heel veel verschillende soorten met kleine verschillen in vorm en kleur. De grootste verdeling is te maken in de bloemvorm.

Lavendel – Lavandula angustifolia

De Lavandula angustifolia is de bekendste soort met een paarse bloeiwijze. Ze zijn er ook in andere kleuren zoals de witte variant Lavandula angustifolia ‘Edelweiss’. Ook de Lavandula angustifolia ‘Rosea’ is erg mooi, deze bloeit met roze bloemen. De Lavandula angustifolia ‘Hidcote’ bloeit met hele donkerpaarse bloemen. Leuk als afwisseling op het terras!

Naast de verschillende kleuren zijn er ook verschillende maten in de Lavandula angustifolia. Een leuke variant is de Lavandula angustifolia ‘Dwarf Blue’. Dit is een dwergsoort die compacter is van vorm en daardoor niet zo hoog zal worden als de ‘normale’ lavendel.

Kuiflavendel – Lavandula stoechas

De kuiflavendel wordt gekenmerkt door de kuif van bloemblaadjes bovenop de bloem. Qua formaat wijkt hij niet veel af van de Lavandula angustifolia. De Lavandula stoechas is er in verschillende kleuren waaronder de roze variant: Lavandula stoechas ‘Bandera Pink’ .

Lavendel in verschillende maten en soorten

Standplaats

Door zijn mediterraanse achtergrond is de lavendel een echte zonaanbidder. Met de volle zon heeft deze plant dan ook geen enkele moeite! Daarnaast houdt hij van goed gedraineerde grond wat hem zeer geschikt maakt voor rotstuinen. Het belangrijkste is dat de grond niet te vochtig is. Dit maakt hem ook ideaal in een pot op het terras of balkon. Je mag lavendel water geven in droge periodes maar geef hem vooral niet teveel!

Lavendel planten

Lavendel kun je het hele jaar door planten zolang het niet vriest. De wijze van het planten is voor de volle grond of een pot hetzelfde. Maak het gat voor de plant één centimeter dieper dan de kluit. Geef hem na het planten een flinke slok water en hij zal je rijkelijk belonen met zijn prachtige paarse bloemen.

Wanneer moet je lavendel snoeien?

Jonge lavendel kun je het beste twee keer per jaar snoeien. Één keer zo snel mogelijk na de bloei en één keer in het voorjaar als hij net weer begint te groeien.

Lavendel snoeien na de bloei

De meeste lavendel bloeit rond juni en juli. In augustus en september kun je meestal de eerste snoei toepassen. Zorg ervoor dat je uiterlijk voor oktober snoeit. Door direct na de bloei te snoeien stimuleer je de vorming van nieuwe scheuten.

Lavendel snoeien in het voorjaar

In het voorjaar is het tijd voor een flinke snoeibeurt. Je kunt lavendel snoeien zodra hij jonge groene uitlopers krijgt. Hoe later je snoeit, hoe later hij zal gaan bloeien. Maar een lavendel die later is gesnoeid bloeit wel langer door. De beste maand om in het voorjaar te snoeien is april, maar het blijft afhankelijk van het weer in die maand. Als het nog té koud is en het vriest, kun je beter even wachten.

Hoe snoei je lavendel?

Om hem zo mooi mogelijk te houden is het terugsnoeien van lavendel noodzakelijk. Lavendel is een mediterrane heester die zonder snoei gemakkelijk ‘verhout’ aan de onderkant. Dat betekent dat de takken uitdrogen na de bloei en er geen nieuw groen meer aan kan groeien. De plant gaat op deze takken dus niet meer uitlopen.

Zomersnoei

Knip bij deze snoei alleen de uitgebloeide bloemen en het steeltje weg.

Voorjaarssnoei

In het voorjaar kun je lavendel best rigoureus snoeien. Je moet vooral opletten dat er nog groene uitlopers overblijven en dat je dus niet tot op het bruine hout snoeit. Snoei je verder tot op het kale hout, dan zal je lavendel niet meer uitlopen. Pas dus goed op dat je niet te ver snoeit. De takjes die dood zijn kun je tot aan de grond wegknippen.

Oude lavendel

Heb je een oudere lavendel die kaal en houtig is aan de onderzijde? Bij veel planten kun je een verjongingssnoei toepassen maar helaas reageert lavendel daar heel slecht op. De kans dat hij volledig afsterft is groter dan dat hij weer jong groen gaat vormen aan de onderzijde. Het beste kun je hem daarom vervangen door een fris nieuw exemplaar als hij te kaal is geworden.

Met welk gereedschap snoei je een lavendel?

Het beste kun je lavendel snoeien met een met een heggenschaar. Hiermee kun je planten gecontroleerd in vorm snoeien. Als je veel planten hebt om te snoeien kun je ook een elektrische heggenschaar gebruiken. Bij een enkel struikje voldoet een gewone snoeischaar natuurlijk ook.

Gereedschap voor het snoeien van lavendel

Diervriendelijke plant

Naast dat de bloemen van lavendel bijen en vlinders aantrekken, werkt deze plant ook andersom. Muggen vermijden lavendel en ook mieren zijn er niet van gecharmeerd. Je zult dan ook niet snel een mierennest in de buurt van je lavendelstruik vinden. De geur kan dus (net zoals bij mensen) voor de een aantrekkelijk zijn en voor de ander juist niet. Wel handig als je last hebt van muggen in huis. Een paar druppels lavendelolie en ze zullen voortaan een blokje om vliegen.

Reacties

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *