• Alles voor huis, tuin & dier
  • Voor de beste groeninspiratie
  • Handige groenvideo's
handlettering, diy, terrarium, potlood, papier
minuten lezen

DIY: handlettering op een terrarium

Een zelfgemaakt terrarium is aan de binnenkant al helemaal naar jouw smaak, maar ook de buitenkant kun je opfleuren met een persoonlijk tintje. Met handlettering heb je in een handomdraai een uniek kunstwerk neergezet. Wat dacht je van een leuke, motiverende quote? Of gewoon even een handige boodschap om jezelf eraan te herinneren dat ook een cactus af en toe wat liefde nodig heeft…

Benodigdheden

handlettering, diy, terrarium, potlood, papier

1

Maak een grove indeling

Je wilt waarschijnlijk maar een bepaald gedeelte van de pot gebruiken voor je ontwerp. Meet dat gedeelte af en knip een stuk papier van ongeveer dat formaat. Schets vervolgens grofweg een indeling voor je quote. Het helpt om hem van te voren uit te schrijven, en de belangrijke woorden te onderstrepen. Deze verdienen een grotere plek in de compositie. Bovendien heb je zo een mooi overzicht van het aantal woorden, en hun lengte. Aan de hand van die informatie kun je de ruimte alvast opdelen in kaders. Dat voorkomt ruimtegebrek terwijl je al halverwege je ontwerp bent, en zo weet je straks precies waar je de woorden moet plaatsen.

2

Vul de indeling met letters

En niet zómaar letters, maar prachtige handletters! Elk woord verdient zijn eigen uitstraling. Een speels, krullerig cursief of juist een stoere blokletter: de keuze geeft je quote meteen een ander gevoel. Mix en match tot je een combi hebt gevonden die mooi past. Heb je een goede basis opgezet? Onthoudt dan dit trucje om je letters meteen naar het volgende niveau te tillen: lijnen die naar beneden gaan worden dikker. Ga dus in gedachten nog een keer je letter na en check welke lijnen omhoog, en welke naar beneden gaan. De lijnen naar beneden maak je dikker door er een extra lijn naast te zetten en de tussenruimte op te vullen. Je kunt ook juist de tussenruimte decoreren met streepjes of stipjes. Zo kun je eindeloos variëren!

3

Plak het papier vast

Plak je ontwerp aan de binnenkant van de vaas vast met tape. Zorg ervoor dat het op de juiste plek zit – niet scheef of te dicht op de opening aan de achterkant van de pot. Check nog één keer je ontwerp. Ziet het er ook goed uit in combinatie met de pot? Staat het niet de laag of te hoog? Dan is het tijd om met het echte werk te beginnen!

4

Trek je ontwerp over

Dat lijkt misschien een vanzelfsprekend klusje, maar je moet er toch even je gedachten bij houden! Door de dikte van het glas lijkt het namelijk soms alsof je dubbelziet, en komen de witte lijntjes niet helemaal op de exacte plek van de schets terecht. Een simpele, maar effectieve oplossing: één oog dichtknijpen! Je zult waarschijnlijk ook merken dat de stift op glas snel wegglijdt. Kwestie van zorgvuldig werken, niet te snel willen, en vooral af en toe even rustig ademhalen tussen de letters door.

TIP: Een lakmarker kan niet makkelijk uitgewist of afgespoeld worden, dus foutjes of ongelukjes wil je liever voorkomen. Zorg daarom dat je hand niet over de vers gemaakte letters wrijft en vlekken maakt. Afhankelijk van je ontwerp kan het daardoor voorkomen dat je de letters van het tweede woord al moet schrijven, vóórdat je het eerste woord af hebt!

5

Voeg extra decoratie toe

Een leuk blaadje, takje, krulletje of wat hartjes… maak het zo bont als jij wilt! Dit is de finishing touch om je quote net wat extra speels te maken. Mooie bijkomstigheid: het is ook een uitstekende manier om een foutje te verdoezelen of een kale plek in je ontwerp op te vullen. Niemand die ziet dat het niet de bedoeling was! En tada, klaar is jouw gepersonaliseerde kunstwerk!

handlettering, diy, terrarium, potlood, papier

Ook leuk om te lezen

Reacties

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *