Laden..
Hoe verpot je kamerplanten

Hoe verpot je kamerplanten

Als de dagen langer worden, komen ook onze kamerplanten weer uit hun winterrust. Misschien staat je plant nog steeds in de plastic kweekpot waarin je hem hebt gekocht, of is hij al een tijd niet verpot. Dan is dit hét moment om daar weer aan te beginnen.

  • Delen: Deel dit artikel:
7 minuten leestijd
Mama BotanicaMama Botanica

Ik ben Iris van Mama Botanica en ik schrijf regelmatig een gastblog op de inspiratie omgeving van Intratuin over de verzorging van kamerplanten. Ik woon met meer dan 140 gelukkige planten in mijn eigen urban jungle en deel mijn enthousiasme over planten via Instagram, YouTube, mijn boeken 'Stek Je Plant', 'Een huis vol planten', 'De kamerplantenbijbel van Mama Botanica' én via deze blog!

Bekijk hier alle blogs over kamerplanten die ik heb geschreven voor Intratuin.

Verpotten is één van mijn favoriete bezigheden van het verzorgen van mijn planten. Een middag verpotten maakt me echt gelukkig, heerlijk met mijn handen in de grond, mijn planten klaarmaken voor het nieuwe seizoen. Het is een perfect moment om je planten goed te bestuderen en te zien hoe de wortels onder de grond zich ontwikkelen. En het resultaat is dat je plant gezonder en mooier wordt. In dit blog vind je alle dingen waar je op moet letten tijdens het verpotten van je planten en een stappenplan dat je kunt volgen.

 

Kamerplant verpottenKamerplant verpotten

Wat is de beste tijd om je plant te verpotten?

Na een rustperiode in de winter, komen je planten in de lente weer tot leven. Nieuwe blaadjes groeien en ook onder de grond gaat je plant weer aan de gang. De lente is dan ook een goed moment om je planten te verpotten. De extra ruimte en voedingsstoffen die je aan je plant geeft, zullen een goede boost voor je plant zijn om verder te gaan groeien.

Dit betekent overigens niet dat je in andere jaargetijden je planten niet kunt verpotten. Als het nodig is, kan het ook tijdens de zomer en de herfst. In de winter liever niet, want dan kan het lastiger zijn voor je plant om te herstellen als je de wortels beschadigt.

Hoe vaak verpot je je plant?

Dat het voorjaar de beste tijd is om je planten te verpotten, betekent niet dat je meteen al je planten moet verpotten. Alleen je planten die uit hun pot groeien, hebben extra ruimte nodig. Je ziet het snel genoeg als er wortels uit de drainage gaten onder de pot groeien. Of als je plant opeens veel vaker water nodig heeft. En vaak is een plant vers uit het tuincentrum ook toe aan een grotere pot. Het is afhankelijk van hoe snel je plant groeit, hoe vaak je hem hierna moet verpotten. Een cactus kun je snel al jaren in dezelfde pot laten staan, terwijl een snelle groeier elke jaar behoefte heeft aan meer ruimte.

Maar wat nou als je plant zijn pot is uitgegroeid, en je wilt niet dat hij nog groter groeit. Om te voorkomen dat de wortels van je plant verstikken in de pot, kun je ervoor kiezen om hem in dezelfde pot te verpotten. Daarvoor haal je de plant eerst uit de pot en verwijder je een deel van de aarde. Als de wortels helemaal geen ruimte meer hadden om te groeien, kun je deze een beetje bijsnoeien. Haal maximaal eenderde van de wortels weg en eventueel snoei je ook de plant boven de grond. Hierna kun je je plant met verse potgrond weer terugzetten in de pot. Je plant heeft nieuwe voedingsstoffen en ruimte om z’n wortels te laten groeien, zonder dat hij enorm uit zal lopen.

Wortels van een plant die verpot moet wordenWortels van een plant die verpot moet worden

Wat voor pot kies je?

Kies in al je enthousiasme niet voor een pot die vele malen groter is dan de oude pot. Een te grote pot is niet goed voor je plant; het kan ervoor zorgen dat er veel overtollig water onderin de pot opbouwt, waar de plant met zijn korte wortels nog niet bij kan. Hierdoor blijft de grond te lang nat en daar houdt je plant niet van. Ga voor een pot die gemiddeld 20% groter is dan de oude pot.

Het liefst neem je een pot met gaten onderin. Hierdoor kan overtollig water uit de pot lopen en heb je minder kans dat je je plant teveel water geeft. Je kunt je plant bijvoorbeeld in een plastic binnenpot zetten om die in een mooie sierpot te zetten. Of kies een terracotta pot, die hebben altijd een gat onderin.
Wil je je plant echt in een pot zonder drainage gaten zetten, leg dan een laag hydrokorrels onderin. Die kunnen een deel van het overtollig vocht opnemen en later weer afgeven aan de potgrond.

Soorten potgrondSoorten potgrond

Wat voor aarde of potgrond kies je?

Veel planten vinden standaard potgrond prima om in te groeien. Eventueel kun je een handje perliet door de grond mengen, waardoor deze wat luchtiger blijft. Voor cactussen is het goed zanderige grond te gebruiken. Hiervoor koop je een voorgemengde zak cactusgrond, of meng je zelf wat zand door de potgrond heen. Ook orchideeën staan graag in een speciale mix; die groeien niet in de grond, zoals andere planten, maar juist tussen de takken van bomen. Orchideeën mix bevat dan ook veel boomschors en heeft een grove structuur.

Gezondheid van de wortels

Verpotten is hét moment om de gezondheid van je wortels te controleren. Gezonde wortels zijn vaak wit of bruin en voelen stevig aan. Wortels die zijn afgestorven, zijn verschrompeld of soms zelfs snotterig zijn wil je verwijderen. Snotterige wortels wijzen erop dat je plant wortelrot heeft en waarschijnlijk teveel water heeft gehad. Haal alle aangetaste wortels weg, zodat je je plant met mooi gezonde wortels terug in de pot zet.

Probeer de wortels zo min mogelijk te beschadigen bij het verpotten. Sommige planten hebben een wortelgestel wat een fijn netje door en om de aarde heen vormt. In plaats van dat je hierbij probeert alle oude aarde weg te halen, kun je beter de wortels een beetje los kneden en dan met verse potgrond eromheen in de pot zetten. Dikkere wortels geven vaak wel genoeg ruimte om de oude potgrond weg te halen. Je hoeft niet alle oude potgrond te verwijderen, maximaal 2/3e is genoeg.

Soms zitten de wortels enorm opgekruld in de pot, en zie je er bijna geen aarde meer tussen zitten. Dan is het belangrijk dat je de wortels een beetje uit elkaar haalt. Dit zorgt ervoor dat ze weer de diepte in gaan groeien en er extra verse potgrond tussen komt.

Let hier ook nog op:

Net zoals met het stekken van je planten, moet je bij sommige planten oppassen op de sappen die vrij kunnen komen als de plant beschadigt raakt. Het sap van bijvoorbeeld de Dieffenbachia en de Ficus kan irriterend zijn en hierbij kun je beter handschoenen dragen. Ook de stekels van een cactus kunnen een uitdaging vormen. Rol je cactus in krantenpapier en draag stevige handschoenen om de stekels te vermijden.

Hieronder volgt een kort stappenplan dat je kunt volgen bij het verpotten van je plant!

Verpot je plant in 8 stappen!

  1. Kies een nieuwe pot voor je plant die verpot moet worden, het liefst eentje met drainage gaten.
  2. Kies de juiste potgrond voor jouw plant.
  3. Haal voorzichtig de plant uit de oude pot. Een plastic pot kun je een beetje kneden, waardoor de plant loskomt. Zit je plant erg vast, knip de pot dan stuk. Stenen potten kun je voorzichtig omdraaien, waarbij je de plant aan de basis goed ondersteunt. Eventueel ga je eerst met een mes langs de rand van de pot, om de plant wat losser te krijgen.
  4. Controleer de gezondheid van de wortels, verwijder afgestorven en besmette wortels en haal een deel van de oude aarde weg.
  5. Leg een koffiefilter over de drainage gaten, zodat er geen aarde uit de pot valt.
  6. Vul de pot met een laag potgrond en zet je plant erop. Zorg ervoor dat de verse potgrond straks even hoog komt als in de oude pot. Zet je plant dus niet dieper in de grond.
  7. Vul de ruimte rondom de kluit met verse potgrond en laat een paar centimeter ruimte over tussen de bovenkant van de grond en de pot. Dit zorgt ervoor dat het water in de pot blijft als je water geeft en niet meteen over de rand wegloopt. Je hoeft de aarde niet heel stevig aan te drukken, je wilt juist dat de wortels voldoende zuurstof krijgen.
  8. Geef je plant water als dat nodig is en zet hem terug op z’n oude plek. En geniet van de nieuwe groei die gaat komen.

Mama Botanica

Kamerplantenexpert

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top