Laden..
Een nieuw konijn in huis

Een nieuw konijn in huis

Konijnen zijn hele leuke dieren, maar voordat je er eentje in huis haalt is het goed om te weten wat een konijn allemaal nodig heeft. Bernice legt uit hoe je het jouw konijn naar zijn zin kan maken en waarom ze bijvoorbeeld altijd een maatje nodig hebben.
  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Konijnen zijn slimme en vrolijke dieren en kunnen voor veel gezelligheid zorgen. Maar het gaat ook nog wel eens mis met een aantal zaken, waardoor er samen minder plezier is. Het is dan ook handig je van te voren goed in te lezen zodat eventuele problemen voorkomen kunnen worden. Hoe krijg je je konijnen tam? En zindelijkheid, gaat dat vanzelf of niet? Hoe zit dat met slopen? En waarom moeten konijnen samen leven? Dat en meer -  daar gaat deze blog over.

Een maatje is noodzakelijk

Konijnen in de natuur leven samen in groepen. Ze besteden dan ook een groot deel van hun tijd aan samen eten, samen de boel verkennen, samen slapen, elkaar verzorgen, samen luchtsprongen (binkies) maken enzovoorts. Kortom, een konijn alleen mist een maatje. En zelfs als iemand drie uur per dag voor zijn konijn zorgt (wat heel veel is), dan is het dier nog 21 uur per dag alleen.

Prooidieren en schuilen

Konijnen zijn prooidieren. Maar wat betekent dit nu in de praktijk? Dit betekent dat deze dieren de hele dag aan hun veiligheid denken. Ze leven natuurlijk laag bij de grond, en hun zintuigen zijn anders dan die van de mens. Betere oren, betere geuropname, en vluchten is instinctief gedrag. Wanneer zij iets nieuws horen, zien, ruiken, proeven, voelen – dan zullen veel konijnen vluchten, op zoek naar een schuilplaats. Het is dus ook belangrijk om (zo nodig meerdere) schuilplaatsen beschikbaar te hebben, zodat ze kunnen schuilen en zich veilig kunnen voelen.

KonijnenKonijnen

Konijnen tam maken

Het is natuurlijk fijn als je konijnen jou leuk vinden en ze graag bij je willen zijn. Zet het konijnenhok bijvoorbeeld (in het begin) even hoog, zodat je makkelijker kennis kan maken en het dier niet alleen maar voeten en benen ziet. Praat tegen het dier, herhaal zijn naam. Laat het wennen aan de nieuwe geluiden en de nieuwe situatie. Geef je meteen te veel ruimte, dan is de kans groot dat hij bijvoorbeeld binnen onder een stoel of buiten onder een grote struik gaat zitten, waardoor je hen moet opjagen om te aaien of weer terug in de kooi te krijgen.

 

Konijn aaienKonijn aaien

Laat het dier zelf naar je toekomen, steek je hand in de kooi en laat hem ruiken. Geef hen bijvoorbeeld wat lekkers met een vlakke hand. Zie je dat de konijnen meer vrij zijn, meer open zijn? Plaats bijvoorbeeld een ren om de kooi heen. In het begin niet al te groot, en bouw de hoeveelheid ruimte langzaam op. Je kan hier dan in gaat zitten en de konijnen kunnen dan aan je wennen, terwijl ze over je heen klauteren en af en toe brokjes uit je hand krijgen.

Laat hen weer naar je toekomen, zodat de keuze bij het dier ligt. Als ze meer vrij zijn, geef dan 1x een aai. Gaat dat goed? Aai dan twee keer. Bouw het rustig op. Gaat het nog niet goed? Gun ze meer tijd. Ga elke dag in de ren zitten, geef hen regelmatig wat lekkers, maar wissel ook af dat je hen niets geeft terwijl je in de ren bij hen zit. Drink een kop koffie, lees de krant – zodat ze aan je kunnen wennen. Oja, en heb je een dag geen tijd, schrik dan niet als ze de volgende dag meteen iets schrikkeriger zijn. Zeker in het begin, als het dier jong is, kan dat gebeuren. Als je ze weer aandacht geeft, zie je dat ze weer snel ‘ontdooien’.

Huisvesting van je konijn

Twee kleine konijnen hebben minimaal 4 vierkante meter aan ruimte nodig. Maar waarom is dat? Is dat niet overdreven? Dat heeft te maken met hoe een konijn zich beweegt. Konijnen huppen, rennen (zigzaggend), maken binkies (luchtsprongen) en zijn dus bewegelijke dieren. Wanneer wij hen dit ontzeggen kunnen ze hun soorteigen gedrag niet uitvoeren, en dat is niet prettig uiteraard. Middelgrote konijnen en grote konijnen hebben dus nog meer ruimte nodig. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de aanloop die zij nemen om een luchtsprong te maken.

Zindelijkheid

De meeste mensen vinden het fijn als een konijn zindelijk is. Dat scheelt een hoop rotzooi en dus een hoop werk. Een konijn kan keutelen en plassen omdat het dier gewoon nodig moet. Maar konijnen keutelen en plassen ook vanwege territoriale gedragingen. Ze doen dit om zich prettig te voelen (eigen geur) en eventuele andere konijnen te laten zien “dit is mijn territorium”. Ook als er geen andere konijnen in de buurt zijn, want je weet als konijn maar nooit of er misschien toch een soortgenoot langskomt... Daarom is het ook zo belangrijk om konijnen te steriliseren en/of castreren.

TIP: de vrouwtjes (voedsters) dienen ook gesteriliseerd (gecastreerd) te worden vanwege het hoge risico op baarmoeder tumoren. Wanneer een voedster niet gesteriliseerd wordt heeft zij tussen de 60-80 procent kans hierop. Er overlijden hier dan ook veel konijnen aan, onnodig.

Daarnaast is het handig om in de toiletbak hooi te leggen en daarboven een ruif te hangen. Dan denk je wellicht, op de toiletbak? Dat is niet hygiënisch?? Konijnen eten van nature gras, wortels en twijgen, en eten dus het liefst in een zo natuurlijk mogelijke houding. Terwijl zij eten, komt het er aan de andere kant weer uit. En mochten zij over het hooi geplast hebben, dan kunnen zij uit de hooiruif eten. Veel konijnen worden met deze maatregelen zindelijk. Lukt dat (nog) niet, dan kan het helpen een duidelijk verschil te maken tussen de inhoud van de toiletbak en de rest van de kooi en/of ruimte.

Konijn optillen

Veel konijnen voelen zich in het begin onveilig omdat ze veelal niet goed worden opgetild. Konijnen zijn instinctiefmatig bang om de poten van de grond te hebben, omdat ze op het menu van de diverse roofdieren staan. Kortom, veel dieren worden bang en vertonen zelfs agressie als zij handen zien, omdat ze weten dat deze handen hun weer pijn gaan doen met optillen.

Er komen gelukkig steeds meer konijnenscholen (lezingen en workshops) in Nederland die je kunnen helpen met dit soort zaken. En als je konijn niet van optillen gediend is, til het dier dan niet op, maar gebruik bijvoorbeeld een transportkooi om ze te verplaatsen. Gun ze dat dan. Of stuur de dieren met brokje voor hun neus van a naar b - bijvoorbeeld op schoot of op de bank.

Konijn optillenKonijn optillen

Konijn in de pubertijd

Ook konijnen kennen (net zoals kinderen) een puberteitsfase. In deze fase kan het zijn dat ze minder geaaid willen worden, zullen zij heel actief zijn, en als ze nog niet gecastreerd of gesteriliseerd zijn kunnen ze gaan sproeien. En optillen, waar het soms daarvoor wel goed ging, gaat dan vaak niet meer. Weet dat de puberteit een paar maanden duurt. De meeste konijnen komen tussen de 16 -20 weken in de puberteit (geestelijk). Lichamelijk begint de puberteit al eerder. Met een maand of 8 tot 9 worden veel konijnen weer wat rustiger. Grotere konijnen komen wat later in de puberteit en kan het tot een maand of 12-14 duren.

De dierenarts

Eén tot 2x per jaar moeten de konijnen naar de dierenarts voor entingen en voor algemene controle. Wanneer konijnen niet geënt worden, is de kans aanwezig dat het dier overlijdt. Er zijn op dit moment een aantal ziekte, zoals Myxomatose en VHD 1 en 2, waar onze konijnen aan kunnen overlijden. En helaas gebeurt nog veelvuldig, terwijl dit dus niet nodig is. Daarnaast moeten de tanden, de voetzolen e.d. regelmatig gecontroleerd worden. Kortom twee keer per jaar naar een dierenarts, is geen overbodige luxe.

Hooi eten

De belangrijkste voeding voor een konijn, is hooi. 80 procent! van de voeding zou dus uit hooi moeten bestaan. Als vuistregel kan je aanhouden, zo groot als het konijn is, zoveel hooi zou het dier moeten eten. Droogvoer, brokken, dat zou spaarzaam gegeven moeten worden. Gemiddeld is het voor een konijn vanaf een maand of 7/8 – ca. 20 gram per kilo streefgewicht. Dus stel je hebt twee konijnen van 1,5 kilo, dan krijgen ze 60 gram per dag, verdeeld over twee keer. In de ochtend 30 gram en in de middag of avond nog een keer 30 gram voor de twee dieren samen. Jonge konijnen mogen vanaf begin af aan zoveel hooi eten als hun toekomstige volwassen gewicht. Vraag dus aan de opvang, de fokker of winkel, wat de verwachting gaat zijn. Let dan altijd op het individu. Sommige dieren hebben net wat meer nodig, sommige dieren zullen wellicht alsnog het hooi laten staan. Geef dan meer of minder.

Ook seniorkonijnen (5+) kunnen soms beter juist meer of minder voer krijgen. Hierbij kijk je ook naar de ontlasting. Deze zouden stevig en hard moeten zijn. Heeft je konijn ‘plakpoep’? Dan krijgt hij waarschijnlijk te veel voer. Geef je minder voer en blijft het een probleem, overleg dan met je dierenarts, want er kunnen ook andere oorzaken aan ten grondslag liggen.

Actieve dieren

Konijnen in de natuur zijn actieve dieren. 4 – 6 uur per dag zijn zij bezig met voedsel zoeken en eten. Daarnaast lopen de rammen (mannen) elke dag langs de randen van hun territorium, dat meerdere voetbalvelden groot kan zijn. Onze huiskonijnen kunnen dit niet, en daardoor vervelen ze zich gauw. Geef ze items om te knagen. Wilgenballen, tunnels van bijvoorbeeld wilg, gras of hyacint en ander knaagmateriaal.

Tegenwoordig is er gelukkig heel veel te koop om ze bezig te houden. Het valt aan te raden om veel af te wisselen, zodat het materiaal interessant blijft. Daarnaast valt het aan te raden om i.p.v. een voerbak, het eten in activityballen of andere denkspellen te verstoppen. Leer het de konijnen aan, wat ze moeten doen. Want wij kopen met veel plezier een spel voor hen, maar hoe moeten zij weten wat ermee te doen. Dus leg het uit. Oefen samen. En controleer de spellen ook regelmatig of ze nog veilig zijn. Je kan konijnen ook trainen, dat vinden ze ontzettend leuk. Bijvoorbeeld een high five. Surf het internet en je vind veel video’s over hoe je dit kan aanleren.

Veel plezier met jullie konijnen!

Bernice Muntz

Dierentrainer en gedragstherapeut

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top