• Alles voor huis, tuin & dier
  • Voor de beste groeninspiratie
  • Handige groenvideo's
appelboom snoeien, appelboom verzorgen
minuten lezen

Appelboom snoeien en verzorgen

De appelboom is er in heel veel verschillende soorten en maten. Als tuinliefhebber mag deze prachtige fruitboom dan ook zeker niet ontbreken in jouw tuin. Het enige wat je moet doen voor een goede oogst is een appelboom snoeien. Verder heeft hij niet veel verzorging nodig om ieder jaar mooie vruchten te krijgen. Maar hoe moet je een appelboom snoeien? En wanneer kun je dit het beste doen? Wij leggen het uit en geven je handige snoeitips zodat je straks kunt genieten van een ruime oogst met lekkere appels.

Snel naar:

Herkomst van de appelboom

De appelboom is samen met de perenboom een van de meest bekende fruitboomsoorten in Nederland. Maar waar komt de appelboom oorspronkelijk vandaan? De Malus (Latijnse naam van de appel) is een oude fruitbomensoort die in de gematigde gebieden van Europa voorkomt tot in de richting van Rusland. De Chinezen begonnen met het kruizen van appelbomen om betere en grotere appels te kweken. Pas in de Romeinse tijd werden appelbomen breder bekend en werden ze door Europa verspreid.

Verschillende soorten en maten appelbomen

Verschillende soorten appelbomen

De gecultiveerde appelboom rassen die allemaal tot de familie van de appelbomen horen zijn in verschillende groepen te verdelen. Zo heb je verschillende soorten appelbomen met appels die je kunt eten maar er zijn ook appelbomen die echt voor de sier zijn geteeld. De verschillende appelboomrassen zijn:

Een gecultiveerde soort is een plant die opgekweekt is door een kweker. Als er bijvoorbeeld vraag is naar een kleine appelboom met grote rode appels kruist de kweker een kleine appelboom en een appelboom met grote rode appels met elkaar. Deze appelboom is dan een gecultiveerde soort. Deze soort is vaak sterker dan de minder vaak gekruiste soorten.

De eigenschap die alle verschillende soorten appelbomen gemeen hebben is de bloesem die nooit helemaal helder wit is. De kleur van de bloesem kan per soort verschillen maar zit altijd tussen heel lichtroze en donkerrood in.

Wilde appel

In Nederland komt er nog maar een soort van de wilde appel voor: de Malus sylvestris. Deze appel komt in kleine getalen in het wild voor in en om de gebieden van de Veluwe. De bloesem is wit-roze en er komen kleine gelige vruchten uit voort. Deze wilde appelboom wordt soms ook gekweekt en aangeboden maar de sierwaarde is niet heel groot. De wilde appelboom wordt wel gebruikt om gecultiveerde soorten op te enten. De wortels van deze wilde appel zijn sterker dan de gecultiveerde soorten, waardoor ze bijna altijd worden gebruikt als onderstam.

Sierappel

Een sier appel is een soort appelboom die alleen voor de sierwaarde is geteeld en gekruist. Er zijn verschillende sier appel rassen te benoemen met als groot verschil de kleur van de vruchten. Deze kan verschillen van felrood tot oranje-geel. De appeltjes zijn klein, ongeveer 2 tot 3 cm, maar hebben dezelfde eigenschappen als een grotere appel. Voor vogels zoals merels, gaaien en kauwtjes zijn deze appeltjes een echte delicatesse. Voor de mens zijn de appeltjes alleen leuk voor het oog. Ook de bloesem van deze sierappel is net zo mooi als die van een eetbare appelboom soort. De vruchten bij de sier appel zijn niet van waarde.

Eetbare appel

De appelboom met eetbare appels is een van de meest voorkomende soorten in Nederland. Er zijn over de hele wereld zo´n 7000 rassen en iedereen heeft zijn eigen voorkeur als het gaat om smaak. Sommige soorten zijn gemaakt voor de smaak en de kleur van de appel, maar soms ook voor de vorm van de appel. Natuurlijk worden deze eigenschappen ook vaak gecombineerd.

De grootste indeling in rassen van de eetbare appel is te maken in twee soorten:

De moesappel
De moesappel is geteeld voor de smaak en de structuur van de appel. Meestal zijn dit soorten waarvan de vruchten wat groter en zuurder zijn dan de handappel. Wat natuurlijk logisch is want meer vruchtvlees zorgt voor meer appelmoes.

De handappel
Appelbomen met handappels zijn de bekendste appelboom rassen. Je ziet ze in de supermarkt maar het zijn ook de meest gebruikte soorten in de tuin als fruitboom. Binnen de categorie handappelbomen zijn er veel soorten en smaken te onderscheiden. Grofweg zou je kunnen zeggen dat er zoete en zoet-zure rassen zijn.

appelboom, fruitboom, snoeien, verzorgen, oogsten

Hoe verzorg je een appelboom

Een appelboom heeft niet veel verzorging nodig. Bij het planten is het goed om onderin het plantgat een laag potgrond te doen om hem een fijne start te geven. Het plantgat kun je net zo groot maken als de kluit van de boom. Geef hem na het planten een flinke plens water. Als je een appelboom hebt geplant hoef je hem alleen nog maar te snoeien en te controleren op ziektes. Als je de boom in een pot hebt geplant moet je wel in de gaten houden of de grond niet uitdroogt.

Wist je dat de manier waarop je een appelboom moet verzorgen bijna hetzelfde is als de verzorging van de perenboom? Lees onze blog over een perenboom snoeien en verzorgen voor de beste tips voor het verzorgen van een perenboom

Als je jouw fruitboom het allerbeste wilt geven kun je in het voorjaar mest strooien. De boom kan dan de voedingsstoffen opnemen voor een ‘boost’ richting de zomer. Verder is het snoeien van een appelboom de beste verzorging die je hem kan geven. Door te snoeien geef je hem ieder jaar voldoende kracht voor nieuwe vruchten.

Ziektes bij een appelboom voorkomen en bestrijden

Een veelvoorkomende ziekte bij appelbomen is spinselmot. Dit is een kleine mot waarvan de rupsjes de meeste schade aan richten aan de boom. De beste oplossing is om de tak waar de rupsjes aan zitten af te knippen en weg te gooien. Er zijn ook verschillende bestrijdingsmiddelen te koop om van deze beetjes af te komen.

Naast spinselmot is ook luis een ziekte die vaak voorkomt bij een appelboom. Gelukkig is luis makkelijk te bestrijden met een harde straal water. Hiermee kun je de luis gewoon wegspoelen. Er zijn ook middelen te koop om luis op een appelboom te bestrijden.

Hoe moet je een appelboom snoeien

Voordat je een appelboom gaat snoeien moet je weten wanneer je dit moet doen en hoe je de verschillende takken aan de boom kunt herkennen. Wij hebben een aantal tips voor je waar je op moet letten zodat je snel aan de slag kunt. Als een appelboom een keer gesnoeid hebt zul je de takken al goed herkennen.

Wanneer moet je een appelboom snoeien

Er zijn 2 perioden dat je een appelboom moet snoeien:

Wintersnoei (voor de bloei vanaf december tot april)
Zomersnoei (in juni – augustus)

Een appelboom moet je snoeien om betere vruchten te kunnen oogsten. Ook is het goed voor de boom zelf. Zo kan hij de energie richten op de bloesem en de vruchten in plaats van de bladeren.

De wintersnoei van de appelboom

In het groeiseizoen heeft de appelboom mooie takken kunnen vormen waar volgend jaar weer vruchten aan komen. Maar dat geldt helaas niet voor iedere tak. Sommige takken groeien snel en recht omhoog. Dit noemen we waterloten. Deze mag je er in de winter helemaal afsnoeien. Zorg ervoor dat je 1 of 2 knoppen aan de tak laat zitten en knip de tak boven een knop die naar buiten of naar onder wijst.

Waterloten kun je goed herkennen omdat ze net even anders van kleur zijn. Ze hebben meestal een rood/bruine kleur met witte stipjes. Als bij een tak knipt met een knop die naar buiten of naar beneden wijst krijg je takken die breed uit lopen of zelfs horizontaal uitgroeien. Dit zijn precies de takken waar volgend jaar bloesem aan zal komen waar je in het najaar de vruchten van plukt!

Zomersnoei bij de appelboom

In de zomer mag je een boom snoeien om hem in vorm te houden. Dit noem je vormsnoei. Hierbij gaat het erom dat je een deel van de waterloten snoeit waardoor de energie van de boom niet in de bladeren gaat zitten maar naar de vruchten gaat. Hierdoor heeft de boom geen gekke uitschietende takken meer en krijgt hij zijn ‘ronde’ vorm weer terug. Let er wel op dat je de takken niet te kort snoeit want hij moet niet kaal worden, de boom heeft zijn bladeren ook hard nodig.

Waarmee snoei je een appelboom

Het snoeien van takken kun je doen met een ‘normale snoeischaar‘. Wil je wat dikkere takken snoeien dan raden wij een takkenschaar aan. Deze kan tot 4 cm dikke takken snoeien. Wil je echt rigoureus grote zijtakken/armen van een appelboom afhalen? Neem dan een scherpe takkenzaag of een kettingzaag. Voor ieder soort gereedschap geldt dat de scharen of bladen scherp moeten zijn. Een nette en schone snede zorgt voor minder ziektes en de appelboom kan er beter van herstellen.

Gereedschap voor het snoeien van een appelboom

Reacties

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *