• Alles voor huis, tuin & dier
  • Voor de beste groeninspiratie
  • Handige groenvideo's
beukenhaag, haagbeuk, beuk
minuten lezen

Beukenhaag snoeien en verzorgen

Beukenhaag is er in twee verschillende soorten. Veel mensen valt het verschil tussen de beukenhaag en de haagbeuk niet op. Dit verschil zit namelijk in het blad. Bij de beukenhaag blijft het blad dor hangen in de winter, bij de haagbeuk valt dit eraf. Daarom is de beukenhaag in de winter meer gesloten dan de haagbeuk. Daarnaast zijn er ook nog verschillen in de vorm van het blad. En hoe moet je een beukenhaag snoeien en verzorgen?

Verschil tussen de beukhaag en de haagbeuk

Er zijn twee soorten die dienst doen als beukenhaag:

  • De beukenhaag is een haag van een echte beuk, Fagus sylvatica – groene beuk. Dit kunnen grote exemplaren worden met een kenmerkende gladde barst. Ook de bladeren zijn glad en hebben een soort waslaagje. De Fagus komt ook voor in het rood, Fagus sylvatica ‘Atropunicea’ waar ook mooie hagen van gemaakt kunnen worden.
  • De haagbeuk is een Carpinus betulus, een boom die ook tot forse afmetingen kan groeien. De haagbeuk heeft grilliger dat kleiner is dan dat van de Fagus. Ook heeft het blad kleine kartels. De Carpinus komt alleen voor in het groen en heeft als voordeel dat hij niet luisgevoelig is zoals de echte beuk.

Verschillende soorten beukenhagen

Beukenhaag verzorgen

Als een beukenhaag al meerdere jaren in de grond staat zal de haag niet veel verzorging nodig hebben. Een keer in het jaar kun je de haag wat organische meststof geven. Dit doe je in het voorjaar. Dan krijgt de haag een goede start richting de zomer. Als je een haag net hebt aangeplant is een extra keer watergeven in de zomermaanden geen overbodige luxe. De planten krijgen dan de mogelijkheid om betere wortels te maken en sterk het najaar in te gaan.

De Carpinus heeft als voordeel dat hij niet luisgevoelig is zoals de echte beuk

Beukenhaag snoeien

Wanneer is de beste tijd om beukenhaag te snoeien?

De beukenhaag kun je het beste snoeien in de winter, voordat het voorjaar begint. De zomersnoei kun je het beste doen in augustus/september. Dit is om de lange takken te verwijderen en de haag terug in model te krijgen.

Wintersnoei

Je snoeit de beukenhaag altijd terug tot de snede van vorig jaar. Dit voorkomt dat de haag steeds breder wordt. Doordat je de haag daar terugsnoeit wordt de haag steeds voller en compacter. Wordt de haag toch te breed, dan mag je de haag verder terug snoeien waar er nieuwe blaadjes groeien. Dit doe je in het voorjaar. Bij een nieuw aangelegde haag moet je snoeien op de hoogte en de breedte zoals je de haag wilt hebben. Deze snoei doe je in de winter, maar ook in augustus.

Zomersnoei

Een beukenhaag snoei je in de zomer om de haag weer in model te krijgen. Dit wordt vormsnoei genoemd. Je haalt dan de lange takken eraf. Door de takken te snoeien tot een knop zal de tak verder groeien bij de laatste knop. Snoei je meerdere keren in de zomer, dan zal de haag steeds voller worden en behoud je de mooie strakke haag.

TIP: zorg ervoor dat je van onder naar boven snoeit, doe dit taps toe. Zo krijgt de hele haag water en voldoende zonlicht.

In het filmpje van Arjan wordt verteld hoe je de beukenhaag snoeit in de zomerperiode.

Met welk gereedschap snoei je een beukenhaag 

Voor het mooiste resultaat kun je het beste in de winter en in de zomer een handheggenschaar gebruiken. De sneden/wonden die je maakt zijn dan glad en schoon. De plant groeit hier dan makkelijk over heen. Is de haag lang of hoog? Dan kan je de haag natuurlijk ook met een elektrische heggenschaar snoeien. In de zomer kan de een elektrische heggenschaar wel schade maken aan de bladeren.

Ook leuk om te lezen

Reacties

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *