• Alles voor huis, tuin & dier
  • Voor de beste groeninspiratie
  • Handige groenvideo's
minuten lezen

Tips voor het aanleggen van je border

Heel mooi: het hele jaar door een border langs het gazon of tuinpad vol bloeiende planten. Het beste resultaat krijg je als je rekening houdt met de bloeitijd, het aantal zonuren en de hoogte van de planten. En niet alleen de bloemen, ook de vormen en kleuren van de bladeren spelen een rol.

Zon of schaduw?

Voordat je de border gaat beplanten, is het belangrijk dat je weet hoeveel uren zon er per dag op die plek schijnt. Pas je plantenkeus daarop aan. Schijnt er meer dan zes uur zon per dag, dan kun je voor planten kiezen die van volle zon houden. Het symbool van volle zon vind je op het plantenetiket dat naast de plant in het potje staat. Met halfschaduw wordt vier tot zes uur zon per dag bedoeld. Dit symbool is te herkennen aan een half zonnetje. Schaduw wil zeggen: minder dan vier uur zon per dag. In dit geval is het zonnesymbooltje zwart gemaakt.

Van laag naar hoog

Het mooiste overzicht geeft een border die aan de voorkant beplant is met lage planten en naar achteren toe met steeds hogere exemplaren. Er zijn ook planten die door hun fragiele uiterlijk ondanks hun hoogte makkelijk wat meer vooraan kunnen staan. Dit worden ook wel weefplanten genoemd. Een bekend voorbeeld hiervan is Verbena bonariensis, een plant die ruim 1 meter kan worden, maar nergens in de weg staat.

Tip: Geel en wit zijn tinten die direct in het oog springen in de tuin. Blauw valt minder op, dus zet bloemen met deze tint goed in het zicht.

Steunen is nodig

Een border met planten die het hele seizoen mooi overeind blijven staan, blijft prachtig! Hoe vroeger je planten steunt, hoe eerder er niets meer van het hulpmateriaal te zien is. Met een plantensteun voorkom je dat de planten omwaaien en afbreken. Bij Intratuin vind je een uitgebreide collectie plantensteunen waarvan sommige zelfs aan elkaar te koppelen zijn.

Spelen met de bloeitijd

Met de bloeitijd in de border kun je ‘spelen’. Op het plantenetiket staan de bloeimaanden met een symbooltje aangegeven. In een kleine border is het verstandig om planten te kiezen die maandenlang bloeien. Heb je wat meer ruimte, dan zijn er natuurlijk wat meer mogelijkheden en kun je ook planten met een kortere bloeitijd kwijt. Behalve in de zomer zijn er ook planten, struiken en bollen die in de winter, het voorjaar en in het najaar bloeien. Steeds populairder wordt de kerstroos (Helleborus orientale), een vaste plant die vanaf eind februari tot in april bloeit. In de zomer kan het donkergroene blad voor een belangrijk rustpunt zorgen. Planten die gelijktijdig bloeien en die naast elkaar staan, komen het best tot hun recht als ze een verschillende bloemvorm hebben. Wissel bijvoorbeeld een schermbloem zoals duizendblad (Achillea) af met de lange toortsachtige bloeiwijze van ridderspoor (Delphinium).

Combineren met bladvormen

De charme van een border wordt mede bepaald door de variatie in bladkleuren en bladvormen. Met purper, grijs en bont blad kun je in een border opvallende combinaties maken. Planten kunnen ook alleen om hun blad worden toegepast. Buxus kan zomer en winter een prachtig rustpunt zijn en grijsbladig heiligenkruid (Santolina) en bijvoet (Artemisia) kunnen een mooie overgang vormen tussen planten met een felle bloemkleur.

Tip: Koop het liefst een oneven aantal planten, dat staat het meest natuurlijk. Dit geldt vooral als je kleine aantallen, zoals drie, vijf of zeven stuks koopt. Worden er meer dan tien dezelfde planten gebruikt, dan speelt even of oneven geen rol meer.

Vroegbloeiers

Bloembollen horen eigenlijk in elke border thuis, want ze zorgen al vanaf januari tot en met mei voor veel kleur. De vroegbloeiende bloembollen worden in het najaar geplant. Op de verpakking staat de bloeitijd vermeld. Ze zijn in grote en kleine borders een uitkomst, omdat ze makkelijk tussen de  andere (vaste) beplanting kunnen worden gezet. Ook mooi staan ze onder bladverliezende heesters.

Tip: Het herhalen van plantengroepen in een border zorgt voor een versterkend beeld. Kies bijvoorbeeld op de hoeken van een border voor dezelfde soort plant. Of plaats op steeds gelijke afstand een roos op stam.

Heesters als decor

In de meeste borders spelen vaste planten een hoofdrol, maar ook heesters zijn hier absoluut op hun plek. Ze vormen door hun hoogte en breedte een prachtig decor op de achterste rij van de border. Ook mooi zijn lagere struikjes, bijvoorbeeld de schijnhazelaar (Corylopsis pauciflora) die al vanaf februari bloeit en maar 125 cm hoog wordt. Veel heesters bloeien in het voorjaar, zoals seringen. Een vlinderstruik (Buddleja) in bloei lokt in de zomer de mooiste vlinders de tuin in.

Tip: Heb je weinig tijd om in de tuin te werken? Houd daar dan met de beplanting rekening mee. Een border met veel verschillende soorten planten is bijvoorbeeld een stuk arbeidsintensiever dan een border waarin groepen van dezelfde soort zijn geplant.

Eenjarige zomerbloeiers en zomerbollen

Eenjarigen en zomerbollen kun je vanaf half mei – na IJsheiligen, als de kans op nachtvorst voorbij is – tussen de andere beplanting in de border zetten. Het mooiste effect krijg je als je bloeiers kiest in dezelfde tinten als de overige beplanting. De keus is enorm. Als je van bonte kleuren houdt, dan kun je je heerlijk uitleven, want eenjarigen en zomerbollen zijn er in de meest uitbundige tinten, van zachtroze tot heftig paars en van citroengeel tot knaloranje.

Tip: In een zonnige border kun je vanaf april ook eenjarigen zoals papavers zaaien. Ook kun je eenjarigen al vanaf februari in huis of in de kas in speciale bakken voorzaaien.

Siergrassen

Vooral in de nazomer vallen siergrassen op in de border. Ze zijn het mooist als ze tussen de andere beplanting op gelijke afstand van elkaar worden gezet. Geschikte soorten voor de border zijn pijpenstrootje (Molinia) en sierriet (Miscanthus).

Reacties

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *