Laden..
Een barbecue aansteken? Zo doe je het!

Een barbecue aansteken? Zo doe je het!

Het vooruitzicht om uren te moeten rommelen met kolen weerhoudt veel mensen ervan om überhaupt te beginnen aan een barbecuesessie. Toegegeven – het is inderdaad een knap lastig klusje om een bbq aan te steken. En als je toch al honger hebt, wordt dat er ook niet veel beter op. Daarom hebben we dit handige overzicht voor je gemaakt. Heb je een houtskoolbarbecue, gasbarbecue of Kamado-barbecue? En heb je geen zin om uren te wachten voor je eindelijk het eerste stuk kip, kalkoen of rundvlees op het rooster kunt gooien? Neem dan eerst deze pagina door, zodat je jezelf binnen de kortste keren op je vlees,- kip of vegaburger kunt storten. Wij zeggen – de fik erin!

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Wie de zomer graag begint met een groot barbecuefeest, weet ongetwijfeld alle ins and outs rondom het ontsteken van de grill. Maar als je voor het eerst aan de haal gaat met je houtskool-, gas- of Kamado bbq kan het nog knap lastig zijn om het ding aan de praat te krijgen. Hieronder gaan we in op de verschillende aansteekmethodes voor de hierboven genoemde barbecuesoorten. Volg ze trouw en we beloven dat jouw grill binnen uiterlijk drie kwartier, afhankelijk van het type grill dat je in de schuur hebt staan, klaar is voor gebruik.

Spareribs van de BBQSpareribs van de BBQ

Allereerst: hoe zet ik mijn grill veilig aan?

We kennen allemaal wel de filmpjes waarop bbq’s met spiritus en andere, uiterst onveilige hulpmiddelen worden aangestoken. Dat is misschien spectaculair om te zien, maar uiteraard levensgevaarlijk. En welk type je ook hebt – alle aanwezigen hebben baat bij een veilige manier van ontsteken. Daarom beginnen we met het delen van een aantal tips rondom de veiligheid van barbecueën. En veilig barbecueën – dat begint bij de ondergrond. Een grill moet namelijk bovenal stabiel staan. Gras en zand volstaan meestal niet en zorgen er bij de eerste de beste windvlaag voor dat de boel op z’n minst begint te wiebelen. Kies daarom bij voorkeur voor steen als ondergrond – en uiteraard voor een vlak deel. Het is ook verstandig om de grill uit de buurt van kinderen én uit de wind te plaatsen. Zet – voor het geval dat er tóch nog iets fout gaat – ook altijd een emmer water of zand klaar, mocht het toch misgaan.

Hoe steek ik een houtskoolbarbecue aan?

HoutskoolbarbecueHoutskoolbarbecue

De meeste barbecueliefhebbers gebruiken een exemplaar dat werkt op houtskool of briketten. Dat is ook logisch, want zo’n exemplaar is eenvoudig in het gebruik en een garantie voor een authentieke grill- en rooksmaak. Het is echter ook het lastigste toestel om te ontsteken wanneer je dit voor de allereerste keer doet. Te veel of juist te weinig kolen en een verkeerde plaatsing van het vlees zijn welbekende voorbeelden van problemen. Wil je dat soort rompslomp allemaal voorkomen? Hou je dan aan de volgende stappen.

Begin je barbecuesessie met het plaatsen van houtskool. Deze plaats je onder het rooster. Doe daar vervolgens enkele aanmaakblokjes bij en zorg ervoor dat ze diep liggen, zodat de warmte de kans heeft om te stijgen. De hoeveelheid benodigde blokjes is afhankelijk van de hoeveelheid vlees je wilt bereiden, maar doorgaans zijn twee of drie exemplaren genoeg.

Zodra alles op z’n plaats ligt, kun je de blokjes ontsteken. Een vleestang helpt je om tussentijds kooltjes rond de vlam te positioneren. Wanneer dat het geval is, is het eigenlijk een kwestie van wachten. Hebben de kooltjes die het dichtst bij de blokjes liggen inmiddels een witte laag? En beginnen de andere kolen ook langzaam aan te branden? Dan is de bbq klaar voor gebruik. Meestal neemt dit complete proces van opstarten een halfuur en maximaal drie kwartier in beslag.

Wat heb ik nodig bij het aansteken van mijn houtskoolbarbecue?

De belangrijkste benodigdheden tijdens het aanzetten van je houtskoolbarbecue zijn de kolen, de aanmaakblokjes en de barbecue tang. ‘Moet ik dan kiezen voor kool óf voor briketten?’ Nou – dat ligt er een beetje aan. Die keuze is grotendeels afhankelijk van hetgeen je wilt eten. Heb je dunnere stukken vlees? Dan raden we houtskool aan. Briketten zijn aan te raden wanneer grotere stukken hebt die meer tijd nodig hebben om te garen, bijvoorbeeld spareribs, omdat briketten langer branden.

Let er daarbij wél op dat je gaat voor exemplaren zónder chemische toevoegingen. Deze zijn namelijk van invloed op de smaak van het vlees en ook nog eens schadelijk voor het milieu. Kokosbriketten doen dit niet en hebben daarom onze voorkeur.

Ook blokjes komen in verschillende soorten en maten. Sommige exemplaren bevatten kerosine. Dat ruik je behoorlijk gauw: ze stinken zodra ze worden aangestoken. Dit is vanzelfsprekend niet bevorderlijk voor de smaak van het vlees. Check dus vooraf goed alle verpakkingen en haal een variant in huis die goed is voor je gezondheid én het milieu.


Voor het aansteken van een houtskoolbarbecue


Hoe ontsteek ik een barbecue met starter?

Een brikettenstarter functioneert als een soort schoorsteen voor de grill. Deze pijp komt met name bij luxe varianten voor en maakt het ontsteken over het algemeen een stuk eenvoudiger. Je plaats hiervoor eerst de blokjes onder in de brikettenstarter. Vul de bbq starter vervolgens met kool en steek de blokjes aan. Dankzij de constructie zoeken de vlammen automatisch een weg naar boven. Dat zorgt ervoor dat alle kolen gaan branden en je bbq relatief snel aanstaat – doorgaans binnen een minuut of twintig.

Zorg er overigens wél voor dat de kolen vooraf goed zijn verdeeld. Het is namelijk de bedoeling dat je twee zones aan temperatuur creëert. Zo is jouw vlees overal goed gaar – en niet alleen op één specifieke plaats.

Hoe ontsteek ik een barbecue zónder brikettenstarter?

Heb je geen brikettenstarter? Uiteraard kan het ook zonder! Het is dan wel iets belangrijker dat je jouw bbq een halfuur tot drie kwartier voor het barbecueën aanzet, want het duurt iets langer voor de kolen op temperatuur zijn. Plaats onder het rooster de blokjes en leg daar de kolen of briketten omheen. Gebruik vervolgens een lange lucifer om de blokjes aan te maken en wacht daarna tot de kolen die typerende witte aslaag hebben. Ze zijn dan klaar voor gebruik.

HoutskoolbarbecueHoutskoolbarbecue

Hoe steek ik een gasbarbecue aan?

Heb je geen houtskoolbarbecue, maar een gasbarbecue? Dan ziet het ontstekingsproces er vanzelfsprekend behoorlijk anders uit. Zo’n barbecue werkt niet met kolen, maar met een gasfles. Deze fles plaats je op een stabiele ondergrond en sluit je via een slang aan op de barbecue. Zorg er daarbij voor dat de schroeven goed zijn aangedraaid voor je de gaskraan opendraait.

De barbecue kan ongeveer één minuut na het opendraaien van de gaskraan worden aangestoken. Haal hiervoor de deksel van de barbecue, zet het gas aan en druk op de startknop. Beschikt jouw exemplaar niet over zo’n knop? Gebruik dan een lange aansteker om het vuur aan te zetten.

Het aanzetten van een gas bbq is doorgaans dus niet zo’n probleem, maar het aansluiten van de gasfles wordt door veel beginnende grillers wél als lastig ervaren.

  1. Dit begint allemaal met het checken van de verzegeling. Is deze beschadigd? Ga er dan mee terug naar de winkel waar je hem vandaag hebt. Is dit niet het geval? Koppel dan de gasdrukregelaar aan de fles en span deze stevig aan.
  2. Bevestig vervolgens het andere uiteinde aan de bbq en zorg ervoor dat de gasfles op een stabiele ondergrond staat. Draai daarna de gaskraan over en smeer beide verbindingen in met zeepsop. ‘Wacht – met zeepsop? Waarom?!’ Geloof het of niet, maar dat is een handig trucje om de status van de gasdrukregelaar te checken. De gasdrukregelaar is niet goed aangesloten wanneer er belletjes in het sop ontstaan. Herhaal in dat geval de stappen opnieuw.
  3. Ontsteek de bbq wanneer er géén sprake is van belletjes.

Gasbarbecues


Hoe zet ik een elektrische BBQ aan?

Heb je geen houtskool-, geen gas-, maar een elektrische variant? Zorg er dan als eerste voor dat het snoertje goed vastzit en op de grond ligt, zodat er geen onverhoopte valpartijen kunnen ontstaan. Zet je product vervolgens op een gemiddelde hittestand en plaats je vlees op het rooster. Dit type barbecue is daarmee tamelijk eenvoudig in gebruik, want qua noodzakelijke handelingen was dit het. Lekker makkelijk!

Hoe steek ik mijn kamado-barbecue aan?

Daar waar het aanzetten van een elektrische barbecue erg gemakkelijk is, is dit bij een kamado-barbecue een stuk lastiger. Hoewel – lastig… Laten we het er maar op houden dat je het aanzetten van dit kegelvormige exemplaar eerst even onder de knie moet krijgen. Dat begint net als bij de houtskool bbq met het plaatsen van houtskool – grove stukken, bij voorkeur. Een kamado-barbecue vereist de plaatsing van maximaal drie aanmaakblokjes. Leg ze tussen het houtskool in en ontsteek ze met de inmiddels bekende, lange lucifer. Zorg er daarbij voor dat alle ventilatiegaten, zowel de bovenste als onderste varianten, helemaal openstaan.

Zet, zodra je de houtskool en aanmaakblokjes hebt geplaatst en de ventilatiegaten hebt opengezet, het rooster erop en sluit het doorgaans grote deksel van je kamado-barbecue. Vervolgens is het een kwestie van wachten voor je vlees gaar is, hoewel het tussentijds nog wel mogelijk is om de temperatuur te regelen. Dit doe je door de luchttoevoer te verhogen en te verlagen door middel van het openen en sluiten van de ventilatiegaten.

TIP:  Kies een stabiele ondergrond voor je barbecue voor je hem gaat aansteken! 

Wat heb ik het nodig voor het aansteken van een kamado-barbecue?

Je hebt in principe dezelfde benodigdheden nodig als voor een houtskoolbarbecue, hoewel er kleine verschillen zitten in het meest geschikte soorten kool. Zo werkt een Kamado-barbecue beter met kool in grove stukken, maar is zogenoemd zacht kool beter voor het tussentijds bestellen van de temperatuur. Je ontdekt of een zak kool zachte of harde exemplaren bevat door simpelweg te kijken hoeveel deze weegt. De minst zware zak bevat waarschijnlijk zachter kool.

Net als bij een houtskoolbarbecue is het ook hier zaak te zorgen voor milieuvriendelijke aanmaakblokken die weinig invloed hebben op de smaak van het vlees. We raden daarnaast aan om witte blokjes te verruilen voor bruine varianten. De witte uitvoering tast mogelijk het materiaal van de kamado aan. Gebruik daarnaast uitsluitend blokjes en houtskool: eventuele proppen papier zijn niet bepaald bevorderlijk voor het eten.

Tot slot is het handig om te weten dat je géén houtskoolstarter moet gebruiken tijdens het aanzetten van je kamado. Dit is namelijk schadelijk voor het keramiek waarvan dit type is gemaakt.

Stappenplan voor het aanzetten van een kamado-barbecue

Een kamado bbq aanzetten doe je – samengevat – in de volgende zeven stappen:

  • Stap 1: Plaats grove stukken zacht houtskool in de kamado.
  • Stap 2: Plaats maximaal drie aanmaakblokken tussen de grove stukken houtskool. Zorg ervoor dat je bruine blokjes gebruikt.
  • Stap 3: Steek de blokjes aan. Gebruik hiervoor bij voorkeur een lange lucifer.
  • Stap 4: Zet zowel de bovenste als onderste ventilatiegaten open.
  • Stap 5: Plaats het rooster op de houtskolen en blokjes.
  • Stap 6: Doe het deksel dicht.
  • Stap 7: Verander indien gewenst de temperatuur door de ventilatiegaten open en weer dicht te maken.
Kamado barbecueKamado barbecue

Waar vind ik de benodigdheden voor het aansteken van een barbecue?

Heb je grootse plannen om je zomer feestelijk af te trappen met een sfeervolle barbecue-party? En kun je niet wachten tot je jouw bbq eindelijk weer uit de schuur kunt halen? Haal dan de hierboven genoemde benodigdheden voor jouw type bbq in huis. Je vindt alles voor zowel houtskool- als gaselektrische en kamado-barbecues in de webshop van Intratuin. Heb je liever persoonlijk advies? Dat kan natuurlijk ook. Kom daarvoor langs in een van onze winkels. Onze medewerkers helpen je graag! 

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top