Laden..
De 10 belangrijkste tips bij het aanschaffen van een konijn

De 10 belangrijkste tips bij het aanschaffen van een konijn

Elk kind wil op een gegeven moment een konijn. Zo’n schattig pluizig wipstaartje is ook haast niet te weerstaan. Maar daar moet je wel eerst goed over nadenken. Bij een konijn hoort namelijk ook wat verantwoordelijkheid. Het kost tijd om hem te verzorgen en je moet er niet vanuit gaan dat de kinderen dit altijd doen. Wij zetten de 10 belangrijkste tips bij het aanschaffen van een konijn voor je op een rij!

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Ik wil een konijn

Konijnen zijn zo schattig dat bijna elk kind er op gegeven moment eentje wil. Hartstikke leuk natuurlijk! Het zijn hele lieve vriendjes die leuk zijn om te observeren en graag geaaid worden, maar het zijn meestal geen schootdieren. Ook al zeggen kinderen dat ze ervoor zullen zorgen, meestal komt dit toch op de ouders neer. Een konijn heeft eten en drinken nodig en het hok moet regelmatig worden schoongemaakt. En heb je iemand die op het konijn wilt passen als je op vakantie bent? Met de juiste verzorging kan jouw konijntje wel tien jaar oud worden.

1. Een konijn kopen

Wil je een konijn aanschaffen, kijk dan eerst eens in een opvanghuis of dierenasiel. Daarin zitten veel dieren die op zoek zijn naar een nieuw baasjes. Je kunt ook terecht in onze winkels. Informeer wel even van tevoren, niet iedere Intratuinwinkel heeft konijnen in huis! Je kunt een konijn ook aanschaffen bij een dierenwinkel of een particulier met een nestje, zorg wel dat je hem altijd bij een vertrouwd adres koopt. Heb je een bepaald ras in gedachten? Dan kun je naar een fokker gaan.

2. Voeding

Een dagelijkse verse portie hooi is heel belangrijk voor een konijn. Daarbij kun je je konijn bijvoeden met het konijnenvoer van het Intratuin huismerk. Dat is helemaal afgestemd op de behoeften van je huisdiertje. Konijnen zijn ook dol op vers groenvoer zoals gras en paardensla, maar geef hier niet te veel van. Om je liefste vriendje extra te verwennen, hebben we ook eetbare plantjes als gezonde snack. Konijnen zijn dol op snuffelblad. Dit plantje kun je in de kooi zetten of er dagelijks wat vanaf knippen en met de hand voeren.

3. Huisvesting

Om te beginnen heeft een konijn een hok nodig. Uiteraard wil je dat je het hok er leuk uitziet, maar het belangrijkste is dat hij groot genoeg is en dat hij bestand is tegen weer en wind. Je kunt een konijn ook binnen in een kooi houden, als die ook hierbij maar ruim genoeg is. Bij Intratuin vind je zowel hokken voor binnen als voor buiten. Onze hokken zijn van duurzaam geproduceerd FSC- gecertificeerd hout. Dat is dus goed voor het milieu en veilig voor je konijn. Verder nodig zijn een drinkflesje, voerbakje, speeltjes… samen met de kinderen heb je het voor het uitzoeken!

4. Verzorging

Jouw lieve konijn krijgt natuurlijk de beste verzorging. Konijnen moeten in ieder geval dagelijks gevoerd worden, vers water krijgen en hun kooi moet regelmatig worden verschoond, minstens een keer per week. Als je je konijn buiten houdt zal je dus ook met slecht weer naar buiten moeten om je konijn te verzorgen. De meeste konijnen vinden het ook prettig om aangehaald worden. Heeft het konijn een lange vacht? Dan betekent dat borstelen om vervilten te voorkomen. Voor de beste verzorging zal je konijntje 4x per jaar getrimd moeten worden. Zorg dat je konijn voldoende hooi heeft om op te knagen zodat zijn tanden niet te lang worden, die groeien namelijk zijn hele leven door! Ook de nagels moeten af en toe worden geknipt emt een special nageltang.

5. Opvoeding

Konijnen zijn meestal makkelijk op te voeden, maar daar is wel aandacht voor nodig. Ze kunnen bang zijn of gaan bijten als je met je hand in het hok komt. Door ze langzaam aan je te laten wennen kun je het konijn leren dit niet meer te doen. De meeste konijnen worden niet graag opgepakt. Ze zien dit al snel alsof ze gepakt worden door een roofdier en zullen proberen te vluchten. Ook zitten ze liever niet op schoot. Het is beter om naast het konijn op de grond te gaan zitten of liggen om het aan te halen. Dat vindt een konijn heerlijk! Heb je problemen met de opvoeding van je konijn dan zijn er konijnendeskundigen die je hierbij kunnen helpen.

6. Aandacht

Konijnen hebben aandacht nodig, anders zullen ze vereenzamen. De meeste konijnen vinden het prettig om aangehaald te worden. Geef een konijn dagelijks aandacht om het gelukkig te houden. Het best zet je het hok in de huiskamer zodat er altijd wat rumoer is. De meeste konijnen slapen ’s nachts en overdag, ’s ochtends en ’s avonds zijn ze het meest actief. Je kunt er ook voor kiezen twee konijnen te nemen zodat ze elkaar hebben om mee te spelen.

7. Voortplanting

Je kunt kiezen voor een ram (mannetje) of een voedster (vrouwtje). Het verschil zit hem in het karakter, een voedster is vaak iets feller dan een ram. Konijnen hebben heel graag gezelschap van soortgenoten, dus het is leuk om twee konijnen te nemen. Zet alleen nooit zomaar twee konijnen bij elkaar in een hok. Kleine konijnjes zijn lief voor elkaar, maar zodra ze gaan puberen kan dat in één keer over zijn. Het koppelen van konijnen vraagt veel aandacht en deskundigheid. Laat je hierin altijd informeren door een gespecialiseerde partij, bijvoorbeeld het Regionaal Voorlichtingsbureau Konijnen.

8. Gezondheid

Een gezond konijn is levendig en kijkt helder uit zijn ogen. De vacht moet dik en glanzend zijn en de oren, het bekje en de ogen schoon. De keutels van een gezond konijn zijn hard en droog en zijn kontje is schoon. Mocht je twijfelen aan de gezondheid breng dan altijd een bezoekje aan de dierenarts.

9. Veiligheid

Konijntjes knagen, knagen en knagen. Dat kunnen ze als de beste! Maar pas op dat ze geen kabels te pakken kunnen krijgen. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Houd je konijn dus goed in gaten en laat hem alleen op veilige plekken loslopen en geef hem zijn eigen speelgoed om op te knagen. Laat je konijn nooit alleen met andere huisdieren of met kleine kinderen. Ook niet als ze aan elkaar gewend zijn, je hond of kat ziet je konijn altijd als prooi. Indien je je konijn buiten laat lopen in je tuin, zorg dan altijd dat je de ren niet te dicht in de buurt zet van giftige planten, zoals bijvoorbeeld taxus en rhodondendron. Het eten hiervan is schadelijk voor je konijn.

10. Beweging

Een konijn heeft beweging nodig. Zo blijft hij gezond en gaat hij zich niet vervelen. Als een konijn zich verveelt kan hij aan het hok gaan knagen. Laat je konijn in huis lopen of zorg dat je een ren hebt waar hij buiten in kan loslopen. Het best laat je hem elke dag minimaal 1 uur uit zijn kooi. Kan dat niet dan heeft hij een grotere kooi nodig. Om je konijn bezig te houden zijn er ook allerlei leuke spelletjes te koop bij Intratuin.

Waar anders dan bij Intratuin vind je alles voor jouw pluizige konijn? Bezoek een Intratuin bij jou in de buurt om jouw huisdier te verwennen of neem een kijkje in de Intratuin webshop.

 

Bekijk onze 10 tips bij het aanschaffen van een:

Cavia · Hond · Kat · Knaagdier · Vis · Vogel

Reacties (1)
m
melissa
29 juni 2023, 21:19
echt de beste tips ooit dankje ik ga snel een bezoekje brengen bij intratuin en daar een konijn kopen (Melissa 11 jaar)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top