• Alles voor huis, tuin & dier
  • Voor de beste groeninspiratie
  • Handige groenvideo's
Vorst, vriezen, gras, blaadje
minuten lezen

5 tips om je tuin te beschermen tegen vorst

Wanneer het buiten vriest gaan wij lekker binnen zitten met de verwarming aan. Maar sommige planten en dieren hebben ook behoefte aan bescherming tegen de kou. Wij hebben vijf tips voor je op een rij gezet hoe je jouw tuin de vorstperiode door kunt helpen.

1

Bied bescherming

Er zijn een aantal planten die niet goed tegen vorst kunnen. Vooral de olijfboom, vijgenboom, Agapanthus, Camelia, Oleander en Trachycarpus zijn echte koukleumen. Zij hebben bij vorst extra bescherming nodig. Zet ze op een vorstvrije plek zoals bijvoorbeeld de garage. Zitten ze niet in een pot of heb je binnen geen plek? Pak vorstgevoelige planten dan in met een handige beschermhoes. Deze vind je in verschillende soorten en maten bij jouw Intratuin. De Agapanthus verstopt zich in de winter natuurlijk onder de grond. Hem bescherm je door stro op de grond te leggen of er een pot overheen te zetten.

Wil je meer weten over het overwinteren van (kuip)planten? Wij leggen je uit hoe je jouw planten de winter door helpt.

Ook viooltjes kunnen niet goed tegen de vorst. Heb je een gezellige schaal op de tuintafel staan met violen? Vergeet deze dan niet op een vorstvrije plek te zetten.

2

Laat de bladeren liggen

Bladeren op de grond kunnen bescherming geven aan planten en egels in de tuin. Laat ze nog even liggen zodat de egels zich kunnen verstoppen als het buiten koud is. Planten vinden deze natuurlijke deken ook fijn als bescherming tegen de vrieskou. Daarnaast zorgen verterende bladeren voor een mulchlaag in de tuin. In zo’n mulchlaag zitten veel voedingsstoffen voor de planten. Haal dus niet alle bladeren weg, maar laat altijd wat liggen.

3

Even wachten...

Wilde je gaan beginnen met het snoeien van planten en bomen in de tuin? Wacht daar dan nog even mee! Als je planten snoeit wanneer het buiten vriest is er een kans dat je plant invriest. Sommige planten kunnen daarna wel weer herstellen, maar de meesten kunnen daar niet tegen.

4

Draai de buitenkraan dicht

Vergeet voordat het gaat vriezen niet je buitenkraan af te sluiten. Een kraan die buiten uit de muur komt heeft een grote kans op bevriezing. Bevroren water zet uit en daardoor kunnen de kraan én de leidingen barsten. Daar krijg je dan weer lekkage van, en dat wil je natuurlijk niet. Afsluiten dus!

 

 

5

Vogels voeren

In de winter is het voor vogels lastiger om eten te vinden in de natuur. Help ze daarom in deze minder voedzame periode aan energierijk voedsel én geniet zelf ook van de vogels in de tuin. Vooral producten met vet zijn aan te raden, omdat die meer energie geven. Zo kunnen ze zichzelf warm houden. Lees hier meer over het voeren van vogels in de tuin.

Ook leuk om te lezen

Reacties

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *