• Alles voor huis, tuin & dier
 • Voor de beste groeninspiratie
 • Handige groenvideo's
minuten lezen

Hortensia snoeien

Wanneer moet ik een hortensia snoeien en hoe moet ik een hortensia snoeien? Dat is een vraag die bij veel tuinliefhebbers jaarlijks terugkeert. Door de hortensia af en toe te snoeien, geef je hem nog meer groeikracht. Het belangrijkste bij het snoeien van de hortensia is dat je weet welke soort je in de tuin hebt staan. Er zijn namelijk twee verschillende soorten en die moeten anders gesnoeid worden:

 • Hortensia soorten die bloeien op eenjarig hout. Dit zijn de soorten die ieder jaar bloeien. De bloemen worden gevormd op nieuw, jong hout. Je kunt deze soorten dus gerust snoeien, hij staat hetzelfde jaar nog in bloei.
 • Hortensia soorten die bloeien op tweejarig hout. Dit zijn de soorten die bloemen vormen op het hout van het vorige bloeiseizoen. Het hout is (minimaal) 2 jaar ‘oud’.

Welke hortensia heb ik?

Je moet dus eerst weten wat voor soort hortensia je hebt voordat je begint met snoeien. Weet je niet precies welke soort je hebt? Dan kun je dat meestal wel achterhalen aan de hand van de vorm van de bloemen van je hortensia.

De hortensia’s die op éénjarig hout bloeien zijn goed te herkennen aan de bloeivorm of aan het dunnere blad dan de bekende boerenhortensia.

 1. Hydrangea arborescens ‘Annabelle en de Hydrangea arborescens ‘Strong Annabelle’
  Bossige struik met bolvormige schermen van fragiele -meestal- witte bloempjes.
 1. Hydrangea paniculata. De bekendste soort is de Hydrangea paniculata ‘Limelight’.
  Pluim/kegelvormige bloemschermen op stevige stelen.

Verwar de pluimhortensia niet met de eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia), want deze bloeit ook met pluimen. Gelukkig kun je die wel makkelijk herkennen aan het blad, want dat lijkt op bladeren van de eik.

De hortensia’s die op tweejarig hout bloeien hebben verschillende kenmerken in bloeiwijze en groeivorm. Hortensia’s die op het oudere hout bloeien zijn onder andere:

 1. Boerenhortensia (Hydrangea macrophylla)
  Bolvormige bloemschermen in verschillende kleuren tussen wit, roze en blauw. Steviger blad met een duidelijke bladnerf.
 1. Eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia)
  Het blad van deze hortensia lijkt op het blad van de eik, met diepe inkepingen. De bloeiwijze is los en kegelvorming.
 1. Hydrangea involucrata
  Deze bloeit met platte bloemschermen met een grotere rand bloemen. De bladeren zijn langer van vorm.
 1. Fluweelhortensia (Hydrangrea aspera)
  Deze hortensia heeft lichtpaarse schermbloemen en heeft behaarde bladeren. Doorgaans een losse grote struik.

Heb je een klimmende hortensia? Ook deze bloeit op oudere takken. De Hydrangea petiolaris komt het meeste voor. Een andere klimmende soort is de Hydrangea seemannii, deze is in de winter groenblijvend.

Kom je er niet uit? Maak dan een duidelijke foto van de bloem en vraag bij jouw Intratuin welke soort je hebt.

Je moet dus eerst weten wat voor soort hortensia je hebt voordat je begint met snoeien

Wanneer is de beste tijd om de hortensia te snoeien?

Het beste moment om een hortensia te snoeien is aan het einde van de winter / het vroege voorjaar. Zorg ervoor dat het de komende 3 dagen niet meer gaat vriezen. De snoeiwonden hebben dan voldoende tijd om te herstellen. Laat de uitgebloeide bloemen er de hele winter aanzitten. Ze bieden tijdens de koude wintermaanden extra bescherming tegen de vorst. Heb je de hortensia te vroeg gesnoeid? En bestaat er nog kans op nachtvorst? Dan loop je het risico dat de gesnoeide takken gaan invriezen. Als dat gebeurt zal die tak dat jaar geen bloemen geven. Het is dan verstandig om de tak verder terug te snoeien. Doe dat tot aan het punt waar twee gezonde knoppen op de tak zitten.

Hoe snoei je de hortensia?

 • Soorten die bloeien op eenjarig hout. Aan het einde van de winter / begin van de lente kun je de struik flink terugsnoeien tot zo’n 30 cm boven de grond. Wil je de struik liever hoog en groot houden? Snoei de plant dan wat minder diep terug.
 • Soorten die bloeien op tweejarig hout. Om dit soort in goede conditie te houden kun je de hortensia om de vier jaar ‘verjongen’. Dat betekent dat je bij iedere snoeibeurt een aantal oude takken wegknipt, zodat er weer nieuwe takken ontstaan. Je snoeit deze soorten nooit helemaal in één keer. Aan het begin van de lente kun je gaan snoeien. De takken die aan het einde een grotere knop hebben, die snoei je niet. Daar zit de bloem in, dus anders ben je die kwijt. Andere takken snoei je terug, maar zorg ervoor dat er nog een paar nieuwe knoppen aan de tak blijven zitten. De oude grijze takken kun je tot aan de grond wegsnoeien. Blijf je tijdens het snoeien bewust dat deze hortensia niet bloeit op nieuw gevormd hout. Snoei je rigoureus terug? Dan heb je dat jaar vrijwel geen bloemen.
 • Klimhortensia. In de zomer kun je de uitstekende takken van de klimhortensia wegsnoeien. Doe dit direct na de bloei, zo heb je de meeste kans dat hij het volgende jaar ook weer bloem vormt. Wil je hem verjongen dan is het verstandig om dit te verspreiden over een aantal jaren, zo’n 2 à 3 jaar. Een klimhortensia groeit namelijk niet heel snel en het duurt, na een flinke snoeibeurt, dan ook even voordat hij zich weer helemaal heeft hersteld.

Heb je toch nog twijfels? Vraag dan één van onze specialisten in de winkel om advies.

Reacties

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *