Laden..
Gras zaaien met graszaad

Gras zaaien met graszaad

Een tuin met gras heeft vele voordelen. Minder wateroverlast, meer koelte, meer biodiversiteit en toch ruimte! Een gazon biedt niet alleen voordelen voor de natuur, maar ook voor jou. Gras biedt een mooi groen uitzicht, je kunt er heerlijk op liggen en pak er eens een picknick bij! Er zijn 2 manieren om een mooi grasveld te realiseren: je kunt graszoden leggen of inzaaien met graszaad! Deze blog gaat over gras zaaien. Wij vertellen je welke soorten graszaad er zijn, wanneer en hoe je moet zaaien en wat je kunt verwachten na het inzaaien. Op weg naar een fijne, groene tuin!

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Welke grassoorten zijn er?

Gras is gras, zou je denken. Maar niets is minder waar. Er zijn tal van verschillende grassoorten en het graszaad dat je koopt is altijd een mengsel van verschillende soorten gras. De samenstelling van deze zaadmengsels is afgestemd op het toekomstige gebruik en de plek van het gras.

Speelgras

Een potje voetballen, rondrennende kinderen… Speelgras, de naam verklapt het al. Het is de ideale grassoort voor een gazon dat zal worden gebruikt. Niet helemaal gek dus, dat speelgras de meest voorkomende grassoort is in ons land. Hiermee zit je altijd goed! Nog een bijkomend voordeel van speelgras: deze grassoort heeft nauwelijks onderhoud nodig. Speelgras kan prima tegen droogte, herstelt zich snel en is bestand tegen kort maaien. Naast zaden voor een speelgazon zijn er ook zaden voor een sportgazon, deze zijn nog meer bestand tegen het gebruik!

Speelgazon graszaad

Siergras

Ook hier geeft de naam het al weg: siergras is zeer fijn en heeft daardoor een strakke, verzorgde uitstraling. Een siergazon is vooral voor de sier en kan minder goed tegen intensieve belasting dan speelgras. Is jouw nieuwe gazon dus vooral om naar te kijken, kies dan voor siergras! Siergras is overigens op zijn mooist als je het kort maait, tot zo’n 2 á 2,5 cm.

Siergras graszaad

Schaduwgras

Tot slot is er nog schaduwgras. Ook bij deze grassoort windt de naam er geen doekjes om. Schaduwgras is gras dat het ook nog goed doet bij veel schaduw. Heel fijn als jij een tuin met weinig zon hebt, want lang niet alle grassoorten doen het goed zonder zon. Toch moet je er bij een schaduwgazon rekening mee houden dat het wat meer onderhoud vergt dan de andere grassoorten. Het grootste risico van schaduwgras is dat er mos ontstaat. Dit komt niet zozeer door het gras, maar door de schaduw. Het enige dat je kunt doen om dit enigszins te voorkomen is het gras niet te kort maaien. Houd het gras op minimaal 5 cm hoog, dan krijgt mos minder kans.

Schaduwgazon graszaad

Wanneer moet je gras zaaien?

De beste tijd om gras te zaaien is in het najaar. Dit heeft te maken met de temperatuur van de grond, deze moet minimaal 10 á 12 graden zijn voor het graszaadje om te ontkiemen. September is ideaal! Het voorjaar kan ook, maar wacht dan nog wel tot april/mei, als de grond meer opgewarmd is. Het nadeel van het voorjaar is dat onkruid net zo hard meegroeit. In het najaar heb je daar minder last van en heb je een langzamere, maar gelijkmatige groei. Hou het weerbericht even in de gaten voor je je inzaaimoment kiest: een paar dagen regen erna bevordert de groei enorm!

 

Het gras inzaaien in 5 stappen

Als je nu denkt: “Het gaat morgen regenen, laat ik eens beginnen aan mijn gazon”, dan gaat het (nog) niet helemaal goed. Je hebt namelijk wat voorbereidingstijd nodig vóór je kunt beginnen.

Stap 1: Grond voorbereiden

Een paar weken voor het echte zaaien begin je met het voorbewerken van de grond. Zet eerst de omtrek van het gazon uit met stokken en touw, zodat de plek van je gazon goed duidelijk is. Vervolgens moet je de grond schoon zien te krijgen: dit betekent spitten en graven tot zo’n 25 á 30 cm diep. Alle stenen, rommel, wortels, onkruid en ‘oud gras’ moet verwijderd worden. Je wil een totaal kaal stuk grond! Als je harde lagen tegenkomt dan moet je deze doorbreken, zodat vocht van onderaf je gras kan bereiken. Hierna moet de grond inklinken, geef dit een week of 2.

Stap 2 Voedingsbodem voor je gazon

De actie erna hangt af van het soort grond. Komt jouw gazon op kleigrond? Dat betekent dat de bodem erg kalkrijk is, dat is fijn! Gras wil graag een beetje zandige grond, dus meng wel wat zand door de klei. Heb je te maken met zandgrond? Geef dan wat extra kalk in de vorm van kalkkorrels en meng wat compost er doorheen. Compost houdt vocht goed vast en geeft voeding. Wat extra gazonmest toevoegen kan voor elk soort grond geen kwaad! Hou goed de doseringen aan op de verpakking, want teveel is ook weer niet goed. Neem de tijd voor het gladharken. Je kunt eventueel ook een lange plank gebruiken die je over de grond schraapt om het vlak te krijgen. Stam vervolgens de grond goed aan, een tuinwals kan hierbij helpen als je een erg groot gazon aan wil leggen. Zorg dat de grond goed vlak wordt, want alle bobbeltjes en kuiltjes voel je straks door het gras heen.

Regenworm in het grasRegenworm in het gras

Bodemverbeteraars voor je gazon

GraszaadGraszaad

Stap 3 Graszaad uitstrooien

Als de grond schoon, vlak en ingeklonken is, dan kun je het graszaad gaan inzaaien. Met een kilo graszaad kun je 30 tot 50 m2 gras inzaaien, afhankelijk van de grassoort. Je kunt inzaaien met de hand, maar dit vraagt wel wat vaardigheid. Makkelijker is het om een strooiwagen te gebruiken, deze is later ook weer handig voor bemesting van je grasveld. Voordat je begint verdeel je het graszaad in tweeën. Zaai eerst in de lengte en daarna in de breedte, of andersom. Door in twee keer te zaaien, met de ene zaairichting haaks op de ander, heb je minder snel kans op kale plekken. Strooi bij de randen nog wat extra, deze hebben het het zwaarst te verduren.

Stap 4 Graszaad inharken en aanstampen

De graszaden ontkiemen met licht, dus je mag ze niet omharken en bedekken. Wel is het goed om heel licht de grashark er overheen te halen voor een optimale verspreiding. Stamp de zaadjes de grond in, zodat ze goed contact maken met de aarde. Dit is voorlopig de laatste keer dat je hier mag stampen, dus geniet ervan! Hierna mag je namelijk minimaal 2 tot 3 weken niet lopen op je toekomstige gazon.

Stap 5 Nazorg

Hopelijk heb je het zaaien zo gepland dat het de dagen erna gaat regenen, maar anders moet je gaan sproeien. Zorg dat de grond niet uitdroogt. Geef niet 3 keer per dag kleine beetjes water, maar liever een goede lading in één keer. Ook niet teveel, daar kunnen de zaadjes ook weer niet tegen. Vogels zijn gek op graszaadjes, je kunt vogels verjagen door her en der een stokje met daarop aluminiumfolie te prikken.

Hoe lang duurt het voor het graszaad ontkiemt?

Gezaaid, verzorgd, groeien maar! Hoe snel het ontkiemen zal gebeuren hangt van het soort gras en de weersomstandigheden af, maar met 2 of 3 weken zou je al wel gras moeten zien.

Wanneer is het gras beloopbaar?

Op de pas gezaaide zaden mag je absoluut niet lopen. Pas als de zaden voldoende ontkiemd zijn en de graszoden zijn vastgegroeid, mag je je gazon weer betreden. Dit is na een aantal weken, maar afhankelijk van hoe snel het gras groeit. Het zal een aantal maanden duren voordat er een dicht en sterk gazon ontstaat. Loop er tot die tijd zo min mogelijk overheen!

Wanneer mag ik het gras maaien na het zaaien?

Als het gras een lengte van zo’n 10 centimeter heeft bereikt, is het tijd om het gras te maaien. Je maait het dan tot een hoogte van 5 centimeter. Eventueel kun je bij volgende maaibeurten steeds een stukje korter maaien.

Gras maaien met grasmaaierGras maaien met grasmaaier

Kale plekken inzaaien?

Wil je geen compleet gazon zaaien, maar enkel wat kale plekken bijwerken? Kies dan voor gazonherstelzaad. Hier gelden eigenlijk dezelfde stappen als voor een compleet gazon, al ga je nu natuurlijk niet diep omspitten. Bij veel verdroogde plekken in het gazon, bijvoorbeeld na een warme periode of een vakantie, kan het geen kwaad om herstel gazonzaad over het gehele gras uit te strooien. Waarschijnlijk hebben alleen de sterkere soorten gras de klap overleefd, maar het gras is op zijn mooist als alle soorten nog vertegenwoordigt zijn.

Op naar een mooie grasmat!

Gras zaaien is best een klus, maar je houdt er heel veel moois aan over. Zie jij het werk (toch) niet zitten, dan kun je altijd nog voor graszoden kiezen! Kom naar Intratuin voor ons aanbod graszoden of bekijk graszoden in de Intratuin webshop.

Steef Maarsen

Tuinontwerper en hovenier

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top