• Alles voor huis, tuin & dier
  • Voor de beste groeninspiratie
  • Handige groenvideo's
Buxus, Luxus, alternatieven
minuten lezen

Alternatieven voor de Buxus

Door de komst van de buxusrups worden vele buxushagen en buxusbollen kaalgevreten. Gelukkig hoef je niet direct naar de bestrijdingsmiddelen te grijpen en zijn er genoeg alternatieven. Er zijn zelfs heesters die speciaal gekweekt zijn als vervanging voor de buxus. Zo zijn er verschillende soorten klein bladige hulst (Ilex), liguster (Ligustrum) en zelfs klein bladige Rhododendrons. In deze blog zetten we een aantal van deze alternatieve planten voor de buxus voor je op een rij!

Heb je last van de buxusrups en wil je die bestrijden? Wij hebben een aantal milieuvriendelijke bestrijdingsmethoden voor de buxusmot voor je op een rij gezet.

Alternatieve soorten planten voor de Buxus

JAPANSE HULST – Ilex crenata ‘Luxus Hedge’
Deze hulst heeft kleine bladeren zonder stekels. De hulst heeft vele goede eigenschappen zoals de Buxus. Zo is deze soort groenblijvend in de winter, lijkt de hulst echt veel op een buxus en heeft dezelfde groei. Het enige wat echt verschilt is de dichtheid van de struik. Een buxus is compact. Deze hulst is wat losser van structuur. Ook behoeft een hulst een iets zuurdere grond.

JAPANSE HULST - Ilex crenata 'Luxus Hedge'

JAPANSE HULST – Ilex crenata ‘Luxus Globe’
Dit is net een andere soort dan de boven genoemde Ilex ‘Luxus Hedge’. Deze soort is iets compacter en is voornamelijk als bol te koop.

JAPANSE HULST - Ilex crenata 'Luxus Globe'

LIGUSTER – Ligustrum ovalifolium
Ligusters zijn makkelijk en sterk. Ze groeien goed en stellen niet teveel eisen aan het grondtype. Je hebt dus heel snel resultaat. Je kunt een liguster tot op de grond terugsnoeien, hij zal altijd weer nieuwe takken aanmaken. Hierdoor is hij makkelijk in vorm te houden. In strenge winters kunnen ligusters hun blad verliezen, maar dan schieten ze in het voorjaar weer opnieuw uit. Bloeien doen liguster soorten met kleine, witte bloempjes. Door de dichte groei en de bloei is de Ligrustum populair bij zowel vogels als bijen.

LIGUSTER - Ligustrum ovalifolium

RHODODENDRON – Rhododendron ‘Bloombux’
Deze soort is een op de buxus lijkende Rhododendron met kleine bladeren. De Rhododendron kan gesnoeid worden alsof het een buxus is. Als bloeiende en tevens groen blijvende plant is hij de blikvanger in elke tuin. De Bloombux® is een allrounder hij is zeer geschikt als haag maar ook als terrasplant in pot en ook als vormsnoei (snoeien is het beste direct na de bloei).

VENIJNBOOM – Taxus baccata
De Taxus valt onder de coniferen en is al jaren een van de populairste haagplanten. De Taxus is wintergroen, zeer winterhard en kan ook in de schaduw staan. De langzame groei zorgt er voor dat de Taxus zich ook goed leent voor vormsnoei, denk bijvoorbeeld aan piramides en bollen. Direct na aanplant en in de eerste jaren heeft de Taxus baccata veel water nodig, later wat minder. Taxus baccata mag nooit te vochtig staan, en bij een erg vochtige, kleiachtige bodem is het aan te raden deze goed te draineren. Voor een mooie taxushaag wordt Taxus baccata kun je hem het beste tweemaal per jaar snoeien. Dit kan het hele jaar door zolang er geen vorst is.

VENIJNBOOM - Taxus baccata

STRUIKKAMPERFOELIE – Lonicera nitida ‘Elegans’
De Lonicera nitida ‘Elegans’ heeft net als de buxus wintergroen, klein en glimmend blad. Wanneer je het snoeien goed bijhoudt, kan een Lonicera haag net zo laag en strak gehouden worden als een buxushaag. Omdat ze veel harder groeit dan een Buxus, heeft ze daar wel meer snoeibeurten voor nodig.

STRUIKKAMPERFOELIE - Lonicera nitida 'Elegans'

KARDINAALSMUTS – Euonymus ‘Green Spire’
Het donkergroene blad van de Euonymus is klein, donkergroen, glimmend en lijkt ook veel op dat van de buxus. Voorheen werd de Euonymus vooral gebruikt in plantenbakken en borders, maar nu ook steeds vaker als lage haagplant. Door snoeien kun je de plant op iedere gewenste hoogte houden. De Euonymus japonicus ‘Green Spire’ is groenblijvend en redelijk winterhard. Hij kan in de winter wel wat geel blad krijgen.

KARDINAALSMUTS - Euonymus 'Green Spire'

Alternatieve planten voor de buxus

Ook leuk om te lezen

Reacties

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *