Laden..
Kruidentuin maken: je eigen kruiden kweken

Kruidentuin maken: je eigen kruiden kweken

Wat is er nou leuker dan je gerechten op smaak brengen met zelfgekweekte kruiden? En dat niet alleen. Verse thee, gekruide olie: je kunt meer met kruiden dan je denkt. We vertellen je graag op welke manieren jij je eigen kruidentuin kunt maken en ook hoe je bepaalt welke kruidenplanten je wilt planten in je eigen kruidentuin.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Soorten kruidentuinen

Voordat je direct aan de slag gaat is het handig om een plannetje te maken. Hoe wil je dat de kruidentuin eruit ziet?

Kruidentuin in volle grond

Je kunt ervoor kiezen om een deel van je tuin in te richten als kruidentuin. Haal een rand tegels uit je terras of neem een stuk van een border en je hebt een mooi plekje voor kruidenplanten. Het is fijn om je kruiden te scheiden van je ‘gewone’ tuinplanten, zodat ze niet overwoekerd worden. Maak een afscheiding met de rest van de tuin met een hekje, een heg, een rij (rechtopstaande) tegels of een randje grind.

Er zijn veel verschillende bekende ontwerpen voor een kruidentuin. Heb je weleens van de apothekerstuin gehoord? In zo’n ontwerp zijn alle planten van elkaar gescheiden door tegels, dit ontwerp lijkt een beetje op een dambord. En wat dacht je van het kruidenwiel ontwerp? Na elke spaak in het wiel wordt een ander soort plant gepoot.

In welke schikking je vervolgens je kruidenplanten plant, bepaalt de uitstraling van je kruidentuin. Het hangt natuurlijk ook af van hoeveel (soorten) kruiden je wilt planten. Als je van elke kruidenplant er maar één in je kruidentuin wil zetten dan kun je kiezen om alle planten een beetje door elkaar te zetten, of juist wat strakker in nette rijen. Heb je meerdere van dezelfde soort, dan kun je dezelfde soorten bij elkaar zetten of alles door elkaar heen. Kies een schikking die past bij de rest van je tuin.

Kruidentuin in bakken

Uiteraard kun je er ook voor kiezen om je kruidentuin te maken in een moestuinbak of zelfs losse plantenbakken of bloempotten, dit geeft direct een duidelijke afscheiding tussen de diverse planten.

Verticale kruidentuin of kruidenwand

Heb je wel eens van een kruidenwand gehoord? Dit is een verticale kruidentuin! Er zijn verschillende manieren om kruiden verticaal te laten groeien. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Wandhanger met kruidenplantjes
  • Een kruidenpallet: een houten pallet (rechtop gezet) waarin je zelf bakjes maakt voor de kruidenplanten
  • Potten of bakjes met kruidenplanten op een wandrek
  • Plantenbakken aan de schutting of aan je balkon

Als je horizontaal gaat, heb je geen gebrek meer aan ruimte op je balkon of in je tuin en een eigen kruidentuintje! Lees hier meer over verticaal tuinieren.

Verticale kruidentuin, kruidenwandVerticale kruidentuin, kruidenwand

Kruidentuin buiten

De beste plek voor een kruidentuin is dichtbij het huis, in de zon en met wat beschutting. Door de tuin dicht bij het huis te leggen ruik je de heerlijke kruiden de hele zomer op het terras! Daarnaast is het fijn als je een oogje op je kruiden kunt houden, je bent er dan sneller bij als slakken je planten gevonden hebben of als de grond te droog wordt en je water moet geven.

Kruidentuin binnen

Een kruidentuin binnen werkt ook heel goed! Meestal heb je het dan over een verticale kruidentuin of kruiden in potten. Let er op dat kruiden over het algemeen wel veel licht nodig hebben, maar dat ze met teveel zon snel uitdrogen en je ze goed in de gaten moet houden. Zet kruidenplanten bij voorkeur niet op een plek waar ze op het heetst van de dag in de zon staan.

Soorten kruidenplanten

We onderscheiden kruidenplanten in verschillende groepen: vaste kruidenplanten, eenjarige kruidenplanten en tweejarige kruidenplanten.

Vaste kruidenplanten

Vaste kruidenplanten of overblijvende kruiden zijn in meer of mindere mate bestand tegen de temperaturen in de winter. Sommige sterven af in de winter, maar komen in het voorjaar opnieuw tevoorschijn. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij:

Andere vaste kruidenplanten zijn:

Eenjarige kruidenplanten

Eenjarige kruidenplanten moet je elk jaar opnieuw zaaien of planten. Dit zijn onder andere:

Tweejarige kruidenplanten

Tweejarige kruidenplanten sterven na 2 jaar af en komen dan niet meer terug. Hieronder vallen bijvoorbeeld:

Biologische kruidenplanten

Biologische kruidenplanten zijn gekweekt zonder kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. Ook de zaden of stekjes moeten afkomstig zijn van planten die biologisch zijn gekweekt en ook later niet zijn behandeld met chemische of synthetische middelen. Kweken zonder deze middelen zorgt er vaak voor dat de plant wat minder snel groeit, maar je hebt wel de zekerheid dat er geen chemische resten in de plant zitten. Dat is wel zo prettig bij kruidenplanten, aangezien je de kruiden zal willen eten!

Biologische kruidenplanten

Kruidenplanten kiezen voor je kruidentuin

Er zijn wel 100 verschillenden kruiden om uit te kiezen en natuurlijk heb je geen plek voor allemaal! Qua keuze ben je helemaal vrij, maar om je wat uitgangspunten te geven kun je jezelf de volgende vragen stellen:

Drink je graag thee? Kies thee kruiden planten

Een verse kruidenthee uit eigen tuin: dat is toch heerlijk? Denk aan verse muntthee (van het kruid peperpunt) of kamillethee. Ook van citroenmelisse, citroenverbena en salie kun je je eigen thee maken.

KruidenolieKruidenolie

Gebruik je olie in de keuken?

Met je eigen verse kruiden kun je ook zelf kruidenolie maken! Populaire kruiden voor kruidenolie zijn citroengrasdille, tijm, basilicum, rozemarijnoregano en salie. Creëer je eigen smaak door verschillende kruiden te combineren in één olie. 

Welke keukenkruiden gebruik je vaak?

Het is zonde om peterselie in je kruidentuin te kweken, als je dit nooit gebruikt. Kijk voor je keuze dus welke kruiden je regelmatig gebruikt in gerechten of salades. Check hiervoor je  kruidenkast en kijk naar de samenstelling van eventuele kant-en-klare kruidenmixen die je vaker gebruikt. Wellicht kun je deze, of een deel ervan, vervangen door je eigen verse kruiden.

Wil je slakken en naaktslakken op afstand houden?

Slakken houden niet van sterk geurende kruidenplanten, zoals bieslook, tijm, knoflook en salie. Bescherm je kruidentuin door deze planten tussen de andere kruiden te zetten! Lees hier alles over het bestrijden van slakken in je tuin.

Heb je last van katten in je tuin?

Heb je veel last van kattenpoep in je tuin? Dan wil je dit zeker niet in je kruidentuin! Katten houden niet van de geur van citroengeraniums, citroentijm of citroenmelisse. Zet deze er dan dus vooral tussen. Lees hier alles over katten weren uit je tuin.

En denk ook aan:

  • Ga je voor een binnen kruidentuin? Hou er rekening mee dat sommige kruiden een sterke geur verspreiden. Je moet er maar net van houden!
  • Ga je voor een kruidentuin buiten? Zorg dat je ook een aantal vaste kruidenplanten kiest. Dat voorkomt dat je de hele winter tegen een kaal stuk tuin aan zit te kijken.

Kruidentuin maken

Wat is de beste tijd om een kruidentuin te maken?

De beste tijd van het jaar om nieuwe planten in de grond te zetten is het najaar. De grond is dan nog warm en de plant kan dan alvast wortelen zodat hij in het voorjaar goed verder kan groeien! Lees hier meer over de voordelen van aanplanten in het najaar. Begin je kruidentuin dus in september, maar dan wel met enkel de vaste kruidenplanten. Zodra de laatste vorst voorbij is, kun je in het voorjaar de eenjarige kruidenplanten en tweejarige kruidenplanten erbij zetten.

Werk je met kruidenzaden in plaats van kruidenplanten? Zaai deze dan eerst binnen in een kweekbak, vanaf januari of februari. Je kunt ze dan na de vorst in de tuin zetten.

Wat heb je nodig voor een kruidentuin?

Voor de aanleg van je kruidentuin

Stappenplan voor de aanleg van een kruidentuin

Stap 1: Markeren

Afhankelijk van je ontwerp moet je eerst de grotere klussen uitvoeren. Begin met de markering van je kruidentuin en markeer het stuk grond met een touwtje. Plaats vervolgens tegels, grind, een kleine haag of hekje voor de afscheiding.

Stap 2: Grond bewerken

Spit de bestaande grond om en raap stenen of ander niet-natuurlijk materiaal eruit. Strooi rijkelijk de nieuwe (moestuin)grond eroverheen en werk dit met de compost door de grond heen met een hark of cultivator/drietand.

Stap 3: Kruidenplanten verdelen en planten

Verdeel de planten over het stukje grond en bekijk of je ze zo goed vindt staan. Houd een afstand aan van 20-25 centimeter tussen de plantjes. Hoe meer planten je poot, hoe sneller de grond wordt begroeid en hoe minder onderhoud je eraan hebt, aangezien er weinig ruimte is voor onkruid. Plant de planten met een plantschepje. Graaf een gat, zet de plant erin, vul het gat op en druk de grond licht aan. Geef hierna een flinke scheut water, het liefst uit de regenton, want hier zitten veel natuurlijke voedingsstoffen in.

 

Kruidentuin met plantenlabelsKruidentuin met plantenlabels

Stap 4: Plantenlabels

Als je al vaker een kruidentuin hebt gehad, dan is deze stap misschien niet nodig. Ben je echter niet zo goed in het herkennen van (kruiden)planten, zet dan de naam van de kruidenplant op een plantenlabel naast de planten! Het is erg jammer als je van een kruid niet meer weet wat het is en het daardoor ook niet zal gebruiken. Bovendien geven plantenlabels je kruidentuin iets extra's. Die naambordjes staan namelijk heel leuk tussen je kruidenplantjes!

Kruidentuin onderhoud

Het onderhoud van een kruidentuintje is heel simpel: je hoeft alleen maar regelmatig water te geven en onkruid te plukken. Heb je de kruiden nodig? Knip er dan wat blad af of een paar kleine takjes, maar snoei ze niet te diep terug.  Geef ze ook regelmatig wat moestuinmest, hierdoor groeien ze goed en blijven ze gezond.

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top