• Alles voor huis, tuin & dier
  • Voor de beste groeninspiratie
  • Handige groenvideo's
hitte, warmte, kat, slapen
minuten lezen

5 tips voor je huisdier bij hitte

Als het buiten warm is ga je in de schaduw zitten en eet je een lekker ijsje. Maar ook je huisdieren hebben bij hoge temperaturen extra verkoeling nodig. Dieren zoeken niet altijd uit zichzelf de schaduw op en oververhitting kan heel gevaarlijk zijn. Je hond en kat hebben namelijk bijna geen zweetklieren waardoor hun lichaam niet zo makkelijk afkoelt als dat van ons. Let daarom bij hitte altijd goed op je dier en neem extra maatregelen. Wij hebben een aantal tips voor je op een rij gezet zodat ook jouw huisdier het hoofd koel houdt tijdens warme dagen.

1

Vers drinkwater

Zorg ervoor dat je dier altijd genoeg te drinken heeft. Katten komen oorspronkelijk uit de woestijn en drinken daarom minder. Ververs het water van je kat of hond als het warm is wat vaker zodat het aantrekkelijker voor ze wordt om te drinken. Het oude water kun je daarna mooi aan de planten geven. Zet ook op meerdere plekken een drinkbak neer zodat ze die vaker tegenkomen en dus meer gaan drinken. Als je dier echt een hele slechte drinker is kun je ook extra vocht geven via natvoeding. Ook een drinkfontein of een grotere kom om uit te drinken kunnen helpen.

2

Koele plek

Maak een heerlijke schaduwplek voor je dier om in te liggen. Span bijvoorbeeld een laken of zet de parasol op. Katten gaan meestal zelf wel op een koele plek liggen als ze het warm krijgen. Maar dan moet die plek er natuurlijk wel zijn. Houd daarom ook ramen en deuren dicht zodat de warmte buiten blijft en je dier binnen ook naar verkoeling kan zoeken.

Hokken en kooien kun je het beste in de schaduw zetten en nooit in de volle zon. Om bijvoorbeeld het konijnenhok af te koelen kun je er een wit laken over heen gooien. Dit onttrekt de warmte aan het hok.

Waterbakken en drinkflessen voor je dier

3

Blijf kalm

Onderneem, als het buiten warm is, niet te veel activiteiten met je dier en laat het zoveel mogelijk met rust. Ook lange wandelingen maken en fietsen met de hond is op warme dagen niet verstandig. De voetzolen van je hond zijn gevoelig, en het asfalt of zand wordt veel warmer dan wij vaak denken. Probeer dit daarom zoveel mogelijk aan het eind van de dag te doen als het wat is afgekoeld. Zwemmen kan voor verkoeling zorgen, maar let wel op dat je hond niet teveel water binnen krijgt. Dit kan tot watervergiftiging leiden, en pas ook op voor blauwalg en botulisme.

4

Zorg voor verkoeling

Veel huisdieren kun je verkoeling geven door ze nat te maken. Katten, honden, konijnen en knaagdieren kunnen het lekker vinden als je ze bij de kop, oren, hals en poten nat maakt. Probeer voorzichtig of je dier het fijn vindt en gooi niet ineens een hele emmer water over ze heen. Gebruik ook zeker geen ijskoud water want dan kunnen de bloedvaten samentrekken. Daardoor kunnen ze hun lichaamswarmte nog moeilijker kwijt en zullen ze nog sneller oververhit raken.

5

Laat je dier niet alleen

Laat je dier nooit alleen in een ruimte die snel opwarmt zoals de auto, caravan of zolder. Veel mensen denken dat je een hond wel eventjes alleen kunt laten. Ieder jaar kost dit veel hondenlevens omdat mensen niet door hebben hoe snel een auto opwarmt. Zelfs een tent kan snel te warm worden!

Houd altijd een oogje in het zeil en let op dat je je dier niet ergens per ongeluk opsluit. Katten kunnen stiekem ergens tussendoor lopen zonder dat je het in de gaten hebt. Check daarom af en toe of je dier nog lekker in de schaduw ligt te slapen.

Ook leuk om te lezen

Reacties

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *