Laden..
Hondenvoer en beste hondenbrokken kiezen voor je hond

Hondenvoer en beste hondenbrokken kiezen voor je hond

Heb jij een hond? Zo’n kwispelende viervoeter is echt een maatje… Daarvoor wil je natuurlijk alleen maar het beste: de beste zorg en dus ook het beste voer. Maar wat is het beste hondenvoer voor jouw hond? Een veel gestelde vraag van hondenbezitters, want het aanbod aan hondenvoer is enorm. Wij helpen je graag op weg naar het beste voer voor jouw hond.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Soorten hondenvoer

Ongetwijfeld is het je niet ontgaan dat er heel wat verschillende soorten hondenvoer bestaan om uit te kiezen. Er is een ruime keus aan droogvoer (hondenbrokken), natvoer (blikvoer of kuipjes) én diepvries voer. Elk soort hondenvoer heeft zijn eigen eigenschappen en de beste keus is afhankelijk van jouw hond. We zullen eerst even de verschillende soorten toelichten.

Hondenbrokken

Hond bij voerbakHond bij voerbak

Hondenbrokken vallen onder het zogenoemde droogvoer. Het zijn grote of kleine brokjes, met als hoofdbestanddeel granen, zoals tarwe, gerst of mais. Er bestaat ook glutenvrij hondenvoer, hierin zitten geen granen maar rijst. Speciaal voor de hond met glutenallergie!

Naast graan zit er vlees of vis in de brokken. Dit bevat de noodzakelijke eiwitten, welke een hond nodig heeft voor zijn energie. Meestal komen deze eiwitten van kip, rund, zalm of gevogelte. Naast deze bestanddelen kan er nog meer aan de hondenbrok zijn toegevoegd, zoals vetten, vitamines, mineralen en antioxidanten, welke ervoor zorgen dat de brokken langer houdbaar zijn.

Om de kwaliteit van een brok te beoordelen, let je met name op het percentage eiwit, want dit geeft aan hoeveel vlees of vis en dus energie in de brokken zit. Let op: soms wordt het ongehydrateerde eiwitgehalte op de verpakking vermeld, om het voer beter te laten lijken, maar dit zou ‘gehydrateerd’ of gewoon ‘kip’ moeten zijn. Daarnaast is er verschil in kwaliteit van het vlees of de vis. Gaat het om slachtafval of een ‘echt’ stuk vlees? In slachtafval zitten aanzienlijk minder voedingsstoffen.
Geef de hondenbrokken bij voorkeur binnen 2 maanden na het openmaken van de verpakking, daarna wordt het minder lekker.

Er zijn 2 soorten hondenbrokken, deze verschillen in de manier waarop ze gemaakt worden.

Krokante brokken

Om brokken krokant te maken worden ze geëxtrudeerd. Granen worden tijdens dit proces gegaard bij een temperatuur van maar liefst 130°C. Daarna blaast het brokje zichzelf op en wordt krokant. De hond moet er stevig op kauwen, maar in de maag zet het brokje uit en is licht verteerbaar.

Geperste brokken

Geperste brokken bevatten geen lucht en zijn daardoor massief en compact. Ze worden samengeperst bij een temparatuur van 75°C en verbruiken daardoor bij productie minder grondstoffen dan de krokante brokken. Zowel in de verpakking als in de maag nemen ze minder ruimte in, maar ze bevatten wel alle voedingsstoffen. Deze brokken vallen uit elkaar in de maag van de hond en daardoor is de belasting van de maag minder groot dan bij krokante brokken en dit maakt de geperste hondenbrok ideaal voor actieve honden.

Natvoer

Hondenbrokken bevatten alles wat een hond nodig heeft, maar je kunt je hond daarnaast ook natvoer geven. Vaak is het gehalte eiwitten (vlees of vis) hoger bij natvoer dan bij brokken, maar daarnaast bevat het ook veel vocht, waardoor je hond er veel van moet eten. Natvoer is wel lang houdbaar in de gesloten verpakking en bevat vaak minder toevoegingen en bewerkt vlees dan hondenbrokken, waardoor het natuurlijker voer is. Natvoer is wel duurder dan hondenbrokken. Geef nooit alleen natvoer: honden moeten kauwen om hun gebit te onderhouden, anders kunnen er problemen met tandsteen ontstaan.

Honden natvoer

Diepvries hondenvoer

Hondenbaasjes kunnen er ook voor kiezen gevriesdroogd hondenvoer aan te schaffen. Dit bestaat vaak enkel uit (rauw) vlees en is daardoor van erg goede kwaliteit. Honden zijn er gek op! Je moet er wel een goede planning op nahouden, want als het eenmaal ontdooit is kan het vaak maar 2 dagen in de koelkast worden bewaard. Ook is het aan de dure kant.

Vers vlees

Om het plaatje compleet te maken: je kunt je hond ook hondenvoer geven welke uitsluitend bestaat uit vers vlees. De begrippen BARF (Bones And Raw Food) en KVV (Kompleet Vers Vlees) geven dit type hondenvoer aan. Dit vlees heeft dezelfde kwaliteit als het vlees dat wijzelf eten! Vul het dieet van je hond wel altijd aan met brokken zodat je hond voldoende vezels binnenkrijgt.

 

Diverse soorten honden op een rijDiverse soorten honden op een rij

Waar moet ik op letten bij het kopen van hondenvoer?

Zoals gezegd bevat de basis van een goed dieet voor honden uit hondenbrokken. Dit kun je naar eigen wens aanvullen met natvoer, voer uit de diepvries en/of vers vlees. Hondenbrokken hebben verschillende samenstellingen, want niet iedere hond heeft hetzelfde nodig! Bepalend zijn het ras, de grootte, zijn leeftijd en mogelijke allergieën van je hond.

1) Ras en grootte van de hond

Een grote hond beweegt anders dan een kleine hond, maar ook het temperament van het ene ras is totaal anders dan dat van het andere ras. Het ras en de grootte van jouw hond zijn daardoor mede bepalend voor welke voeding jouw dier nodig heeft. Het formaat van de individuele brokken en de samenstelling van de hondenbrok wordt daarom afgestemd op de grootte van het ras: klein, middel of groot. Let op: een rottweiler valt onder de grote honden en een rottweiler puppy is dan misschien klein, hij moet dan wel het (puppy)voer voor het grote ras!

2) Leeftijd en levensfaase

Een pup heeft hele andere eetbehoeften dan een oudere hond. De leeftijd van je hond speelt daardoor de tweede bepalende rol bij het kiezen voor het juiste hondenvoer. Op de verpakkingen van het hondenvoer kun je terugzien voor welke leeftijd en/of levensfase het voer geschikt is.

Puppy en junior (tot 1 jaar)

Het eerste jaar is heel belangrijk voor de groei van je pup naar een gezonde, volwassen hond. Speciale puppybrokken bevatten voldoende energie en voedingsstoffen voor een goede ontwikkeling van de pup, zoals extra veel eiwitten en essentiële voedingsstoffen voor het skelet, de spieren, het gebit en de vacht. Ze bevatten omega 3 en 6 vetzuren voor een gezonde huid en een glanzende vacht.

Volwassen hond (1 tot 7 jaar)

Een volwassen hond beweegt veel en heeft hiervoor genoeg energie nodig. Ook hiervoor is een aangepaste samenstelling van het hondenvoer beschikbaar.

Senior hond (vanaf 7 jaar)

Wordt je hond een dagje ouder, dan kan hij wel wat extra ondersteuning gebruiken. De meeste hondenvoeding voor de senior hond bevat een andere samenstelling van voedingsstoffen en vaak wat extra ingrediënten voor bijvoorbeeld ondersteuning van het immuunsysteem en de gewrichten.

Hond in het bosHond in het bos

Drachtige of zogende hond

Is je teefje in blije verwachting? Dan heeft ze extra eiwitten nodig én wat meer voeding dan normaal!

3) Veterinary hondenvoer

Heeft je hond een bepaalde aandoening of allergie? Voor honden met bijvoorbeeld gewrichtsproblemen, nieraandoeningen of overgewicht is er veterinary hondenvoer. Bij een glutenallergie bestaat er een graanvrij hondenvoer, dit is op basis van rijst in plaats van granen. Bepaal nooit zomaar zelf om over te stappen op dit soort voer, maar volg altijd het advies van de dierenarts.

4) Sensitive of hypoallergeen hondenvoer

Heeft je hond een voedselintolerantie? Hypoallergeen hondenvoer is zo samengesteld dat het de kans op een allergie zo klein mogelijk maakt. Ook met dit soort voer geldt: volg altijd het advies van de dierenarts.

5) Biologisch hondenvoer

Veel mensen kiezen steeds vaker voor biologische voeding en dit is ook mogelijk voor je hond! De ingrediënten van biologisch hondenvoer bestaan voor 95 % uit gewassen van biologische teelt en biologisch vlees én het wordt op biologische wijze geproduceerd. Voeding dat biologisch is, is altijd voorzien van een keurmerk.

6) Hondenvoer merken

Het aanbod hondenvoer is enorm groot, niet alleen in soorten, maar ook wat betreft het aantal beschikbare merken. Dat is mooi, want dan zit er ongetwijfeld ook geschikt voer tussen voor jouw hond. Bij Intratuin bieden we onder andere de volgende merken hondenvoer aan:

  1. Cavom
  2. Edgard & Cooper
  3. Eukanuba
  4. Frolic
  5. Intratuin
  6. Lekker Natuurlijk
  7. Pedigree
  8. Prins
  9. Renske
  10. Royal Canin
  11. VITALstyle
  12. YamiPets
  13. Yarrah

Hoe vaak en hoeveel hondenvoer moet ik geven?

Hond eet uit anti-schrokbakHond eet uit anti-schrokbak

Een puppy geef je wat vaker voer dan een volwassen hond. Een pup tot 4 maanden geef je ongeveer 4 keer per dag eten, daarna 3 keer per dag en vanaf 6 maanden krijgt een hond meestal 2 keer dag eten, in de ochtend en avond. Geef het voer bij voorkeur ná een wandeling, want na het eten kun je je hond het beste een uur rust geven om alles te verwerken.

Op de verpakking van het hondenvoer staat hoeveel voer je je hond ongeveer moet geven maar hou daarnaast wel altijd goed in de gaten hoeveel je hond écht nodig heeft. Hierin is niet elke hond hetzelfde! Eet hij te veel en beweegt hij te weinig, dan wordt hij te dik. Wil je weten of je hond goed op gewicht is? Voel dan aan zijn ribben. Je moet zijn ribben kunnen voelen, maar niet kunnen zien!

Heeft je hond neiging tot schrokken? Bij schrokken kauwt je hond niet goed en hapt hij lucht met zijn eten naar binnen en dit wil je liever niet. Een anti-schrokbak kan hierbij helpen. Hierin wordt de hond gehinderd in het vrij pakken van de brokjes en zal daardoor niet meer kunnen schrokken.

Anto-schrok hondenvoerbakken

Nova Scotia Duck Tolling RetrieverNova Scotia Duck Tolling Retriever

Hoe weet ik of ik moet overstappen naar ander voer?

Op een gegeven moment heb jij een weloverwogen keuze gemaakt in merk en type voer en jouw hond lijkt het lekker te vinden. Maar hoe weet je nu of je het juiste voer hebt gekozen? Ons advies: kijk goed naar je hond. Heeft hij genoeg energie? Is zijn vacht glimmend? Is zijn ontlasting normaal? Is hij vaak ziek? Heeft hij veel jeuk? Is hij mager of heeft hij een gezond gewicht? Stinkt je hond? Als je je hond regelmatig goed bekijkt dan zie je vanzelf of het goed met hem gaat en zal het met de voeding dus wel goed zitten! Zit één van de genoemde dingen niet goed, dan kan het aan de hondenvoeding liggen, maar natuurlijk ook aan iets anders. Raadpleeg dan ook altijd even de dierenarts!

Van hondenvoer veranderen

Soms ben je gedwongen om van voer te veranderen, bijvoorbeeld bij een allergie van je hond. Er kunnen ook andere factoren meespelen, zoals een verandering in je budget of als je het idee hebt dat je hond iets te kort komt. Bij het overstappen naar andere hondenbrokken moet je wel even opletten.

Als je overstapt van de ene geperste brok naar de andere geperste hondenbrok, dan moet je een week lang de oude brokken mengen met de nieuwe. Dit geldt ook als je overstapt van de ene krokante naar een andere krokante brok. Wil je echter van soort wisselen, dus van een krokante naar een geperste of andersom, dan moet je juist in één keer overstappen! Ze verteren namelijk op een andere manier en dit is een overschakeling in de maag.

Hou bij een overstap je hond, en met name zijn ontlasting, goed in de gaten. De ontlasting kan wat veranderen, maar dat is geen probleem. Diarree mag echter maximaal een aantal dagen aanhouden en niet te erg worden, want anders ligt uitdroging op de loer.

Checklist

Het beste voer voor jouw hond is voer dat past bij jouw hond. We vatten alles nog even voor je samen:

  • Bepaal voor welk soort hondenbrokken je wil gaan
  • Kies of je de brokken wil aanvullen met natvoer, diepvries hondenvoer en/of rauw vlees
  • Kies hondenvoer dat past bij de leeftijd van je hond
  • Kies hondenvoer dat past bij de grootte van je hond
  • Kies een merk hondenvoer dat voer aanbiedt dat past voor jouw hond én past binnen je budget

Als je twijfelt over de gezondheid van je hond of als je merkt dat je hond niet goed eet, raadpleeg dan altijd de dierenarts. De dierenarts is de enige die je uitsluitsel kan geven over allergieën, spijsverterings-, gebits- of andere problemen. Volg altijd het advies van je dierenarts!

Hondenvoer kopen bij Intratuin

Hopelijk hebben we je met dit artikel wijzer gemaakt en verder geholpen in de zoektocht naar passend hondenvoer voor jouw viervoeter. We begrijpen als geen ander dat jij voor je hond het allerbeste wil. Mocht je daarom nog steeds met vragen zitten, schroom dan niet om onze medewerkers om hulp te vragen. In onze winkels vind je onze specialisten die je alles kunnen vertellen over de soorten hondenvoer en je advies kunnen geven, passend bij jouw hond én jouw budget.

Bekijk het hondenvoer in de Intratuin webshop.

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top