Laden..
Barbecueroosters: dit moet je erover weten

Barbecueroosters: dit moet je erover weten

Het is misschien wel het allerbelangrijkste onderdeel van jouw barbecue: het grillrooster. En toch gaat de meeste aandacht tijdens het aankoopproces naar het design. Zonde én niet handig. Het is tenslotte dit onderdeel dat in grote mate bepaalt hoe geslaagd jouw grill-party wordt – zó groot is de invloed op de uiteindelijke smaak. Daarom gaan we hieronder in op het fenomeen barbecuerooster: wát moet je erover weten, wélke soorten zijn er en hóe zorg jij ervoor dat jouw exemplaar ook komende zomer zorgt voor een fabuleuze barbecuesessie?

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Roestvrijstaal. Gietijzer. Verchroomd staal. Zomaar wat voorbeelden van materialen die veelal worden gebruikt voor de productie van een goed bbq rooster. Welke jij kiest? Dat hangt af van je persoonlijke voorkeuren. Alle materialen hebben namelijk hun eigen voor- en nadelen. Ter illustratie: een gietijzeren exemplaar is handig voor het bereiden van steaks, maar een geëmailleerde uitvoering van staal is weer stukken duurzamer in het gebruik. Een keuze maken is daarom zo makkelijk nog niet, maar wij zijn er om je te helpen. Lees snel verder en laat je inspireren én informeren.

Welke soorten barbecueroosters bestaan er?

Exemplaren van roestvrijstaalgietijzer en verchroomd staal zijn slechts voorbeelden van wat je zoal aantreft in het gemiddelde tuincentrum. En dat is alleen nog maar het materiaal, want er zijn meer aspecten belangrijk in je overwegingen. De vorm, bijvoorbeeld. En daarmee doelen we niet op cirkels of vierkanten, maar op de vorm van de spijlen en de ruimte die daartussen zit. Daarnaast is er ook nog zoiets als ruwheid, welke weer wordt bepaald dóór de vorm. Kortom: aan een grillrooster zitten de nodige haken en ogen, maar niets dat we niet kunnen tackelen. Hieronder bespreken we de meest voorkomende soorten, inclusief voor- en nadelen, unieke kenmerken en andere eigenschappen. Doe er je voordeel mee!

Gietijzer

Een bbq rooster van gietijzer is een van de meest voorkomende varianten. Hij scoort vooral goed onder liefhebbers van een goed biefstuk – en dat is logisch. Dankzij de vormgeving zorgt dit exemplaar voor die klassieke grillstrepen op jouw stuk vlees, goed voor een authentieke grillsmaak. Daarnaast zorgt deze materiaalsoort voor een langere vasthouding van de hitte. Je hebt minder warmte nodig om een optimaal resultaat te bereiken. Nadelen? Die zijn er natuurlijk ook. Zo moet je gietijzer veel schoonmaken, zijn barbecues met deze materie tamelijk zwaar en ligt het gevaar van roest altijd om de hoek.

Vis op barbecueVis op barbecue

Roestvrijstaal (rvs)

Is gietijzer niets voor jou? Dan is roestvrijstaal ook een veelvoorkomende materie bij bbq roosters. Dat roestprobleem van gietijzer – dat heb je, getuige de naam, hier niet. Het materiaal is derhalve erg duurzaam, slijtvast en makkelijk schoon te maken. Daar hangt echter wel een duurder prijskaartje aan. Bovendien is rvs als materiaalsoort niet veel lichter dan gietijzer.

Chroom

Een verchroomd bbq rooster heeft wéér andere kenmerken. Allereerst is chroom multifunctioneel en eigenlijk geschikt voor alle soorten vlees, vis en kip. Ook chroom roest niet snel, wegens het beschermde laagje dat altijd op dit type wordt aangebracht. Milieuvriendelijk is een chromen editie echter niet. Reinigen is ook geen plezierig klusje: wie een schuurspons gebruikt, loopt het risico de beschermlaag aan te tasten.

Metaal

Metaal, of aluminium, heeft als een van de grootste voordelen de prijs: niet duur in verhouding tot andere materialen. Daarnaast is onderhoud van metaal eenvoudig en komt de warmte makkelijk door. Zo’n prijs houdt ook in dat je niet té veel mag verwachten. Voor grotere stukken vlees is metaal niet geschikt. Bovendien is metaal niet altijd even stevig en liggen beschadigingen altijd op de loer.

Staal

Een stalen exemplaar is doorgaans geëmailleerd en stelt je in staat alle soorten vlees te bereiden. Net als bij onder meer gietijzer het geval is, krijg je hier ook van die authentieke grillstrepen op je vlees. De materie is bovendien duurzaam en dankzij de emaillering is afbladdering praktisch onmogelijk. Nadelen? Staal kan barsten wanneer je onhandig met je product omgaat. Bovendien is reinigen niet eenvoudig en is staal doorgaans vrij prijzig.


Kies jouw barbecuerooster


Hoe maak ik mijn bbq rooster schoon?

Het soort barbecue is dus van belang, maar hoe goed jouw product daadwerkelijk functioneert, is ook in grote mate afhankelijk van hoe je ermee omspringt. Een juiste manier van reinigen is van niet te onderschatten belang – en hoewel de manier waarop je schoonmaakt afhangt van de materie, geldt over het algemeen dat je jouw schoonmaak het beste kunt doen na gebruik. En ja – na ieder gebruik. Niemand zit tenslotte te wachten op aangekoekte etensresten.

Nat houden

Een handige tip om het reinigen direct na het eten eenvoudig te houden, is door jouw bbq rooster nat te houden. En nee – niet tijdens het kookproces, natuurlijk. Maar wel direct daarna. Spuit alles netjes schoon, waardoor de overgebleven resten een dag later makkelijk zijn te verwijderen. ‘Maar ik woon op een bovenwoning en heb geen tuin of tuinslang!’ Ook dan is er een oplossing. Rol jouw grillplaat in een natte krant om zo min mogelijk overlast te creëren.

Zoals we hierboven ook al stelden, is de manier van reinigen deels afhankelijk van het materiaalsoort. Het nat houden van jouw product is bijvoorbeeld effectief bij aluminium en roestvrijstalen exemplaren. Bij gietijzeren producten raden we dit echter af: je wil tenslotte ook geen onnodige roest veroorzaken.

Groente op de barbecueGroente op de barbecue

Schoon branden

Je product schoon branden klinkt misschien als een tamelijk rigoureuze ingreep, maar in werkelijkheid valt dit best mee. Het houdt simpelweg in dat je de lege zakken van het houtskool of de briketten bewaart, zodat je ze na afloop van je grillsessie op de dan nog hete kolen of briketten kunt leggen. Daarmee brandt het grillrooster zichzelf schoon en is verdere schoonmaak praktisch niet meer nodig. De laatste etensresten kun je, in dit geval, verwijderen met behulp van een borstel.

Gebruik van citroen

Wie had ooit gedacht dat iets simpels als een citroen je behoorlijk wat schoonmaakwerkzaamheden kan besparen? Yes – citroenen zijn tamelijk behulpzaam in het schoonmaken van je bbq. Dat begint al vóór het koken. Wrijf met een citroen over je product voor de bbq überhaupt aanstaat. Je zorgt er daarmee voor dat het vlees niet aan het grillrooster blijft plakken. Herhaal dit trucje naderhand om ervoor te zorgen dat je barbecue ook tijdens de eerstvolgende sessie vrij van plakkende problemen blijft. Zorg er in dat geval uiteraard voor dat alles eerst is afgekoeld: we willen geen aangebrande vingers.

Spareribs van de barbecueSpareribs van de barbecue

Gebruik van hulpmiddelen

Naast citroenen zijn er nog meer hulpmiddelen die je kunnen helpen je bbq schoon te houden. Een borstel, bijvoorbeeld. Erg handig om de stukken vlees die er met de hierboven genoemde methoden niet af gingen alsnog te verwijderen. Ook staalwol kan handig zijn: tenslotte schuur je hiermee makkelijk overgebleven vlees van jouw product. Dit heeft echter ook nadelen. Afhankelijk van welk soort product je thuis hebt, kan dit namelijk beschadigingen opleveren. Daarnaast is de kans aanwezig dat kleine staaldeeltjes op het toestel achterblijven. Deze belanden dan tijdens het eerstvolgende gebruik op je eten – en dat wil je natuurlijk koste wat het kost voorkomen.

Hoe kom ik van aangekoekte resten af?

Heb je, ondanks grondige zorg voor jouw product, tóch last van aangekoekte etensresten? En kom je daar helaas pas achter op het moment dat je de barbecue, min of meer een jaar later, pas uit de schuur haalt? Geen zorgen. Ook dan zijn er verschillende methoden te bedenken om ervoor te zorgen dat jouw exemplaar er binnen de kortste keren weer op en top bijstaat.

Een van de meest voorkomende manieren om dit te doen, is door effectief gebruik van afwasmiddel. Je merkt waarschijnlijk dat het gebruik van afwasmiddel alleen weinig resultaat oplevert: daarvoor zijn de resten al té lang aangekoekt. Wat je wél kunt doen, is het afwasmiddel een nachtje laten inweken – het liefste in een afgesloten ruimte. Het middel trekt dan in je grillrooster, waarna je – als alles goed gaat – de resten een dag later alsnog kunt verwijderen. Dit trucje is ook te doen met ammoniak, maar dat kan het materiaal enigszins beschadigen, waardoor afwasmiddel onze voorkeur heeft.

Lukt het niet om op deze manier van aangekoekte etensresten te komen? Dan kun je er ook voor kiezen om het bbq rooster in een teil met kokend water te plaatsen. Voeg hier een schoonmaakmiddel naar keuze bij, maar vermijd soda wanneer je een aluminium barbecuerooster hebt: dit kan deze materiaalsoort aantasten. Laat jouw bbq rooster ook in dit geval een nacht weken voor een optimaal resultaat. Deze methode is helaas niet handig voor exemplaren van gietijzer: dit kan roest veroorzaken.

Naast de hierboven genoemde schoonmaakmethodes bestaan er ook een aantal meer natuurlijke trucjes – een beetje in de trant van het werken met citroenen. Het hulpmiddel is in dit geval koffie. Géén vers gezette pleur, maar wel koffiedrab uit gezette filterkoffie. Inderdaad: op een of andere wonderlijke wijze is koffie van nature in staat aangekoekte etensresten beter te verwijderen. Deponeer hiervoor een beetje drab op een sponsje en boen jouw bbq rooster grondig schoon.


Barbecueborstels


Hoe houd ik de kwaliteit van mijn rooster zo lang mogelijk hoogwaardig?

Het tijdig schoonmaken van je barbecue is een vereiste om je product zo lang mogelijk mee te laten gaan. Heb je toch onverhoopt te maken met aangekoekte etensresten? Dan bestaan er dankzij onder meer afwasmiddel, een teil met kokend water én de toepassing van koffiedrab alsnog mogelijkheden om jouw exemplaar zo schoon mogelijk te houden. Hieronder hebben we een handig overzicht van drie tips opgesteld. Volg deze op en de kans is zéér klein dat je jouw barbecue volgende zomer niet weer, naar volle tevredenheid, kunt gebruiken!

1

Smeer het rooster vooraf in met citroensap

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Leer jezelf daarom aan om je rooster voor gebruik in te smeren met citroensap. Dat kan simpel door een halve citroen langs de spijlen te halen. Dit zorgt er voor dat naderhand vlees minder snel blijft plakken.

2

Maak je rooster direct na gebruik schoon

Klaar met grillen? Herhaal dan het trucje met de citroen en ga vervolgens over op andere schoonmaakwerkzaamheden. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de boel nat te houden, maar het bbq rooster schoonbranden óf schoonvegen met het gebruik van diverse hulpmiddelen als staalwol en borstels doen het werk ook.

3

Neem maatregelen wanneer tóch blijkt dat er het een en ander is aangekoekt

Ontdek je bij het eerstvolgende gebruik dat er toch vlees is blijven plakken? Ook dan is er geen nood aan de man. Gebruik hiervoor afwasmiddel, een teil óf koffiedrab – afhankelijk van het materiaalsoort van jouw product – om de grootste boosdoeners alsof te verwijderen. Hou er wel rekening mee dat je hiervoor een nachtje moet uittrekken. Je kunt gewóón slapen, maar het toestel heeft de tijd nodig om het schoonmaakmiddel in te laten trekken – voor het beste resultaat.

Zalm op de BBQZalm op de BBQ

Wat moet ik nog meer weten vóór het kopen van een barbecuerooster?

Je weet inmiddels welke soorten barbecueroosters zijn, wat de voor- en nadelen per materiaalsoort zijn, hoe je jouw exemplaar zo schoon mogelijk houdt én wat je moet doen wanneer onverhoopt blijkt dat er nog etensresten zijn blijven hangen. Rest ons alleen nog te zeggen dat de keuze voor een barbecuerooster helemaal afhangt van jouw persoonlijke wensen en voorkeuren. Check bijvoorbeeld de exemplaren in de webshop van Intratuin om specifieke soorten tegen het licht te houden en weeg ze vervolgens af tegen waar jij naar op zoek bent. Heb je meer informatie nodig? Kom dan gerust langs in een van onze tuincentra en laat je informeren door een van de kundige medewerkers. We helpen je graag!

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top