Laden..
De Philodendron familie

De Philodendron familie

Hoe meer je over planten weet, hoe beter je ze kunt verzorgen. Daarom wil ik in dit blog dieper ingaan op planten uit de Philodendron familie. De Philodendron familie is een van mijn favoriete plantenfamilies, omdat er zoveel verschillende planten in voorkomen en de meest gangbare makkelijk te verzorgen zijn. Er zijn veel Philodendrons die in huis kunnen groeien, omdat deze planten het gelukkigste worden op plekken met indirect licht. De Philodendron is erg verwant aan de Monstera deliciosa en de informatie uit dit blog kan je dus ook op die plant toepassen.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd
Mama BotanicaMama Botanica

Ik ben Iris van Mama Botanica en ik schrijf regelmatig een gastblog op de inspiratie omgeving van Intratuin over de verzorging van kamerplanten. Ik woon met meer dan 140 gelukkige planten in mijn eigen urban jungle en deel mijn enthousiasme over planten via Instagram, YouTube, mijn boeken 'Stek Je Plant', 'Een huis vol planten', 'De kamerplantenbijbel van Mama Botanica' én via deze blog!

Bekijk hier alle blogs over kamerplanten die ik heb geschreven voor Intratuin.

Oorsprong van de Philodendron

De Philodendron komt van oorsprong uit de tropische regenwouden van Midden en Zuid Amerika. Daar is het heerlijk vochtig en leven ze van het weinige licht dat tussen de bladeren van hoge bomen door naar beneden valt. Om voldoende licht te krijgen, klimmen veel Philodendrons in bomen. Ze hebben luchtwortels waarmee ze zich aan een boom vastgrijpen en langzaam groeien ze dichter naar het licht toe. Er zijn zelfs soorten die nooit op de grond leven, maar ontkiemen hoog in de boom en daar hun hele leven blijven. Het woord Philodendron komt uit het Grieks en is een samenvoeging van philo; ‘houden van’ en dendron; ‘boom’. Deze plant houdt dus echt van de jungle!

PhilodendronPhilodendron

Klimmers, hangers en laagblijvers

Sommige Philodendrons blijven hun hele leven laag, zoals de Philodendron atom. Het is een vrij compacte plant met bladeren die dicht op elkaar groeien. Maar ook de Philodendron Xanadu is geen echte klimmer, al kan deze veel meer ruimte innemen met zijn wijd uitstaande bladeren. Andere Philodendrons groeien het best als ze via een mosstok omhoog kunnen klimmen. Als je er voor zorgt dat de wortels zich goed vast kunnen groeien, door de stok vochtig te houden, heb je grote kans dat de nieuwe bladeren steeds groter zullen worden. Een voorbeeld hiervan is de Philodendron hastatum en de Monstera deliciosa, de bekendste neef van de Philodendron.

Sommige soorten groeien wat kleinere bladeren, zoals de Micans en de Scandens, en zijn vooral mooi als hangplanten. En als je het ultieme jungle gevoel wilt opwekken, kun je de plant langs de muur leiden om een groene muur te maken.

De bladeren van een jonge plant zien er vaak heel anders uit dat de bladeren van een volwassen plant. De jonge bladeren zijn vaak heel klein en vrij basic van vorm. Naarmate de plant ouder wordt, ontstaan er grotere bladeren en krijgen deze meer karakteristieke kenmerken, zoals de diepe inhammen van de Xanadu bijvoorbeeld.

 

PhilodendronPhilodendron

Waar zet je de Philodendron neer?

De meeste Philodendrons zijn makkelijk in de verzorging en geven fijne tropische sferen aan je huis. Hoe kunnen ze dat ook niet doen, aangezien ze uit de jungle komen. Ze zijn erg veelzijdig te plaatsen in je interieur. Ga voor een kleine variant als hangplant, of een gigantische Selloum als statement piece. Juist omdat deze familie zo veelzijdig is, maakt het een hele fijne plant om in huis te nemen. Zorg er wel voor dat je plant niet in het looppad staan, want als de plant veel wordt aangeraakt, kan het blad lelijk worden. Verder houden ze niet van een plek naast de verwarming, omdat de warmte het blad kan verdrogen.

PhilodendronPhilodendron

Hoe verzorg je de Philodendron?

Aangezien de meeste Philodendrons gewend zijn aan de beschaduwde jungles, hebben ze ook in onze huizen geen volle zon nodig. Ze kunnen vrij donker staan, maar ze worden het meest gelukkig als ze op een plek met veel indirect licht staan. Als nieuwe bladeren kleiner worden dan de oude bladeren, dan is het een teken dat je plant iets te donker staat en kan je beter op zoek naar een lichter plekje. Een bonte Philodendron, eentje die witte vlekken op z’n bladeren heeft, staat graag op een plek met iets meer licht dan de donkere variant.

De Philodendrons zijn vrij sterke planten en de meeste zullen het niet erg vinden als je een keer vergeet water te geven. In de winter mag je de grond een beetje droog laten vallen en is één keer per week water geven meestal voldoende. In de zomer, als je plant goed aan het groeien is, kun je de grond licht vochtig houden. Meestal geef je dan twee keer per week. Controleer altijd de grond om te zien of deze niet te nat is, als dat het geval is dan wacht je nog even met water geven.

Ook je planten in huis veranderen met de seizoenen mee. Maar wat kun je precies verwachten in de herfst en winter? Lees het in mijn blog hoe je kamerplanten ook in die seizoenen gelukkig houdt!

Luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid in de regenwouden waar de Philodendron van nature vandaan komt is erg hoog. Dat zorgt er onder andere voor dat planten in de toppen van bomen kunnen overleven, zonder dat ze wortels hebben die de grond bereiken. De luchtvochtigheid in onze huizen is vaak vrij laag, vooral als we ook nog eens de verwarming aanzetten. Om de luchtvochtigheid rondom je plant iets te verhogen, kun je bijvoorbeeld sproeien met een plantenspuit. Dit kun je, vooral als de verwarming aan staat, elke dag doen. Hierdoor zullen de bladeren minder snel bruine randjes krijgen en blijft je plant mooier.

 

Nog wat extra tips om je Philo gelukkig te maken

Die mooie grote bladeren van de Philodendron zijn een droom om naar te kijken. Ze zijn meestal groen, maar soms ook rood of fel geel. Om ervoor te zorgen dat de bladeren er zo mooi uit blijven zien, is het belangrijk om je plant zo nu en dan schoon te maken. Het stof dat door je huis heen dwarrelt kan er namelijk voor zorgen dat je plant dof van kleur wordt en minder goed zonlicht op kan nemen. Je kunt met een vochtige doek de bladeren afnemen of je plant een lauwwarme douche geven. Zo staat ze binnen de kortste keren weer te glanzen.

Philodendron bladPhilodendron blad

Vergeet niet je plant zo nu en dan wat plantenvoeding te geven in het groeiseizoen, dat is de lente en de zomer. Met deze extra voedingsstoffen zal je plant beter groeien en mooiere bladeren produceren. Geef nooit meer dan er op de verpakking vermeld staat, want dat kan de wortels beschadigen.

De Philodendron kan trouwens licht giftig zijn voor huisdieren en kleine kinderen, dus zorg ervoor dat deze niet bij de plant kunnen komen.

Kortom

De Philodendron familie is enorm groot en er zijn ook heel veel verschillende soorten die goed binnenshuis groeien. Omdat de meeste verkrijgbare planten ook makkelijk in de verzorging zijn, is het een fijne plantenfamilie om in huis te halen. Heb jij een favoriete Philodendron? Laat het me weten in de opmerkingen hieronder!

Leden van de Philodendron familie

Mama Botanica

Kamerplantenexpert

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top