Laden..
Zo train je je kippen tam

Zo train je je kippen tam

Kippen zijn vriendelijke, lieve, leergierige dieren die net zoals honden en katten van alles kunnen leren. Samen trainen versterkt de band en kan stress voorkomen. Je kan kippen gemakkelijk handtam maken en oefeningen aanleren.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Acht jaar geleden begon voor ons het kippenavontuur toen we twee kuikens in huis namen. Onze twee Serama kuikens, Pepper en Salt, gingen zelfs regelmatig mee naar buiten als wij onze hond uitlieten.

Ik had leuke verhalen gehoord over het ras en wilde dat zelf ervaren. Serama’s zijn kleine krielkippen, iets groter dan een colablikje. Ideale stadkippen, want ze hebben iets minder ruimte nodig en tokken ook iets minder hard. Vanwege de kou hebben de kuikens eerst lekker een paar maanden bij ons binnen gestaan in een traliekooi van 1.20 meter.

Kippen trainen met hondKippen trainen met hond

Gaandeweg werden de kuikens steeds tammer. Eerst gaf ik ze wat lekkers door de tralies heen. Toen dat goed ging, stak ik mijn hand in de kooi en legde mijn platte hand op de bodem met wat lekkers. Tijdens een avondje ‘bankhangen’, zaten ze gezellig op een handdoek op schoot. In het begin gaf ik de kuikens vooral voerbeloningen, maar later zien veel kippen aaien en aandacht ook als een beloning.

Op de hand stappen

Nadat de kippen enigszins gewend waren aan onze aanwezigheid, zijn we begonnen met kleine handelingen. Zo hebben we ze bijvoorbeeld geleerd om op onze hand te stappen. Je houdt je hand net wat hoger dan de pootjes en met je andere hand houd je een meelworm voor het bekje. Die stuur je vervolgens net voorbij je andere hand. Als je dit langzaam doet, stappen de meeste kippen gewoon op.

Je kip moet eerst gewend zijn aan het aannemen van gevriesdroogde meelwormen. Vind je kip het eng of heeft hij of zij meer motivatie nodig? Dan werken levende meelwormen beter.

 

Kip op arm laten lopenKip op arm laten lopen

Commando’s

Natuurlijk kan je een kip nog veel meer leren. Na het ‘op de hand stappen’, zijn we begonnen met het aanleren van ‘hier’. We starten hiermee in de kooi. Komt je kip of kuiken naar je toe? Geef het dier wat lekkers. Eerst op hele kleine afstand, een paar centimeter en dan bouw je de afstand langzaam op. Terwijl het dier op je afloopt, zeg je ‘hier’ en beloon je je kip.

Wanneer het makkelijker gaat in de kooi, oefen je nog een paar dagen door. Als de kip de oefening goed onder de knie heeft, kan je gaan oefenen in een andere omgeving. Bijvoorbeeld in een ren of een afgezet deel van de tuin, om afleiding te voorkomen. Begin dan eerst weer met een hele kleine afstand en dan maak je langzaam de afstand steeds groter.

Op de hand zitten

Mocht je dan net zo gek zijn als wij ;-), dan kan je hen leren op je hand of arm te blijven zitten. Op die manier kan je de kippen ook buiten uit gaan laten. Zelf hebben wij geen gras in de tuin. Bijna iedere dag liepen we even naar een schoon grasveld toe zodat ze daar konden eten. Dan gaan ze op zoek naar zaadjes en kleine wormpjes, die ze lekker oppikken. Met de pootjes schoppen ze zand en aarde weg en graven zo naar die lekkere hapjes: mooi om te zien.

In het begin oefenden we kort en beloonden we de kippen als ze alleen even bij ons kwamen zitten. Wanneer ze langer bij je zitten, kan je een stap zetten. Beloon eventueel tussendoor. Breid de stappen uit. Het bewaren van het evenwicht voor kippen is niet altijd zo makkelijk, het zijn immers geen papegaaien. Dus langzaam lopen, steeds belonen en dan de tijd opbouwen die de kip bij je zit.

 

Witte kipWitte kip

Wandelen

Wil je nog een stap verder dan kan je je kippen eventueel meenemen op wandelingen. Dat kan alleen als ze makkelijk opstappen en goed hier komen. Vaak helpt het als je ook nog oefent met kort wegrennen, dan komen de kippen snel achter je aan rennen. De kip moet dit wel zien gebeuren, als ze in het gras naar eten aan het zoeken zijn, zien ze je niet wegrennen. Het is handig als ze ook het verbale commando kenen. Breid de oefening ‘hier’ dus steeds verder uit buiten de kooi.

Als je wandelt, beweegt je lichaam. Een kip zal in zo’n situatie moeite hebben om zijn evenwicht te houden. Het dier zit dan vaak rustiger op je arm dan op je schouder. Bovendien kan je met bewegingen van je arm je eigen bewegingen wat compenseren.

Veiligheid

Natuurlijk let je op waar je loopt. Houd rekening met het verkeer, mensen, honden en wilde vogels. Kippen zijn voornamelijk bang voor andere vogels, vooral roofvogels. Maar wees ook bedacht op een vluchtreactie als bijvoorbeeld een hond je kippen op de arm ziet zitten, en naar ze opspringt. Dat is logisch, want het zijn prooidieren.

Gezellig

Pepper en Salt waren op een gegeven moment helemaal gewend aan hun rol als huiskip. Dat betekende o.a. dat ze zelf op onze schoot sprongen zodra we in de tuin kwamen, het heerlijk vonden om geaaid te worden, en bijvoorbeeld op onze schouder zaten en daar in slaap vielen.

2 Witte kippen2 Witte kippen

Trainen

In dit artikel heb ik bewust vrij kort door de bocht verteld hoe je kan trainen. Ik vind het belangrijker dat mensen aan de slag gaan. Dit hoeft niet precies volgens de wetenschap te gaan. Volg je gevoel. Kijk wat voor gevolgen jouw acties hebben op jouw dier. Wordt het gewenste gedrag vaker herhaald? Worden de dieren minder bang of juist banger? Gaat het niet goed? Bedenk dan of je de oefening in kleinere stapjes dient op te breken, iets makkelijker moet maken of een paar stappen terug moet doen.

Veel plezier met dit geweldige dier, de kip!

Bernice Muntz

Dierentrainer en gedragstherapeut

Reacties (1)
F
Fien De Bruyne
2 september 2022, 20:20
Mijn kip komt als ik “hier” zeg, kijkt op als je haar naam zegt en kan de kleur rood herkennen!!
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top